Ergene Nehri'nde 7 yılda ne değişti?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akan Ergene Nehri'nin temizlenmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 11.11.2015 15:43:00 0
Ergene Nehri

Eroğlu, "Ergene Havzası’nda organik madde kirliliği açısından 2007-2014 arasında gözle görülür bir iyileşme sağlandığını belirterek, “Meriç-Ergene Havzası’na kurulan 5 adet anlık ölçüm merkezi ile nehirde ani deşarjlardan kaynaklanan kirlilikleri takip ediyoruz ve bunun sorumlularına gereken cezaları veriyoruz” dedi.

 

SANAYİLEŞME KONTROLSÜZ BAŞLADI
Ergene Havzasında sanayileşmenin 1980’li yılların ilk yarısında plansız ve kontrolsüz bir biçimde başladığını belirten bakan Eroğlu “1992 yılından itibaren bu sanayileşme hızlandı. Bunun neticesinde Ergene Nehri’nin tabii debisi olan saniyede 2,5 m3, 1992 yılından itibaren ortalama saniyede 10 m3’e yükseldi. Dolayısıyla akan suyun 3/4’ü kullanılmış sudan oluşmaya başladı ve kirlilik en yüksek seviyeye ulaştı” ifadelerini kullandı.
2003 yılından önce kirlenmenin yanında yeraltı su kullanımının da arttığını belirten Eroğlu  “Yeraltı su seviyesi ortalama 60 metre düştü.  Söz konusu bu olumsuzluklar neticesinde Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nı uygulamaya koyduk” dedi.

13 YERLEŞİM YERİNE ATIKSU ARITMA TESİSİ KURULUYOR
Eylem plan ile birlikte, Ergene Havzası’nda nüfusu 10 binin üzerindeki 13 adet yerleşimin atıksu arıtma tesisi inşaatına başlandığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu şöyle devam etti: “Bugün itibarıyla Kırklareli Merkez, Vize, Babaeski, Pınarhisar, Lüleburgaz ile Edirne Uzunköprü atıksu arıtma tesislerini tamamladık. Geri kalan Tekirdağ Hayrabolu, Saray, Malkara, Muratlı, Çorlu, Çerkezköy ile Edirne Keşan atıksu arıtma tesislerinin inşaatları ise hızla devam ediyor. Ergene Havzası’nda nüfusu 10 binden büyük 13 belediyenin kanalizasyon ve kollektör yapım işleri de İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor”
SANAYİ TESİSLERİ, DÜZENLİ VE PLANLI SANAYİ ALANLARINA KAVUŞTURULDU
Eylem planı ile birlikte sanayi tesislerinin düzenli ve planlı alanlara kavuşturulması maksadı ile çalışma yapıldığını da belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Eylem planından önce, bin adet münferit sanayi tesisi ve 194 adet sanayi atıksu arıtma tesisi bulunmaktaydı. Eylem planı ile birlikte Tekirdağ ilinde 8 adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Kırklareli ilinde 2 adet Islah OSB kurularak sanayi tesisleri düzenli ve planlı sanayi alanlarına kavuşturuldu. Bununla birlikte, Tekirdağ ilinde inşa edilmekte olan 5 adet müşterek OSB Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) ile günde yaklaşık 400 bin m3 sanayi atıksuyu, Kırklareli’nde kurulacak 2 adet müşterek OSB AAT ile de günde yaklaşık 40 bin m3 sanayi atıksuyu arıtılacak. Böylelikle havzada meydana gelen sanayi atıksularının yönetimi ve bertarafı sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu."dedi.
5 Adet müşterek OSB AAT’nin inşaatlarına 2014 yılı Mart ayında başlanıldığını vurgulayan Eroğlu “Bu tesislerin 2017 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Diğer yandan sanayiden kaynaklanan tehlikeli atıklarının bertarafının sağlanması kapsamında Entegre Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi inşaatı tamamlandı ve tesis faaliyete geçti” diye konuştu.

ERGENE NEHRİ’NDE GÖZLE GÖRÜLÜR İYİLEŞME
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Ergene Havzası’nda yaptığı çalışmalar neticesinde Ergene Nehri’nde organik kirlenmenin göstergesi olan Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ) kirliliği açısından 2007-2014 yıllarında arasında gözle görülür bir iyileşme tespit edildiğini söyleyen Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Otomatik Sürekli Ölçüm İstasyonlarının Kurulması Projesi” kapsamında, Meriç-Ergene Havzasına beş adet gerçek zamanlı ölçüm istasyonu kuruldu. Bu istasyonlar ile havzada 24 saat boyunca su kalitesi ölçümleri yapılıyor. İzleme noktalarından gelen veriler Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde oluşturulan merkeze anlık olarak iletiliyor ve nehir suyunda ani deşarjdan kaynaklanan olumsuz bir değişim olduğunda sorumlular hakkında gereken yapılıyor”
TRAGEP İLE BÖLGEYE 10 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
Diğer yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve uygulanmaya konulan Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) ile de bölgenin özellikle çevre problemlerinin çözülmesinin ve refah seviyesinin yükseltilmesinin hedeflendiğini ifade eden Eroğlu “Toplam maliyeti 10 milyar lira olan bu proje ile Trakya’da barajlar, göletler, içme suyu tesisleri,  sulama tesisleri, dere ıslahları ve ağaçlandırma çalışmaları başta olmak üzere birçok alanda yatırımlar yapılacak ve Trakya’nın kalkınmasına büyük bir katkı sağlanacak” diye konuştu.