Hakemlerden dert yandılar

Tekirdağ Amatör Spor Kulüpleri'nin sıkıntılarını ve taleplerini dinlemek amacıyla, Tekirdağ Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu tarafından önceki gün saat 20.00'da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi

GÜNDEM 3.12.2015 17:13:00 0
Hakemlerden dert yandılar

Toplantıya Tekirdağ ASKF Başkanı Mehmet Kaya, Tekirdağ ASKF Başkan Yardımcıları Salih Yılmaz ve Emin Neşeli, İl Futbol Temsilcisi Zafer Ögatlar, Disiplin Kurulu Başkanı Tunç Saygun, Disiplin Kurulu Üyesi Akın Gülbahar, İl Hakem Kurulu Temsilcisi Faruk Mısırlı ve amatör spor kulüpleri başkanları ve yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan Disiplin Kurulu Başkanı Tunç Saygun, “Biz, maçlarla ilgili disiplin kararlarını verirken, yönetmelikte ne yazıyorsa onu uyguluyoruz. Kararlarımızı hakem raporları kapsamında değerlendiriyoruz. Fakat kararlarımızda sizlerden aldığımız savunmaları da göz önünde bulundurduğumuzdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

HAKEM RAPORLARINA BAĞLI KALMIYORUZ

Disiplin Kurulu üyelerini, hiçbir kesim tarafından baskı altında kalmayacak kişilerden oluşturduklarını ifade eden Tunç Saygun, “Bu sezon ceza sayılarında görülen artış da üyelerin üzerinde hiçbir baskı olmadığının göstergesidir. Kurul üyelerimizin hepsi avukat arkadaşlarımız arasından seçilmiştir” dedi. Hakemlerin nasıl maç yönettiklerini kendilerinin de takip ettiklerini kaydeden Saygun, “Sonuçta hakemler de yaşanan olayları kendi açılarından değerlendiriyor. Biz bu nedenle hakem raporlarına bire bir bağlı kalmıyoruz. Fakat neticede yazılı ya da sözlü bir savunma yoksa hakem raporuna bağlı kalmak zorundayız. Bu nedenle sizlerin yazılı ya da sözlü savunma vermenin çok önemli” diye konuştu. 

TÜM KULÜPLER HAKEMLERDEN YANA SIKINTILI

Programda daha sonra kulüp başkanlarına ve yöneticilerine söz verilerek, kulüplerin yaşadıkları sıkıntılar ve federasyondan beklentileri dinlendi. İlk olarak konuşan 1911 Çerkezköyspor Başkanı Murat Narçın, “Bizim hakemlerden yana çok sıkıntımız var. Sadece 1911 olarak konuşmuyorum. Tüm kulüplerin hakemlerden yana sıkıntıları var. Bunun dışında güvenlik önlemleri bazı statlarda yok denecek kadar az. 1461 Karadenizspor maçında ciddi manada üzerimize geldiler. Ortada hiçbir güvenlik önlemi yok. Bu konuda ciddi önlemler alınmalıdır” dedi.     

SEN ÖNCE KENDİ TOPÇUNA SAHİP ÇIK

Murat Narçın’ın ardından söz alan Çorlu Kültürspor Başkanı Levent Meriç, “O gün yaşanan kavgada ben de oradaydım ve kavgayı ayırmaya çalışıyordum. Senin topçun bana bile ana avrat küfür etti. Sen önce kendi topçuna sahip çık. Ben tüm yaşananları gördüm” dedi. Meriç, “Bunun dışında hakemler konusunda biraz daha dikkat edilmeli. Bu konuda Murat Başkanıma katılıyorum. Özellikle yan hakemler konusunda büyük sıkıntılar var. Biz şu an lideriz ondan sesimiz çıkmıyor. Ama yarın öbür gün maç kaybedersek işler değişir” dedi.

ART NİYET VARSA İŞİN BOYUTU DEĞİŞİR

Çorlu Gençlerbirliğispor Başkanı Murat Yılmaz ise “Ben Kapaklıspor maçında yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. İlk yarıyı 1-0 önde kapattık. Devre arası soyunma odasındaydım. Yanımda da iki oyuncum vardı. Hakem odasında şu konuşmalara şahit oldum. Hakem, maçın 80’inci dakikaya kadar 1-0 gitmesi halinde maçta dengeyi sağlamak için Kapaklıspor lehine oyunu yönetelim diyordu” dedi. Hakem hatalarının bir yere kadar anlaşılabileceğini söyleyen Yılmaz, “Art iyet varsa işin boyutu değişir” dedi.

6 PUANI HAKEM HATALARI YÜZÜNDEN KAYBETTİK

Hakemler konusunda kendilerinin de muzdarip olduklarını belirten Kapaklı Sitespor Başkanı Ersan Yalçın Karamehmetoğlu, “Şu an ligde 9 puanımız var. Ama en az 6 puanımız yan hakem hataları yüzünden gitti. Hakemlerin art niyetli olduklarını düşünmüyorum. Federasyon üyesi olduğum için hakemlere çok fazla yüklenmek de istemiyorum. Ama çok mağduruz” diye konuştu.

LİGLER YÜKSELDİKÇE, HAKEM KALİTESİ DÜŞÜYOR MU?

Doğanspor Başkanı Kazım Asbaş ise “Bizim en büyük sıkıntımız sahamız yok. Antrenman yapacak yerimiz bile yok. Peki bu şartlar altında gelecek nesli nasıl spora yönlendireceğiz? Geçen yıl 2. Amatör Lig’deydik. Ama hakemler çok iyiydi. Benim anlamadığım, ligler yükseldikçe, hakem kalitesi düşüyor mu?” ifadelerini kullandı. 

FUTBOL HATALAR OYUNUDUR

Kulüp Başkanlarını dinledikten sonra konuşan Tekirdağ ASKF Başkanı Mehmet Kaya, “Bizler futbol ailesinin bütünüyüz. Hepimizin ortak amacı sağlıklı ve güzel ortamlarda spor yapılmasını sağlamak ve sporun kalitesini yükseltmektir. Unutmayalım ki futbol hatalar oyunudur. Hata olacaktır. Herkes hata yapabilir. Ama önemli olan hataların art niyetli olmamasıdır” dedi. Tüm kulüplerin hakem hatalarından muzdarip olduğunu kaydeden Kaya, “Bir hatayı istemeden yapmak bir de art niyetli yapmak var. Murat Yılmaz ortaya çok ciddi bir iddia attı. Bu iddianın araştırılıp takip edilmesi gerekmektedir” dedi. 

TEKİRDAĞ’DA BUGÜN 150 HAKEM İLE GÖREV YAPIYORUZ

İl Hakem Kurulu Temsilcisi Faruk Mısırlı ise “Herkes bir işi belli bir özveri ile yapar. Siz nasıl ki saha kenarında futbolcunuz gol kaçırdığında saçınızı başınızı yoluyorsanız, biz de hakemlerimiz hata yapınca maçı izlerken aynı tepkileri veriyoruz. Bunlar futbolda olan şeyler. Bugün çoğunlukla yan hakemlerle ilgili sıkıntı var. Biz Tekirdağ’da bugün 150 hakem ile görev yapıyoruz. Hakemlerimiz zamanla daha iyi olacaktır” dedi. Art niyet konusuna da değinen Mısırlı, “Bu tür olayları sıcağı sıcağına bizimle paylaşmanızı isteriz. Her kurumda her türlü insan olabilir. Bize bu konuları bildirin ki gerekli araştırmaları yapalım. Eğer varsa içimizdeki art niyetli arkadaşları temizleyelim. Bizim varlık sebebimiz hakemlerin kalitesini yükseltmektir” dedi.

Haber / Ahmet KARDEŞ