Öztrak: Fatura millete çıkacak!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, FED'in faiz artırım kararına ilişkin, "Şimdi paranın giderek daralacağı bir dönemde yapacağımız hataların maliyeti, bunun faturası çok ciddi

GÜNDEM 18.12.2015 16:21:00 0
Öztrak: Fatura millete çıkacak!

Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Başika’daki kampa yapılan saldırıya işaret ederek, “Tüm bunlar dış politikada AKP zihniyetinin dış politikada işleri kulağını arkadan göstererek yürütmesinin ne kadar riskli olduğunu ve ülkemizin itibarını ve askerlerimizin hayatını ne kadar sıkıntıya soktuğunu ortaya koyuyor” dedi.

RUSYA MALİYETİ 8.5 MİLYAR DOLAR

Hükümetin izlediği dış politikayı eleştiren Öztrak, “Bugün Türkiye’de dış politikada yaşanan kaos ve kargaşanın ardında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendine başkanlık postu çıkarma çabalarının payını küçümseyemeyiz” diye konuştu. Öztrak, Rusya’nın ticaret ve turizmi engellemeye dönük kararlarının Türk ekonomisine maliyetinin bavul ticareti de dahil, en az 8,5 milyar doları bulacağını söyledi.

HÜKÜMETİ UYARDI

FED’in 10 yıl sonra ilk kez politika faizinde artışa gittiğini hatırlatan Öztrak şöyle dedi:

“Artık ucuz ve bol para günleri bitiyor. Türkiye’nin hata yapma marjının kalmadığı günler başlıyor. Bu konuda hükümete de ciddi görevler düşüyor. Siyasi belirsizlikler azaldı derken, Beştepe’deki Saraydan iki referandum yapalım talepleri gelmeye başladı. Türkiye ve millet 2014’ten bu yana seçimden yorulmuşken 2016’yı da kaybetme olasılığı belirdi. Ben Hükümeti ve Cumhurbaşkanını uyarıyorum. Bu konuda cin şişeden çıktığı an bu ülkede zaten zayıf olan yatırım ve tüketim iştahı tamamen kaybolur. Türkiye bu kritik zamanı doğru kullanmak zorundadır. Ülkenin rekabet gücünü artıracak, ekonomik kazanımları adilce paylaştıracak reformları yapmak zorundayız. Hükümetin son açıklamaları, bu konuda hem içerideki hem dışarıdaki ekonomik aktörleri ikna edemedi. Biz bu konuda taşın altına elimizi koymaya hazırız. Yeter ki hükümet bu konuda samimi olsun.”

FED’İN KARARINI DEĞERLENDİRDİ

FED’in kararına ilişkin soruya da Öztrak, “Dün yapılan bu faiz artırımı piyasaların beklediği ölçünün ötesine gitmedi” dedi.

Öztrak şunları kaydetti: “Bu nedenle de baktığınız zaman Türkiye’de de döviz piyasalarında da bir normalleşme görüyoruz yani normalleşme derken de yine 2.95’ler civarında kalan bir dolar yine çift haneli faizler ve diğer alanlarda da ihtiyatlı bir takım toparlanmalar var. Bu toparlanmaların nedeni aslında beklentilerin bitmiş olması, beklentilerin alıp satılması nedeniyle bir sakinleşme gözüküyor. FED’in faiz artırması ne demek 'ben artık parayı vereceğim parayı biraz daha pahalandırıyorum' demek, iki 'vereceğim parayı da artık yavaş yavaş azaltmaya başlayacağım' demek. Bugün geldiğimiz noktada böyle bir girişime karşı en kırılgan dört tane ülke sayıyorlar bunlardan bir tanesi de Türkiye. Dolayısıyla artık bu hükümetin geçmişte olduğu gibi paranın bol olduğu dönemde olduğu gibi hata yapma lüksü yok, hata yapma esnekliği yok, bundan sonra her yapacağı şeyde ülkenin çekiciliğini arttırması lazım, hep doğruları yapması lazım. Şimdi paranın giderek daralacağı bir dönemde yapacağımız hataların maliyeti böyle 3 sıra falan olmayacak bunun faturası çok ciddi şekilde millete çıkacaktır.”