OSB yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Islah OSB (Organize Sanayi Bölgesi) olarak kurulan üç organize sanayi bölgesi müteşebbis heyetine gönderilen 5'er kişilik üye tartışma konusu olmuştu. Eyl

GÜNDEM 18.12.2015 17:06:00 0
OSB yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Tekirdağ’da üç yıl önce kurulan 11 Islah Organize Sanayi Bölgeleri arasında bulunan Kapaklı Organize Sanayi Bölgesi (Eski adı Karaağaç Organize Sanayi Bölgesi), Veliköy Organize Sanayi Bölgesi ve Yalı Boyu Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyet üyelerinin seçimi İl Özel İdaresi, Belediyeler ve Ticaret Sanayi Odaları tarafından yapılıyordu. 

 

 

 

İl Özel İdaresi’nin kapanmasının ardından 5’er kişilik belediye ve ÇTSO’nun verdiği üye seçimleri bu dönem yenilendi. Çerkezköy Belediyesi Islah OSB olarak kurularak Islah’ın kaldırılmasıyla Organize Sanayi Bölgeleri halinde kurumsal yapısı sürdürülen Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın faaliyet bölgesini kapsayan üç organize sanayi bölgesine de Eylül 2015 Meclis Toplantısı’nda 5’er kişilik isim belirlenmişti.

YÖNETMELİĞE AYKIRI DEĞİL DEMİŞTİ

Bu arada, ÇTSO Genel Sekreteri Hakan Gel ise yönetmeliklere aykırı olmadığını belirterek karşılık vermişti. Gel, OSB yönetmeliğinde Yönetim Kurulu’nun müteşebbis heyet üyelerini belirleme yetkisine sahip olduğunu, Oda üyelerinin müteşebbis heyete seçilebileceğini ve TOBB’dan da bu konuda görüş aldıklarını belirtmişti.

 

 

VİSAD BASIN AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Bu arada Meclis’te yaşanan tartışmaların ardından en büyük tepki Veliköy İşadamları ve Sanayiciler Derneği’nden (VİSAD) gelmişti. VİSAD Yönetimi olarak düzenledikleri basın toplantısında konuşan VİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya, “Bizim Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda üyelerimiz var. Bu kapsamda Çerkezköy TSO ile iyi ilişkiler kurduk. Zaten Veliköy OSB’deki tüm kuruluşlar aynı zamanda Çerkezköy TSO üyesidir. Bu açıdan baktığımızda Çerkezköy TSO’da son zamanlarda yaşanan tartışmalar, bizleri üzmüştür. Biz sorunların, ancak ve ancak sahipleri tarafından çözülebileceği inancındayız. Veliköy OSB olarak bizim elektrik, yıl, pis-temiz su, arıtma ve derin deşarj gibi konularda yaklaşık 120 milyon lira maliyetli sorunlarımız var. 400 hektarlık OSB alanımızda 320 dönüm araziyi sosyal hizmetler için ayırdık. Hal böyle olunca, sorunların önceliğini belirlemek amacıyla oluşturulacak OSB yönetiminde Veliköy sanayicisinin bulunması kadar doğal bir şey olamaz” açıklamasında bulunmuştu.

YÖNETMELİK’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

ÇTSO’nun Eylül Ayı Meclis Toplantısı’nda gündeme gelen organize sanayi bölgelerine müteşebbis üye seçimleriyle ilgili olarak yönetmelik değişikliği yapıldı.Daha önce,“26.01.2011 tarihinde yayınlanan OSB’lerin Uygulama Yönetmeliği’nin 13. Maddesi’nin (a) bendi”ne göre müteşebbis heyet üyeliğinin seçilme şartlarını bazı üyelerin taşımadıkları iddia edilirken, özellikle Veliköy Organize Sanayi Bölgesi için bildirilen isimlerden itiraz gelmişti. Resmi Gazete’de öyle bir değişiklik yayımlandı ki tartışmalara nokta koydu. 18 Kasım 2015 Çarşamba günü tarihli Resmi Gazete’de Organize Sanayi Bölgesi Yönetmelikleri’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’de Ticaret ve Sanayi Odası’nın Organize Sanayi Bölgeler’e vereceği isimlerin sadece organlarda görevli kişiler olabileceği belirtildi.

SADECE ORGANLARDA GÖREVLİ OLMAK GETİRİLDİ

Yönetmeliğin 3. Maddesi’nin a fıkrasında bununla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: Müteşebbis heyeti meydana getiren kamu kurum veya kuruluş mensubu veya organlarda görevli Odalar ve diğerlerinde ise sadece organlarda görevli olmak veya 14. Maddenin birinci fıkrası ile 18. Maddenin 6’ncı fıkrasındaki şartların oluşması halinde OSB’lere katılımcı olmak.”

İŞTE ÇTSO’NUN BELİRLEDİĞİ İSİMLER

ÇTSO Meclis Toplantısı’nda Kapaklı Organize Sanayi Bölgesi için,

Süleyman Kozuva (Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Mustafa Seçkin (Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), Mustafa Alpağut (Elkon A.Ş), Saim Buyruk (Buyruk Tekstil), Ahmet Çetin (Çetin Güvenlik).

Veliköy Organize Sanayi Bölgesi için,  Hacı Mehmet Erdoğan (Anadolu İplik), İlhan Özer (Korat Tekstil), Aref Marancıoğlu (Saray Aliminyum), Nuran Kaya (Derby Konveyör), Sebahattin Önal (Özen Aliminyum) ve Yalı Boyu Organize Sanayi Bölgesi için ise İsmail Akın (Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı), Kadir Uz (Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi), Sacit Ertaş (Erak Giyim), Mustafa Aktaş (Ava Plastik), Sedat Şenol (Nevzat Trika) isimlerini belirlemişti.

BU İSİMLER ORGANLARDA GÖREVLİ DEĞİL

Yönetmelikte yapılan değişikliğin ardından şu isimlerin OSB yönetimlerinde yer alamayacakları belirtiliyor. Veliköy Organize Sanayi Bölgesi: M. İlhan Özer, Aret Marancıoğlu, Nurhan Kaya. Kapaklı Organize Sanayi Bölgesi: Mustafa Alpağut, Ahmet Çetin, Saim Buyruk. Yalıboyu OSB: Sacit Ertaş, Mustafa Aktaş, Sedat Şenol.

Haber/Abdulhamit ALBEZ