İş hayatında profesyonellik

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen 'İş Yaşamında Profesyonellik' eğitimi yöneticileri bir araya getirdi. Eğitime, Çerkezköy, Çorlu, Kapaklı ve Edirne'de çeşitli

GÜNDEM 9.12.2015 17:10:00 0
İş hayatında profesyonellik

İş Yaşamında Profesyonellik eğitiminde konuşan Zeki Yüksekbilgili, şunları anlattı: “Günümüzde iş hayatında hemen herkes profesyonellikten, profesyonel davranmaktan bahseder. Bu kelimeyi kullanan birçok kişi, profesyonelliği görünce tanıyabilir; fakat bunu kelimelere döküp tanımlaması istendiğinde zorlanır ya da kendinden örnek vermekte zorlanır. Peki nedir bu profesyonelliğin anlamı? Nasıl tanımlanır? İşinde çok profesyonel bulduğunuz ve saygı duyduğunuz birini hayal edin. O kişiyi profesyonel yapan şeylerin neler olduğunu tespit edebildiniz mi? Sorusunu birçok kişiye sorulmasıyla ortaya çıkan profesyonellik tanımı şöyle sonuçlanmıştır. İyi bir rol model olması, ( iletişim, davranışlar ve tutumları ile) zamanı etkili kullanmaları, her zaman önceden işlerini bitirmeleri ve son ana bırakmamaları. Giyinişlerine özen göstermeleri. Kimseye patronluk taslamadan veya onları aşağılamadan her konumdaki çalışanlar ile etkili bir iletişim kurması, işi ile ilgili ciddi bir bilgi birikimi olması. Karşısındakini dinlemesi, iyi bir dinleyici olması.

Zamanını etkili kullanması. Baskı altında çalışabilmesi.Etkili  bir şekilde önceliklerini belirlemesi.Aldığı sorumlulukları yerine getiren, getiremediklerini ise açıkça söyleyebilen kişiler olarak tanımlanmıştır.”

PROFESYONEL KİŞİLER ÖNCÜLÜK EDEN KİŞİLERDİR

Profesyonelliği örneklerle anlatan Yüksekbilgili, “Profesyonelliğe daha yakından baktığımızda ise, çok daha fazlası olduğunun farkına varıyoruz. Profesyonel kişiler, kişilik olarak tutarlı ve herkese öncülük eden insanlardır. Sergiledikleri davranışlar ile bütün iş arkadaşlarına örnek olurlar. En gergin konuları bile sakinlikle karşılayabilme, diğerlerinin sorunlarına çözüm bulma konusunda yetenek sahibidirler. Kahve içerken katıla katıla gülüp, aynı zamanda bir o kadar da resmi davranabilirler. Toplantılarını etkili bir şekilde yürütebilirler. Nerede ve ne zaman konuşup, susacaklarını iyi bilirler. Her koşulda haklı olmayı önemsemezler ve itibarlarını buna bağlamazlar. Kendi düşündüklerini kanıtlamak için en uygun zamanı beklerler. Zamanı geldiğinde bu noktaya dikkat çekerler. Karşılarına çıkan sorunları görmezden gelmezler, bu sorunlarla sinirli veya agresif olarak yaklaşmadan çözüm bulurlar.”diye konuştu.

 

PROFESYONEL KİŞİLER KİMLERDİR

Yüksekbilgili konuşmasını şöyle tamamladı:“Eğer kendini sürekli geliştiren bir işletme yaratmak istiyorsanız, profesyonelliği seviye seviye işletmenizde uygulamalısınız. Eğer yakın bir zamanda veya gelecekte terfi almak istiyorsanız, profesyonelliğin gerektirdiği bu özellikleri taşımalısınız. Kesinlikle terfi sürenizi etkileyecektir. Sadece iş, unvan, statü veya para kazancı yeterli değildir. Eğer profesyonelliğin gerekliliklerini yerine getirerek bir profesyonel olursanız, kişisel tatmininiz ve gerçek bir profesyonelin niteliklerini taşıdığınızı bilirsiniz.” Zeki Yüksekbilgili, eğitimin sonunda soruları yanıtladı.

Haber/Seyit SÜREN