EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ'NÜN KÖYLERİ Sultanşah, Çöpköy, Türkobası, Sığırcalı, Kavacık Sultanşah Uzunköprü ilçesine bağlı tarihi köylerindendir. Osmanlı Dönemi'nde yüksek yerde bul

KÜLTÜR SANAT 6.12.2015 14:03:00 0
EDİRNE

Köyün büyük bölümünü Eski osmanlı zamanında Bulgaristan’dan 93 harbi denilen 1877-1878 de başlayan Osmanlı-Rus savaşı zamanında Bulgar zulmunden kaçan (Osmanlılarda diğer adıyla Yardımcı anlamamına gelen ve bugün kü adıyla Pomak tabir edilen POMAK'lar tarafından kurulmuştur. Dilleri Bulgarca Diline çok benzeyen bir dilden oluşur.Edirne iline 89 Km., Uzunköprü ilçesine 22 Km. uzaklıktadır. Köy halkı genelde orta düzey zengin yapıya sahiptir. Eğitim durumu orta derecededir. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve [hayvancılığa]dayalıdır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon ağı vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı olmasına rağmen hizmet vermemektedir. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup; köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Çöpköy

Çöpköy Uzunköprü’nün tarihi en eski olan köylerinden biridir. Burada bir çok kavimler kendilerini burayı mesken tutmuşlar ve daha sonraları Çeşitli medeniyetlerin de uğrak yeri olmuş bir yerleşim yeridir. Çöpköy. Uzunköprü Merkeze 11 km  uzaklıktadır.Çöpköy ismi Osman devleti zamanına kadar dayanmaktadır. Rivayete göre Çöpköy ismini 23 Aralık 1912 de Bulgarlar batı Trakya'dan 2. Trakya Tümenlerini Uzunköprü yöresine getirdiler. (x) tümen karargahı Uzunköprü kışlalarında, 1. Tugayı Çöp köyünde, 2. Tugayı Tırnova (Bayramlı) köyünde, 3. Tugayı da Tekirdağ'da konuşlandırıldı. Bu sırada Osmanlı Devleti ile Bulgarlar arasında İstanbul'da bir anlaşma yapılarak, Trakya haritasında Karadeniz kıyısındaki Midye ile Meriç ırmağının Ege Denizine döküldüğü yerde Enez arasında çizilen bir çizgi ile sınır saptanıyor. Başta Edirne, Kırklareli, Lüleburgaz, Vize, Uzunköprü, Babaeski ve İpsala Bulgarlara bırakılıyordu.

 Kısa bir süre sonra Bulgar, Sırp, Yunan ve Romenler Osmanlı Devletinden aldıkları topraklan paylaşmada anlaşamadıklarından birbirleriyle savaşmaya başladılar. Bu fırsatı değerlendiren Türk ordusu başkomutanlığı, Çatalca'dan Hurşit Paşanın komutasında ve Yarbay Enver'in kurmay başkanı olduğu 9. Kolordu ve Güneyden, Fahri Paşa komutasında kurmay başkanı binbaşı Mustafa Kemal'in bulunduğu B olay ir kolordusu 14 Temmuz 1913 de harekete geçti. 15 Temmuzda Keşan'ı da alarak Midye-Enez hattına yanaştı. Önünde çok zayıf örtme Bulgar artçı birlikleri vardı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Tarihi Balkan Harbi C.1I S.402 de Uzunköprü'nün Bulgarlardan kurtuluşuna ait geniş bilgi vardır. Özet olarak; Bolayır'dan hareket eden ve Kolordunun harekatını yönetin binbaşı Mustafa Kemal 19 Temmuz 1913 de bir an önce Uzunköprü ve Edirne'yi almak amacı ile 18 Temmuz’da bir süvari bölüğü ve bir piyade bölüğünü keşfe çıkardı. Alıç köyü güney sırtlarında 120 kadar piyade ve 30 kadar süvari Bulgar kuvveti görüldü. Aynı gün 30 Tümen birlikleri Maksutlu-Karapınar-Göne (Türk obası) hattına yanaştı.

Türk kuvvetleri 19 Temmuzda Kavacık köyüne ulaştığında 1500 Bulgar askeri ve 500 kadar milis kuvveti ile karşılaştı. Yapılan çarpışmada pek çok Bulgar askeri öldü. İki Türk askeri şehit oldu. Bulgarlardan iki asker esir alındı. Bulgarlar Uzunköprü yönünde geri çekilerek, Ergenenin karşısına çekildiler. Uzunköprü, Çöpköy, Tırnova (Bayramlı) ve Yeni köy Bulgar halkının Dimetoka yolu ile kaçmakta oldukları izleniyordu. Özellikle Uzunköprü'deki yerli Bulgarlar işgal sırasında yaptıkları kötülükler nedeni ile Türk ordusundan korkarak gerek Uzunköprü, gerekse Türk köylerinin mal varlıklarını soyarak ve Türk arabalarına yükleyerek üç gün önce, Uzunköprü'den 40 Türk gencini yanlarına alarak götürmüşlerdir. Bu gençlerden bir daha hiçbir haber alınamadı. Hepsi Bulgarlar tarafından öldürüldü.

Türk öncü birlikleri Uzunköprü'yü 19 Temmuz 1913 de Bulgarlarla savaşarak kurtardı. İki Rus savaşı sonunda Uzunköprü, antlaşmalar sonucu, düşman tarafından teslim edilerek kurtarılmıştır.Oysa Balkan savaşı sonunda, ileride Türk yurdunu düşmanlardan kurtaracak ve Türkiye Cumhuriyetini kuracak olan genç kurmay Binbaşı Mustafa Kemal'in yönettiği öncü Türk birliği Uzunköprü'yü kurtardı. Ekonomisi  oldukça gelişmiş olup tarım, hayvancılık, arıcılık,meyveciliğe dayalıdır.Oldukça bereketli olan toprakları sayesinde üretimde üst düzeydedir.İklimi Trakya Karasal ilklimi altındadır.Sağlık ocağı vardır.Yolları alsfat.Elektirği ve sabir telefonu ve internet ağı mevcuttur. Okulu bulunmaktadır.Eğitim öğretim üst düzeydedir.

 Türkobası

 Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür. Eski ismi Göne'dir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne iline 83 km, Uzunköprü ilçesine 23 km uzaklıktadır. Karapınar, Altınyazı ve Balabanköy (Balabankoru) yakınlarındadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ilköğretim okulu vardır Ancak öğrenci azlığından 7 km uzaklıktaki Karapınar İ.Ö.O'na taşınmaktaır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyün giriş ve çıkışlarında belirli yerlerinde kamera sistemleriyle donatılmıştır. Köye ait Top Sahası bulunmaktadır.

Kavacık

Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Selcuklu turklerınden, Kocacık yöruk boylarından gelir. Osmanlı doneminde more yarımadasının alımında ustun basarı gosterdikleri icin bu bolgede beylikler verilmiştir. Selçuklular zamanında köyün bulunduğu yere büyük pazarlar kurulur bölgedeki halk ihtiyaçlarnı buradan sağlarmış.Edirne iline 69 km, Uzunköprü ilçesine 9 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Bazı evler müstakil olmasına rağmen bazılları iki katlıdır. Müstakil evlerin %40'ı kerpiçten yapılmadır.Damlar ise kiremitlerle örtülmektedir.Günümüzde ise modern yapı malzemeleri kullanılarak aynı planda evler inşa edilmektedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur ancak sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Hazırlayan/ Seyit SÜREN