EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ'NÜN KÖYLERİ Meşeli,Kurttepe,Maksutlu,Muhacırkadı,Ömerbey MEŞELİ Uzunköprü ilçesine bağlı çok eski tarihi bir köydür.Köyün ismini Demircili ormnanı ile köyün ara

GÜNDEM 3.12.2015 16:04:00 0
EDİRNE

Evvela,2.Murat devrinde sarayda şarabdar (şerbettar) vazifesi görmüş,sonradan Fatih devrinde üst düzey komutanlardan olmuştur.Hatta 1460 da Runiye-i şuğra valisi yani Sivas-Tokat Beylerbeyliğine tayin edilmiştir. 2.Murat Hamza Bey’e Ergene(Uzunköprü) de Aslıhan köyünü tabileri ile(Meşelü, Akberdi,Balıklı,Yegan-Hızır) birlikte mülk olarak vermiştir ki,bu mülkün 2.Beyazıt devrinde de devem ettiği ve geçerli olduğu tahrir kayıtlarında görülmektedir.Hatta Hamza Bey’in oğlu Ahmet Çelebi ye 2.Beyazıt başka ilavelerde yapmıştır. Toprakların bazıları Hamza Bey’in zevcesi Tacünnisa Hatun’a intikal etmiştir.Edirne’nin 600.yıldönümü armağan kitabı-1993-Tayyip Gökbilgin- 2.baskı sayfa 172) yukarıda ki kaynaktan öğrendiğimize göre meşeli 1500 lü yıllarda zalof(kırcasalih) ye bağlı bağ(üzüm) çiftliğiymiş.meşelü çiftliği denmesinin nedeni tabi ki bol miktarda meşe ağacı yani meşe ormanına sahip olmasıymış.bölgede birçok köy 1877-78(93 harbi)den sonra kurulduğu düşünülürse meşeli bölgesinde bunlardan 300-350 sene önce insan yerleşimi mevcutmuş,araştıran,Şahin Şengül kültür köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgiler aşağıda belirtilmiştir.

-sodalı lokması çok meşhurdur. -kömür ocaklarının çokluğundan dolayı meşhur meşe ağaçları yok olmaya yüz tutmuştur -köyün ilköğretim okulu kapanmış olup, taşımalı sistemle kırcaslih ve Uzunköprü’de öğrencilerin eğitimi devam etmektedir. Edirne’ye 46  km, Uzunköprü’ye  17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım, hayvancılığa dayanır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmadığı için taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kurttepe

Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Edirne iline 50  km, Uzunköprü ilçesine 14 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır ancak kullanılmamaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup özelliğini kaybettiğinden bölge bölge çukurlar oluşmuştur köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 Maksutlu

 Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Bölgenin Osmanlı hakimiyetine geçmesinin ardından bölgeye gelen Kara Hamza Bey, Yakup Bey, Balaban Bey, Salarlı Bey, Maksut Bey, Gazi Halil Bey ve Kurt Bey; Meriç, Uzunköprü ve Keşan yörelerini kapsayan yerlere geniş çiftlikler kurmuşlardır. Süreç içinde bu çiftlikler yerleşim yerlerine dönüşerek, kurucu beylerin isimlerini almışlardır. Bu neden ile Maksutluya kurucusu olan maksut Bey'in adı verilmiştir. Edirne iline 87 km, Uzunköprü ilçesine 20 km uzaklıktadır. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Katmer kuru fasulye kapamacıllık Sarımsak. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım, hayvancılık ve ,arıcılığa, dayalıdır. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 Muhacirkadı

Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Edirne iline 60 km, Uzunköprü ilçesine 20 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak taşımalı eğitim sisteminden faydalanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 Ömerbey

Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Türkler 1356 yılında Rumeli’ye geçtiklerinde Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa’nın yanında Gazi Evrenos, Hacı İl Bey, Paşayiğit ve Malkoç gibi ünlü Türk akıncı beyleri vardı. Rumeli’nin fethi sırasında Malkara, Tekirdağ, Hayrabolu ve Keşan yöreleri, Gazi Evrenos, Paşayiğit ve Malkoç Beyler tarafından ele geçirildi. Bu fetihlerde büyük yararlılıkları görülen Paşayiğit Bey’e günümüzde adı Ömerbey olarak bilinen köy ve arazisinin dirlik olarak verildiği kayıtlardan anlaşılmaktadır.Paşayiğit Bey , Saruhan (Manisa) ilinde yaşayan bir Türkmen boyu mensubudur. Ayrıca Yıldırım Beyazıt zamanında bu Türkmen aşireti Manisa’dan getirilerek Filibe ve Kırkavak yöresine yerleştirildiği kayıtlardan anlaşılmaktadır. Paşayiğit Bey 1. Kosava savaşında öncü kuvvetlerin başında büyük kahramanlıklar göstermiştir.Ve Yıldırım Beyazıt kendisini Üsküp Sancak Beyliğine atamıştır.Paşayiğit Bey’in oğlu Gazi Turhan Bey, Bu günkü Ömerbey, o günlerde Paşayiğit denilen köyde doğmuş ve orada yetişmiştir. Mora fatihi olarak bilinir. Yunanistan’ın zaptında ve Türkleştirilmesinde büyük rol oynamıştır. Yıldırım Beyazıt ile Niğbolu ve Ankara Savaşlarına katılmıştır. Daha sonra da 2.Murat ile katıldığı 2. Kosava ve Varna savaşlarında büyük hizmetlerde bulunmuştur. Yunanistan’a Türkmen aşiretlerini yerleştiren Gazi Turhan Bey’dir. İstanbul’un alınışı sırasında yardım gelmesini oğlu Ömerbey ve Ahmet Beyle beraber Gazi Turhan Bey engellemiştir.

ÖMER BEY BÜYÜK KAHRAMANLIKLAR GÖSTERDİ

Bu akınlarda Ahmet Bey esir düşürken Ömer Bey ise büyük kahramanlıklar göstermiştir. Daha sonra Atina’yı zaptdederek , Fatih Sultan Mehmet’in en ünlü komutanlarından biri haline gelmiştir. Hatta Fatih Sultan Mehmet Atina’ya gittiğinde gördüğü manzara karşısında “Turhan Bey oğlu Ömer bey’e biz çok şey borçluyuz “demiştir. Ömer Bey , Fatih Sultan Mehmet’le beraber Otlukbeli Savaşına katılmış,Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’a tutsak olmuştur. Savaş kazanılınca Ömer Bey tutsaklıktan kurtulmuştur. Babası Gazi Turhan Bey Kırkavak Köyünde kurduğu vakfın yönetimini oğlu Ömer Bey’e bırakır.Ömer Bey bu vakfı, daha önce adı Paşayiğit olan, daha sonra da Turhan Bey köyü olarak anılan köyden yönetecektir. Bu köye sonradan Ömerbey adı verilecektir. Ömer Bey Malkara’da bir cami ve medrese yaptırmıştır. Mezarının bu cami haziresinde olduğu söylenmekte ise de, Ömerbey Köyünün yaşlıları,Ömer Bey’in mezarının Ömerbey köyünün mezarlığında ulu bir ağacın gölgesinde olduğunu belirtmektedir. Bu ağaç kutsal sayıldığı için yakın zamana kadar Ömerbey köyü halkı tarafından korunmuştur. Adil Baba'nın ağacı olarak da bilinen bu ağacın dibinde, içinde mum yakılan küçük bir mumluk vardır. Vatandaşların bazıları belli zamanlarda burada mum yakmaktadır.Kısacası Paşayiğit Bey, Gazi Turhan Bey ve Ömer Bey ünlü akıncı beyleridir.

Bu gün adı hala Ömerbey Köyü olan köyümüz, bu akıncı beylerin yaşadığı dönemlerdeki isimleriyle anılmıştır. Paşayiğit Köyü , Turhan Bey Köyü, Ömer Bey Köyü olarak. Köyümüz kimlere ev sahipliği yapmıştır. Bundan sonra kimlere yapacaktır bilinmez.Köyün gelenek ve görenekler konusunda ciddi bir hassasiyeti vardır. Köyde düğünlere ve adetlere önem verilir.Köylüler birbirine sevgi saygı çerçevesinde bağlıdır.Köyde özel yapılan bir yemek yoktur. Edirne iline 73 km, Uzunköprü ilçesine 13 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN