Basın kartları yenileniyor

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, basın kartı yenilenmesiyle ilgili açıklama yaptı.

GÜNDEM 6.11.2015 16:12:00 0
Basın kartları yenileniyor

Açıklamada şunlara yer verildi: Bilindiği üzere, 25 Ağustos 2015 tarihli ve 29456 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliği’nin 36’ncı maddesinde; “(1) Genel Müdürlük genel kart değişimine karar verebilir. (2) Kart değişikliğini düzenleyen genelge, yeni basın kartı örneği ve imza sirküleri ile birlikte valiliklere, il müdürlüklerine, basın-yayın meslek kuruluşlarına ve gerekli görülen diğer kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilir. (3) Genel kart değişimi, Genel Müdürlük internet sitesi, Anadolu Ajansı ve Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu aracılığıyla duyurulur. Bu duyuru üzerine basın kartı sahipleri, Yönetmeliğin 16’ncı maddesinde belirlenen usul ve belgelerle başvururlar. (4) Kart değişikliğini takiben, yeni basın kartı alanların ad-soyad ve mensubu oldukları basın-yayın kuruluşunu gösterir listeler, Genel Müdürlük internet sitesinde ilan edilir.”  Hükümlerine yer verilerek Genel Müdürlüğümüze basın kartlarını değiştirme yetkisi verilmiş ve bu yetkinin nasıl kullanılacağına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Bu itibarla; Genel Müdürlüğümüz tarafından basın kartlarının tertip, dizgi ve baskı bakımından yenileriyle değiştirilmesine karar verilmiştir. Bu karar, esas mesleği gazetecilik olan ve geçimini sadece bu yolla temin eden basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak, basın kartlarının sahtelerinin kullanılmasının önüne geçmek, yeni Yönetmelikte hükme bağlanan geçerlilik süresi gibi hükümleri hayata geçirmek ve basın mensuplarından gelen; “kartta adres bulunmaması, tüm ibarelerin İngilizce karşılıklarının yazılması” gibi talepleri karşılamak amacıyla alınmış olup Genel Müdürlüğümüzce uluslar arası standartlarda yeni basın kartları hazırlanmıştır. Yine yatay olarak düzenlenen basın kartlarında; basın mensubunun dijital ortamda alınan fotoğrafı, kişiye özel seri numarası, terimlerin İngilizce karşılıkları ve son kullanma tarihi yer alacak, ikametgâh adresi bölümüne ise yer verilmeyecektir.
Genel kart değişimine yönelik olarak; 08 Kasım – 31 Aralık 2015 tarihleri arasında Basın Kartı Yönetmeliğinin 16’ncı maddesi çerçevesinde basın kartı yenileme başvuruları alınacak ve başvuruları müteakip yeni kartlar düzenlenmeye başlanacaktır. Mevcut basın kartları ise 01 Mayıs 2016 tarihinden itibaren geçersiz olacaktır. Mevcut basın kartlarının yenilenebilmesi için, basın kartı yenileme başvurularının, halen basın kartı taşımaya devam edenlerden Yönetmelikte belirtilen şartları haiz olanlar tarafından 08 Kasım 2015 tarihinden itibaren Genel Müdürlüğümüz internet sitesinden (yenikart.byegm.gov.tr) elektronik ortamda yapılması gerekmektedir. Başvurunun yapılması için nihai tarih 31 Aralık 2015’tir. Basın kartı yenileme başvurusu için izlenecek yöntem aşağıdaki gibidir:
1)    yenikart.byegm.gov.tr internet sitesinden basın kartı üst başlığı altındaki kart yenileme bölümüne girilir.

2)    “Basın Mensubu Giriş” butonuna tıklanır.

3)    Açılan ekrandan “Kayıt Ol” butonuna tıklanır.

4)    “Kayıt Formu” doldurulur. “Kayıt Ol” denildikten sonra girilen e-posta adresine kullanıcı adı ve şifre gönderilir.

5)    “Basın Mensubu Giriş” ekranına geri dönülür. TC kimlik numarası ve parola ile sisteme giriş yapılır.

6)    “Bilgilerim” sekmesinden kişisel bilgiler ile kart bilgileri kontrol edilir.

7)    “Başvurularım” sekmesinden “Kart Yenilemeye Başvur” butonuna tıklanarak başvuru ekranı açılır.

8)    Sistemde kayıtlı fotoğraf değiştirilmek istenirse yeni fotoğraf yüklenir.

9)    Ağırlıklı olarak çalışılan çalışma alanı seçilerek çalışma alanı bölümü doldurulur. Birden fazla alanda ağırlıklı ve aktif çalışma yapılıyorsa “Genel” seçilir.

10) “Başvuru Gönder” butonuna tıklanarak başvuru onaylanır.

11) Başvurunun durumu “Başvuru Durumu” sekmesinden her zaman kontrol edilebilir.

Halen basın şeref kartı, sürekli basın kartı ve serbest basın kartı sahibi olan basın mensuplarının da başvurularını yukarıda belirtilen internet adresinden aynı usulle yapmaları, göreve bağlı basın kartı taşıyan basın mensuplarından durumlarında değişiklik olanların kart yenileme başvurusu yerine kart bilgilerinde değişiklik başvurusu yapmak suretiyle kartlarını yenilemeleri gerekmektedir.