İlçenin tamamı 'hayır' dedi

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, "Kömürlü Termik Santral istemiyoruz Kampanyası'' nüfusu 23 bin 500 olan ilçeden rekor katılımla 22 bin 700 imza toplandığını açıkladÄ?

GÜNDEM 17.11.2015 16:22:00 0
İlçenin tamamı

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, "Kömürlü Termik Santral istemiyoruz Kampanyası’’ kapsamında vatandaşların verdiği desteğe teşekkür etti. Uyan, "Bildiği gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/100.000'lik ve 1/25.000'lik planlarda ve plan notlarında değişiklik yaparak ilgili kararı bir aylık askıya çıkardı.Bu bir aylık süreç içinde bölgede Kömürlü Termik Santral kurulacağını duyan vatandaşlarımız bu duruma adeta isyan etti. Hem vatandaş olarak hem de bölgenin Belediye Başkanı olarak vatandaşlarımla aynı duyguları taşımaktayım. Aynı üzüntüleri ve aynı kaygıları hissettim. Canımızı, çocuklarımızı ve malımızı korumak adına bir şeyler yapmak gerektiğine inandık ve bir kampanya başlattık."dedi

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ KAMPANYASI BAŞLADI

Uyan, "Bir aylık süre içinde gece gündüz demeden duyarlı vatandaşlarımız ile birlikte özverili çalışmalarla halkımıza Kömürlü Termik Santralin toprağımıza, suyumuza, havamıza yapacağı zararları dile getirdik. Sesimizi duyan herkes aynı düşüncelerle bir an bile düşünmeden gönülden bu kampanyaya destek verdi. Öyle ki nüfusu 23 bin 500 olan bölgeden rekor katılım ile 22 bin 700 imza toplandı. Askıya çıkan karara itiraz için imza kampanyasının son günü olan 12 Kasım Perşembe ve 13 Kasım Cuma günü muhtarlarımızın yüzde 99’u, sivil toplum örgütlerinin yüzde 98'i, bölgede büyük yatırımları olan firmaların yüzde 98'i birçok çiftçimiz ve konuya duyarlı vatandaşlarımız bireysel itiraz dilekçelerini imzalayarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim etti.Vatandaşlar Kömürlü Termik Santral kurulması ile ilgili karara o kadar hassaslaşmıştı ki; Marmaraereğlisi Belediye Başkanlığı’na konu ile ilgili görüşmek için gelen vatandaşlarımız, Kömürlü Termik Santrale olan tepkilerini göstermek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan planlara itirazda bulunduklarını ve gerekirse her türlü yürüyüş ve termik santrale karşı yapılacak eylemlere gönülden katılabileceklerinin bilgisini verdi.Marmaraereğlisindeki vatandaşlarımız Kömürlü Termik Santral kurulmasına karşı  bu kadar hassas ve özverili davranarak, belki de  bölgenin ve  Trakya’nın  kaderini değiştirecek olan ilçe olmuştur."diye konuştu.
80 KİLOMETRE ALANA ETKİ EDECEK
Kampanyaya destek verenlere teşekkür eden Uyan, "Yapılması planlanan  kömürlü termik santraller 80 kilometre alana olumsuz etki edecektir. Silivri, Süleymanpaşa, Marmaraereğlisi, Çorlu, Muratlı, Çerkezköy, Ergene’ye ait olan yaklaşık  1 milyon 805 bin 394 nüfus, 1 milyon 646 bin 500 adet yazlık ve kışlık konut,  2 milyon 211 bin dönüm tarım arazisi bir çoğu bölgenin içme suyunu karşılayan 127 milyon m3 gölet,  deniz içinde yaklaşık 750 bin dönüm arazi ve deniz ürünü olumsuz yönde etkilenecek ve  zarar görecektir.Yeni plan lejantlarında bir tarafında enerji üretimi geliştirilirken bir tarafında da doğalgaz depolama alanı onaylanmıştır. Öyle ki bir tarafımız 250 bin metreküp gaz potansiyeli bulunan Botaş Doğalgaz Depolama Alanı, bir tarafımız  yüz binlerce metreküp benzin, mazot depolama alanı olarak belirlenmiş ve bu alanların yanına yanıcı-parlayıcı madde temelli kömürlü termik santraller planlanmıştır. Kömürlü termik santral yapımına izin verilen alanın bitişiğinde, 4 bin 360 dönüm depolama alanı bulunmaktadır. Bu çapta bir depolama alanının bitişiğine yanıcı parlayıcı temelli termik santrallerin yapılmasının bölgede ciddi şekilde tehdit oluşturacağı aşikardır. Umarım yetkililer Marmaraereğlisi’nden yükselen bu itirazlara kayıtsız kalmayarak; görevlerinin gereklerini yerine getirirler."