EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ'NÜN KÖYLERİ Kavakyazma, Kiremitçi Salih, Kırkkavak, Kırköy, Kurdu Kavakyazma: Uzunköprü ilçesine bağlı eski bir köydür. Kavakayazma köyü ismi köyün yakınında bulunan b

KÜLTÜR SANAT 1.12.2015 14:07:00 0
EDİRNE

Köyün gelenek, görenekleri hakkında bilgi yoktur. Edirne iline 87 km, Uzunköprü ilçesine 20 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır ancak doktor ve hemşire yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt yol vardır. Ayrıca köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 Kiremitçisalih

 Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Edirne ilinin, Uzunköprü ilçesinin bir köyü olup, Meriç nehrinin doğusunda bulunmaktadır. Kuzeydoğuda Eskiköy, batı da Gemici, Kurdu köyleri, güney de ise Çalıköy ile komşudur. Köy halkının tamamı Balkanlardan göç gelmiştir. Bu nedenle tam bir balkan Rumeli kültürü hakimdir. Genç nüfus işsizlik ve geçim sıkıntısı nedeniyle İstanbul, Çorlu ,Lüleburgaz,Çerkezköy,Saray  göç etiğinden köyde yaşayan nüfus git gide azalmaktadır.Tarım ve hayvancılıkla geçinen köy halkı artan gübre ve mazot fiyatları nedeniyle tarımı da yapamaz hale geldi.Göç yüzünden okul kapandı ve var olan öğrenciler Uzunköprü’de öğrenimini sürdürmektedir. Edirne’ye 76 km, Uzunköprü’ye 8 km uzaklıktadır. Yolları son dönemde bozulsa da kötü denilemez. Köyün iklimi, Trakya karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Nüfus'un büyük çoğunluğunu Cumhuriyet dönemi mübadelesi ve daha sonra balkanların belirli bölgesinden gelen Arnavut, Pomak, Gacal, Romanya mahacırı ve karaca ovalı halk dilinde bibercilerden oluşan karmaşık bi kültür hakimdir onun için bazen hır gür olur ama şu an için durum farklıdır eğitim düzeyi artığından gençler sorunları daha akılcı bir yolla çözüyorlar Uzun Köprünün hiçbir köyünde bu kadar çeşitlilik bulunmaz yalnız köyümüz çok göç vermiştir buna Avrupa’nın değişik ülkelerinde olanlar vardır köyümüz tarihi 14 yüz yıla dayanıyor köyün eski ismi zalıf diye bilinir köyün okulunun avlusunda eski kilse kalıntıları vardır köyümüzde Yunanlardan kalma eski evler vardır eski tahrir defterlerinden köyün kuruluşu ve yapısı hakkında araştırmalarım devam edecektir ama şu da gerçektir köyün gerçek yerlisi yoktur hepsi 1877 rus harbi ve sonrası gelenler olduğu için köyde balkan Çanakkale 1 inci dünya savaşı olmak üzere şehitleri bulunur köyde eski kiremit ocakları olduğundan bu isim uygun görülmüştür. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 Kırkkavak

Uzunköprü ilçesine bağlı tarihi köydür. Köyün en önemli tarihi dokusu Sultan II. Murad'ın damadı, Fatih Sultan Mehmet Han'ın eniştesi akıncı beyi, Mora Fatihi Gazi Turhan Bey Türbesi ve Camii'dir. Köyün ismi Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de geçmektedir. Türbe ve cami, restorasyonun ardından 31 Ekim 2008 günü kılınan ilk cuma namazı ile ibadete açılmıştır. Köylünün çoğu Bulgaristan göçmenidir. Osmanlı Rus Harbi bu göçün sebebidir. Gelenek ve göreneklerine bağlı kalan tek köydür diyebiliriz. Düğünlerde damat tıraşı kına gecesi gelin alayı oluyor. Bütün köylüye ve dışarıdan gelen misafirlere yemek veriliyor. Düğünler genellikle evlerin bahçesinde yapılıyor.

Mevlitler yemekli yapılıyor. Ağustos 2008'de tamamlanması düşünülen Gazi Turhan Bey Türbesi de görülmesi gereken tarihi eserlerden biri. Köyde son zamanlarda Gazi Turhan Bey’i Anma Şenlikleri yapılmaktadır. Ayrıca Türbe yeniden düzenlenmiş ve ilçenin tarihi değerlerinin önemli bir parçası olmuştur. Edirne iline 75 km, Uzunköprü ilçesine 8 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle bahçecilik başlıca tarım uğraşısıdır. Son zamanlarda seracılık faaliyetleri artmış ve devletimizin de teşvikiyle önemli bir gelir kapısı olmuştur. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 Kırköy

Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Rumlardan savaş sırasında kazanılmış olup adını şu anki yerleşiminden farklı bir bölgeye  gelen 40 haneden oluşan daha sonraları söylem değişimine uğrayıp Kırkköy adını almıştır. Başka bir söylentiye göre başka bir köyde yaşayan baba oğul kavga ederler ve oğlu babasına kızıp evi terk ederek kırsal bir kesime yerleşir ve kimsenin olmadığı ve bir sırada sonra burada evlenir böylece arkadaş çevresi de yavaş yavaş  yanına gelir öyle ilerleyerek gider ve ismi Kırkköy diye belirlenir. Edirne iline 89 km, Uzunköprü ilçesine 22 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi:tarım hayvancılık ve madenciliktir. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi var olup kullanılamamaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfaltlama köye giriş yolu mıcırdır olup köyde elektrik ve sabit telefon  mevcuttur.internet bağlantısı da vardır.

Kurdu

 Uzunköprü ilçesine bağlı tarihi bir köydür. Edirne iline 80 km, Uzunköprü ilçesine 13 km uzaklıkta olan köy ulaşım güzergahı bakımından rahat olmasına karşın ulaşımı sağlayan yol hatlarının aşırı derecede bozuk olmasından standart sürelerde seyahatten ve kaliteli ulaşım imkanlarından yoksun durumdadır. Köy ve etrafı genelde irili ufaklı tepeciklerden oluşmaktadır. Türkiye'nin en Batısında sınıra en yakın köyler arasındadır.Meriç Nehrinin kıyısında bulunan köy tarımsal zenginlikleri ile göz doldurmakta olup Osmanlı döneminde akıncı beylerinin karargah noktası üzerinde olduğu düşünülmektedir.Bitki örtüsü klasik Bozkır olmakla beraber makilik alanlarda yer yer görülmekte, nehire yakın noktalarda ise zengin bitki ve hayvan familyasına sahiptir.Son yıllarda yapılan bilinçsiz avlanma ile beraber eskiden göçebe kuşların uğrak noktası olmasına rağmen şimdilerde bu durum yıllara göre kuş sayısında azalma göstermektedir.

Trakya karasal ikliminin en sert yaşadığı ender bölgelerden olan köy kışın geçen soğuk kış ve yaz aylarındaki aşırı sıcakları bünyesinde taşımaktadır.Bahar yağmurlarının istinasız bir düzen içerisinde yağdığı köyde sonbaharlar diğer Trakya yerleşmelerine göre daha soğuk geçmektedir.Son yıllarda eski yıllara göre kar yağışının oldukça az olması küresel ısınmanın ve düzensiz hava hareketlerinin etklileri olarak yorumlanmaktadır.Buna karşın kışlar oldukça sert şekilde soğuk geçmektedir.İlkbahar ayının gelişi ile beraber doğanın eşsiz güzelliğini cömertçe sunan köy tabiatı yaz aylarının getirdiği aşırı sıcak ve nemli havası ile köylülere oldukça zor günler yaşatmaktadır. Köy nüfusu artan sanayi akımları ve geçim sıkıntısı ile beraber 1990’ların ortası ve 2000’lerin başı ile beraber oldukça hızlı göç vermiş ve genelde İstanbul olmak üzere çevre illere göç etmiştir.Göç nedenlerinin başında;artan refah isteği,geçim sıkıntısı,miras paylarının bölünmesi,şehirleşmenin cazipliği ve iş fırsatları gelmektedir.

EKONOMİSİ TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALI

Köyün ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayalı olmaklar beraber köy bünyesinde yaşayan bazı kimselerin düzenli olarak en yakın ilçelere çalışmaya gittiği gözlemlenmektedir.Tarım da makineleşmeye geçilince köylünün refah seviyesi artmış bununlar beraber nüfusun artışı yine üretilen ürünleri bölmeye başlayınca bir takım sıkıntılar baş göstermiş ve köyün gençleri diğer illere temelli ya da mevsimlik olarak çalışmaya gitmişleridir.Süt toplama merkezinin bulunduğu köyde önemli gelir kaynaklarından olan süt köylülerin aylık ödeme şeklinde belirli süt firmalarına mallarını satması ile ekonomiyi diri tutmaktadır.Küçükbaş hayvancılığın da önemli olduğu köyde belirli aileler irili ufaklı sürürlerle küçükbaş hayvancılık faaliyetlerini sürdürmektedir. Köyde 2000 yılına kadar faaliyette bulunan köy okulu öğrenci nüfusunun düşmesi ile beraber kapanmıştır. Öğrenciler en yakın ilçeye taşımalı olarak eğitim almaya gitmektedir. Köyde yine 2002 yılına kadar faaliyette olan köy sağlık ocağı nüfusun yetersiz kalması ile beraber kapanmış bu yıldan itibaren köye her salı günü ilçeden 1 saatlik hizmet süresi ile Sağlık Bakanlığınca doktor görevlendirilmiştir.Haberleşme imkanlarının yüksek olduğu köyde,telefon,telgraf, İnternet ve posta ağı Türkiye standartlarındadır.