EDİRNE'NİN İLÇELERİ

UZUNKÖPRÜ'NÜN KÖYLERİ (Balabankoru-Başağıl-Bayramlıköyü) Balabankoru Balabankoru,Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Kırım dan göç eden Kırım'lı Tatarlar tarafından

KÜLTÜR SANAT 26.11.2015 13:40:00 0
EDİRNE

Edirne sınırları içinde ikinci Tatar köyüdür. Tatarca, yaşlılar tarafından hala konuşulan dildir.Köy, adını Balabanköy'deki Rum zenginlerin Balabanköy korusunun yakınlarındaki çifliklerden almıştır. Daha önce sadece çiftlik olan bu yerleşimler Rumların bölgeyi terketmesi ve Balkanlardan göç alması nedeniyle Balabanköy'den ayrılmış ve ayrı bir köy olmuştur.Köyün en ünlü yemeği aynı zaman da tatarların da meşhur hamur işi olan çiğbörektir. Köbete, Akıtma ve Tavalokum'da yapılır.Edirne iline 110 km, Uzunköprü ilçesine 25 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Tarısamsal üretimde ağırlık pirinç,ayçiçegi,karpuz ve kavun üzerine gelişmiştir.

Altyapı bilgileri

Köyde, birkaç yıl önce olmasına rahmen şuan ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi 2004 yılında tamamlanmış ve kulanılmaktadır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak haftanın sadece bır gunu hızmet vermektedır. Köye ulaşımı sağlayan yol kısmen asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Başağıl

 Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Köy halkının çoğunluğu geçimini hayvancılık ile sağladığından ve eskiden her hanede büyük ve küçükbaş hayvanların çokluğu nedeniyle köyün eski ismi Küçükmandıra diye geçiyordu.daha sonra Pehlivanköy tarafındaki Büyük Mandıra ile karıştığından ismi başağıl olarak değişrilmiştir.Köyün tamamı Pomaktır ve Bulgaristan’dan göç etmişlerdir.

PEYNİR TATLISI MEŞHURDUR

 Başağılköyünün özellikle peynir tatlısı meşhurdur.Çok güzel peynir tatlısı yapılır, peynirli pita,luçnik yapılır (soğanlı böreğe benzer fasülye(bop) turşusuda güzeldir. Edirne iline 75 km, Uzunköprü ilçesine 8 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yok. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yok. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon mevcuttur.

Bayramlı

Bayramlı, Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.Eski adıyla "Şenyuva" olması sebebiyle köyün adı ilk zamanlarda tırnova olarak adlandırılmış cumhuriyetin ilanından sonra ise bir daha değiştirilmemek üzere köyün adı "Bayramlı" olarak kararlaştırılmıştır. Bayramlı Köyünün eski bir tarihi vardır. 1800 lü yıllarda balkanlardan ve Selanik yöresinden çeşitli bölgelere göç eden Türk asıllı ailelerin mola yeri olarak burası seçilmiş ve bazıları sazlardan evler yaparak burada yaşamaya başlamışlardır. Cumhuriyetin ilanına kadar böyle bir seyir izleyen bayramlı köyü gelişerek ve hane sayısını arttırarak bu günkü şeklini almıştır.Bulgaristan ve Yunanistan çevresinden gelen türk asıllı aileler burada geçici olarak konaklamış daha sonra kalıcı bir mekan bulabilmek için yer aramaktan vazgeçip bu bölgeye yerleşim yeri kurmaya karar vermişlerdir. Birçoğu sazlıklardan oluşan 200 hane ile o zamanki adı Tırnova olan bayramlı köyünü kurmuşlardır. Bayramlı köyünde yılda bir defa olmak üzere mayıs ayında doğaya saygı yürüyüşü ve festivali düzenlenmektedir. Bu festivale istanbul’dan ve Trakya’nın diğer yerleşim merkezlerinden binlerce kişi katılmaktadır. Köyün yazılı bir kültürü veya geleneği yoktur, fakat halk arasında bilinen yemek çeşitleri tarhana çorbası pirinç pilavı vs. dir.Edirne iline 67 km, Uzunköprü ilçesine 15 km İstanbul iline ise 225 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Kış mevsimi oldukça sert ve yağışsız yaz mevsimi ise oldukça sıcak ve kurak geçmektedir. karasal iklim içerisinde bulunması sebebiyle yağış fazla görülmemektedir.

kış aylarında ortalama hava sıcaklığı en düşük -25 en yüksek -3 derece olarak görülmektedir. Yaz mevsiminde ise en düşük 28 en yüksek ise 46 derecedir yaz mevsimi ortalama sıcaklığı 38 derece olarak tespit edilmiştir Ergene havzasında bulunması itibariyle 9 ay yağış olmadığı bilinmektedir. Edirne iline 67 km, Uzunköprü ilçesine 15 km İstanbul iline ise 225 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Kış mevsimi oldukça sert ve yağışsız yaz mevsimi ise oldukça sıcak ve kurak geçmektedir. karasal iklim içerisinde bulunması sebebiyle yağış fazla görülmemektedir. kış aylarında ortalama hava sıcaklığı en düşük -25 en yüksek -3 derece olarak görülmektedir. Yaz aylarında ise en düşük 28 en yüksek ise 46 derecedir yaz mevsimi ortalama sıcaklığı 38 derece olarak tespit edilmiştir. Ergene havzasında bulunması itibariyle 9 ay yağış olmadığı bilinmektedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Yüksek hızda ADSL erişimi ve kablo tv hizmeti vardır.Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır ve haftada bir gün köye doktor gelmektedir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN