Öğrencilere 'Yerli Malı' konferansı

Yerli Malı Haftası nedeniyle Özel Çerkezköy Kültür Temel Lisesi öğrencilerine yerli malının yurt için önemi anlatıldı.

GÜNDEM 13.12.2015 17:18:00 0
Öğrencilere

Atatürk tarafından ülke insanına toplumsal tutum bilincinin aşılanması ve yabancı ülkelere para akışının önüne geçilmesi için ‘Yerli malı’ haftası etkinliklerinin oluşturulmasını sağladığını belirten  MTB Endüstri Sistemleri Sanayi Ltd.Şti. Satın Alma Müdürü Mustafa Talha Beceren, konferansa konuşmacı olarak katıldı. Beceren konuşmasına “2. Dünya savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de konu ile ilgili bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.”açıklaması ile başladı.

 

AMAÇ YERLİ TÜKETİMİN BİLİNÇLİ OLARAK ARTTIRILMASI

Mustafa Talha Beceren, haftanın amacının, yerli tüketimin bilinçli olarak artması olduğunu vurgularken sözlerine şöyle devam etti: “Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur. Okullarda 12 – 18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilir. Şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar oynanır. İşte bu günde burada sizlere yerli malları hakkında tutumlu olmanızın ve ülke ekonomisi için ne denli önemli olduğunu bilmeniz gerektiği konusunda bilgilenmenizi sağlıyoruz.”

YERLİ MALI NEDEN ÖNEMLİ
Yerli malının neden önemli olduğu konusunda bilgiler veren Mustafa Talha  Beceren, “Yurdumuzda yetişen ürünlerle fabrikalarımızda, Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle yapılan bezden, otomobile kadar her türlü kumaş, eşya, makine gibi mallar başta olmak üzere meyve sebze gibi ürünlerin hepsine yerli malı deniyor.
Cumhuriyetten önce ‘kapitülasyon’ denen bir kısım imtiyazlar, Türkiye’de sanat kollarının kapanmasına ve ekonomimizin zayıflamasına neden olmuş. Kendi demir yollarımız, madenlerimiz ve bazı iş yerlerimizi bile yabancılar tarafından işletilirdi.
Ham madde bizden ucuza alınarak işletilir; yapılan (mamül) madde olarak bize pahalıya satılırdı. Böylece paramız yabancı ülkelere akardı. İşte tutum bilincini oluşturmak için Yerli Malı Haftası’nın önemi yapancı ülkelere para akışını durdurmak ve yabancı ülkelere gidecek olan paranın ülkemiz ekonomisine kalmasını sağlayarak daha güçlü Türkiye içindir.”diye konuştu. Program sonunda Kültür Temel Lisesi Müdürü Ömer Güvensoy, “Böylesine anlamlı güzel günlerin öğrencilere ve öğretmenlere tanıtılıp anlatılması gurur verici bir olay.”dedi ardından  TMB Endüstri Sistemleri Ltd. Şti. sahiplerinden ve  aynı zamanda şirketin Satın Alma Müdürü olan Mustafa Talha Beceren’e  teşekkür ederek, plaket verdi.

Haber/Seyit SÜREN