Milletvekili Köprülü Trakya'daki Suriyelileri Meclis'e taşıdı

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, son olarak Türkiye-AB zirvesinde gündeme gelen, Suriyeli mülteciler sorununu Meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 16.12.2015 15:20:00 0
Milletvekili Köprülü Trakya

CHP’li Köprülü, AKP hükümetinin yanlış Suriye politikasının sonuçlarının Türkiye’ye ve vatandaşlara çıktığını belirterek, iç savaş sırasında, ülkelerinden kaçarak komşu ülkelere sığınan Suriyeli sayısının Kasım 2015 itibari ile 5 milyonu aştığını vurguladı.  Köprülü önergesinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı iken,  “Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için psikolojik eşik 100 bin kişidir” sözlerini hatırlatarak, şu anda Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sayısının 2.2 milyona yükseldiğini ifade etti.

TRAKYA’DA KAÇ SIĞINMACI BULUNUYOR

Genel olarak Trakya Bölgesi’ndeki Suriyeli mülteci durumunu da gündeme getiren Köprülü, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinde kaç Suriyeli sığınmacı bulunduğunu ve bu sayının illere göre dağılımı sordu.  Soru önergesinde, Suriyeli mülteciler sorununun sadece bölge ülkeler için değil, Avrupa için de bir sorun haline geldiğini söyleyen Köprülü, Avrupa Birliği tarafından Türkiye’ye vaat edilen 3 Milyar Euro’nun ne şekilde ve hangi amaçla kullanılacağını da sorularına ekledi.

İŞTE O SORULAR

Milletvekili Emre Köprülü soru önergesinde şu soruları yöneltti:

1-01.01. 2012- 01.12.2015 tarihleri arasında Türk karasularında, diğer ülkelere yasa dışı geçmeye çalışan kaç kişi yakalanmıştır?

2-Yasa dışı geçişler sırasında kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Bunlardan kaçı 18 yaşın altındadır?

3- 29 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen, Türkiye- AB Zirvesi sonunda yapılan açıklamada sözü geçen, birlik bütçesinden ve üye ülkelerin katkılarıyla oluşturulan 3 milyar Euro nasıl ve ne zaman Türkiye’ye verilecektir?

4-Söz konusu 3 Milyar Euro, hangi bakanlığın yetkisinde kullanılacaktır?

5-Bu para kamplarda yaşayan mülteciler için mi kullanılacaktır? Bu kampların dışında yaşayan mülteciler için ne tür bir çalışma yapılacaktır?

6-Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinde kaç Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır? Bu illere göre dağılımı nedir?

6-Bu illerde herhangi bir mülteci kampı kurulması düşünülmekte midir?

7-Bu üç kentte,  01.01.2012-01.11.2015 tarihleri arasında doğan Suriyeli mülteci çocukların sayısı nedir?

Marmara Haber