Süper Kadın'ların belalısı

Sırt, boyun, omuzlarla kalçalarda belirgin olarak hissedilen yaygın kas-eklem ağrısının 'süper kadın' olarak da bilinen 'Fibromiyalji' hastalığının belirtisi olabileceğini belirten Tekird

GÜNDEM 23.11.2015 12:59:00 0
Süper Kadın

“Hassas, mükemmeliyetçi kişilerin hastalığıdır. Özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere yaygın kas-eklem ağrısı, yorgunluk, sabah tutukluğu ile kendini belli eden kronik bir kas iskelet sistemi hastalığıdır. Her yaşta ve her iki cinste görülebilmekle birlikte en sık 30-60 yaş arasında ve daha çok sosyo-ekonomik açıdan üstün düzeyde yaşayan ve stresli bir yaşam temposu olan kadınlarda görülür. Bu nedenle biz FM'si olan kadınlar için "Süper kadın" benzetmesi yaparız. Bu hastaların çevresindeki insanlardan birçok beklentisi vardır. Her şey zamanında ve doğru düzgün yapılmalıdır. Bu kişiler bir o kadar da vericidir. Yakın çevresi de onlardan daimi olarak bazı beklentiler içerisindedir.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Üç ayı aşkın süre devam eden ve yaygın vücut ağrısı vardır. Ağrı ana belirtidir. Kaslarda ve eklemlerde hissedilen bu ağrı, vücudun farklı yerlerinde dolaşma eğilimi gösterse de en sık boyun, bel, kollar, göğüs, kalça ve bacaklarda hissedilir.Özellikle kötü uyku, soğuk ve nemli havalar ve psikolojik stresle, mekanik yüklenmelerle artabilir.

Uyku bozuklukları çok sık görülür. Sabahları tutukluk ve ilerleyen saatlerinde yorgunluk, gerilim veya migren tipi baş ağrısı, başta sersemlik hissi olabilir.Konsantrasyon güçlüğü.El, kol, ayak, bacak veya yüzde hissizlik, karıncalanma hissedilebilir.Karın ağrısı, şişlik, kabızlık gibi mide/bağırsak şikâyetleri olabilir.İdrara sık çıkma gibi şikâyetler tek tek görülebileceği gibi hepsi bir arada da olabilir.
Belirtiler kişiden kişiye farklıdır; ancak kas ve eklem ağrıları, uyku bozukluğu ve yorgunluk en sık görülen şikâyetlerdir.
HASSAS NOKTALARIN MEVCUDİYETİ
Hassas nokta; üzerine yaklaşık 4 kg’lık basınç uygulandığında hastanın ağrıdan yakındığı anatomik bölgedir. Bu bölgeler başlıca şunlardır: Başın arka kafa bölgesinde,boynun ön ve alt bölgesinde,sırttaki trapez kasın ortasında,kürek kemiği çıkıntısında,2. kaburganın öne uzantısında,dirsek dış yanında,uyluk üstü ve dış yanında,kalçanın üst, dış yanında, dizlerin iç yan kısmında.
HASTALIK NASIL BİR SEYİR İZLER?
Fibromiyalji’li hastalığın ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinmiyor. Hastaların çoğunda uzun süreli yanlış postür (duruş) veya hastalık nedeniyle ya da tekrarlayan yaralanmalar sonucunda ağrı yansıyabilir. Aşırı stres, düşme, çarpma, özellikle trafik kazası gibi travmaların merkezi sinir sistemine etki ederek FM’e yol açtığını ileri sürmektedirler.
HASTALIĞIN TANISI NASIL KONUR?
Fibromiyaljide, laboratuar, röntgen gibi herhangi bir kesin tanı yöntemi yoktur. Ancak 3 aydan daha uzun süren, vücutta yaygın ağrı ve 18 hassas noktadan en az 11’ de üzerine bastırmakla aşırı hassasiyetin meydana gelişi FM tanısının en önemli nedenidir ve çeşitli Fibromiyaljik Skalalar hasta üzerinde uygulanarak konulur.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Kesin bir tedavi yöntemi yoktur ancak; tedavide 4 amacımız vardır. Ağrıyı azaltmak ve uykuyu düzenlemek için ilaç tedavisi.Kas germe ve kardiovasküler uyumu artırma egzersizleri.Kas spazmını azaltmaya yönelik gevşeme egzersizleri ve hastalığı anlamaya ve baş etmeye yardımcı eğitim programları yararlı olmaktadır.
İlaç tedavisi içinde antidepresanlar en sık kullanılanlarıdır. Fizik tedavi olarak masaj, kasları gevşetmek amacıyla yapılır.. Sıcak, soğuk uygulamalar,ultrason, elektrik stimulasyonu, manyetik alan tedavileri; kas spazmını azaltır. Tens tedavisi ile ağrı azaltılır.Egzersiz Tedavisi.

TEDAVİDEN SONRA TEKRARLAMA RİSKİ VAR MIDIR?

Fibromiyalji hastaları genellikle uygulanan fiziksel ve psikolojik medikal tedavi sonucu hayat alışkanlıklarını ve yaşam kalitelerini değiştirebilirse tedavinin etkilerini görüp hastalıktan kurtulabilirler, ancak hiçbir hasta bunu başaramadığı için belirli aralıklarla uzman bir Fizyoterapist tarafından tedaviye alınıp hayatlarının bazı dönemlerinde ağrı bazı, dönemlerinde ağrısız bir yaşam sürme alışkanlıklarını kabullenmişlerdir.
YAŞAM BİÇİMİNİN DEĞİŞİMİ
Spor: Düzenli egzersiz yapıldığında ağrıların şiddeti azalıyor, hatta tamamen kaybolabiliyor. Genellikle germe ve gevşeme egzersizlerinin yanı sıra yürüme, yüzme veya bisiklet gibi düşük etkili hafif aerobik egzersizler öneriliyor.
Beslenme: Dengeli beslenin. Meyve ve sebzeden zengin bir beslenme şekli, kaslarınız için gerekli olan eser elementler ile mineralleri sağlar. Aşırı şekerli gıdalar almayın, kafein alımını azaltın, alkol ve sigara kullanmayın.
Uyku: Düzenli uyuyarak fiziksel ve psikolojik olarak rahatlayın. Aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkın. Gündüz uyumaktan kaçının.
Hareket: Hareketli bir yaşantı sürün. Yüzün, yürüyün, bisiklet gibi aerobik egzersizleri yapın. Asansör yerine merdivenleri tercih edin. Aracınızı bir durak uzakta park edip gideceğiniz yere kadar yürüyün.
Psikoloji: Çevrenizde varsa destek gruplarına katılın. Stresli yaşam stilinizi değiştirin. Meditasyon ile stresten arının. Gevşemek için her gün kendinize zaman ayırın. Hastalığın sebepleri değil, çözümleri üzerinde durun. Aktif kalın.