Edirne'nin İlçeleri

KEŞAN'ın köyleri Çamlıca: (dünden devam). Çamlıca Belde içerisindeki bütün cadde ve sokaklar asfalt veya kilitli taş ile kaplı olup, sivil mimarinin hakim olduğu birkaç sokakta ise "ArnavutkaldırÄ

KÜLTÜR SANAT 1.11.2015 15:34:00 0
Edirne

Çamlıca, coğrafi konumu itibari ile Keşan’a yakın olmasından dolayı sosyal yaşantı, iş ve çalışma hayatı bakımından şanslı konumdadır. Belediye bünyesinde bulunan otobüsler ile ulaşım sabahın erken saatlerinde başlayıp gece geç saatlere kadar devam etmektedir, bu ulaşım imkanı, iş ve çalışma yaşamını kolaylaştıran etkenlerden biri olarak öne çıkmakta ve yalnızca Çamlıca değil, yol güzergahı üzerindeki hat boyunca olan yerleşimlere de aynı fırsatı sağlamaktadır.

 Çevre – Orman: Çamlıca, Korudağ’ın kuzeye bakan yamacında yer almakta olup 3 tarafı ormanla çevrilidir. Beldeden Saros Körfezi’ne kadar olan bölgede doğal çam ormanları ve Akdeniz florası hakimdir. Trakya’nın en önemli 3 yükseltisinden biridir ve yaban Hayatı ile Yıldız Dağlarından sonra Trakya’daki en önemli Coğrafya olma özelliğine sahiptir. Koru Dağı Kızılçam, Meşe, Gürgen, Karaçam gibi Ağaç Türleri ile yoğun Orman Örtüsü ve Yabanıl Yaşamı ile Trakya’nın en önemli Doğa alanlarından biri olma özelliğine sahiptir. Korudağ sınırları içinde kalan belde ormanlarında gözlemlenebilen yaban hayvanları; Korudağ Sincabı, Karaca, Kurt, Tilki, Yaban Domuzu, Çakal ve Tavşandır. Ayrıca Keklik, Sülün, Şahin, Kartal, Doğan gibi birçok kuş türü de bölgede yaşamaktadır. Bölgede endemik ve nesli tükenmekte olan koruma altına alınmış türler de bulunmakta. Beldedeki sulak alanlarının çok olmasına bağlı olarak yoğun bir kuş türü çeşitliliği görülmektedir.

ÇAMLICA BİRÇOK LEYLEK TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR:Belde önemli bir leylek popülasyonuna sahip olup Avrupa ve Türkiye ölçeğinde nesli birinci derece tehlike altındaki türler arasında yer alan “Siyah Leylek” (Ciconia Nigra) türünün bölgede tek gözlemlendiği yerdir. Beldedeki flora ve fauna çeşitliliği yeni keşiflerle zenginleşmektedir. Son olarak 2011-2012 yılında Çamlıca sulak alanlarında “Su Samuru” (Lutra Lutra L.) popülasyonuna rastlanılmıştır. Su samurları Türkiye’de yalnızca 6 ilde gözlemlenmiş, Trakya’da; en son 2000 yılında Meriç nehrinde görülmüş ve günümüzde Ergene Nehri’nin kirlenmiş olmasından dolayı nesli tükenmiştir. Kırklareli - İğneada da rastlanılmış olan su samurunun bu bölgede ise en son ne zaman gözlemlendiği bilinmemektedir. Ağaçlandırma Çalışmaları: 2011 yılı sonunda Keşan Orman  İşletme Müdürlüğü'nce orman vasfını yitirmiş arazi olarak sınıflandırılan, beldenin batı bölümündeki arazi, kiraya verilmek üzere ihaleye çıkarılmış, 764,70 dekar arazi Çamlıca Belediyesi tarafından 49 yıllığına kiralanarak, yemiş veren ağaç türü(497,20 dekar ceviz, 267,50 dekar badem) ağaçlandırılması yapılmak üzere projelendirilmiştir.

Belde Yönetimi : Çamlıca Belediyesi’ne bağlı Sazlıdere, Gökçetepe, Pınarköy, Bahçeköy, Karlıköy, Büyükdoğanca, Mercan, Şükrüköy, Seydiköy, Kadıköy, Mahmutköy ve Yerlisu olmak üzere toplam 12 adet köy vardır. Ayrıca Gökçetepe ve Sazlıdere sahilleri de belediye mücavir alanları içindedir. Beldede Atatürk Mahallesi ve Fevzipaşa Mahallesi olmak üzere 2 mahalle ve 2 mahalle muhtarlığı vardır.

Kamu – Kurum – Kuruluşları : 1960 yılından beri Çamlıca ve çevresindeki köylere hizmet veren Tarım Kredi Kooperatifi, 2003 yılında kapatılmıştır. Bu kooperatifin 40 tonluk kantarı, 2 adet deposu atıl durumda bırakılmıştır. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, günümüzde haftanın belirli günlerinde açıktır. 2 Mahalle Muhtarlığı, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne bağlı 1 Tarım Bürosu, Çamlıca Aile Sağlığı Birimi, Kültür ve Turizm Derneği, Cami Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği, Avcılar Kulübü Derneği ve Çamlıca Spor Kulübü Derneği mevcuttur. Çamlıca Spor Kulübü Derneği bünyesinde 1996 yılında kurulan Spor Kulübü, futbol branşında il 2. Amatör kümesinde sportif faaliyetlerini sürdürmektedir. 2012 yılı Haziran ayı itibari ile de yörenin çevresel değerlerinin korunması amacıyla Dünya Çevre Günü’ne özel Korudağ Doğal Yaşam ve Çevre Derneği-KORUDER kurulmuştur.

Tespit Edilen Sorunlar Beldede tespit edilen sorunlar: Beldeye ulaşımı sağlayan yol, Bahçeköy’den geçmekte ve 90 derecelik 3 adet ve toplam 5 adet dönemeç bulunmaktadır. Beldeye ulaşım için tek seçenek olan bu yolda 1 km’lik bölümde bu kadar dar açılı ve çok sayıda dönemecin olması çok sayıda trafik kazasına zaman zaman da ölümlü kazalara neden olmaktadır. Beldeden geçen kara yolu, Saros Körfezi’ne ulaşan 3 yoldan birisi olup her geçen yıl geçişler daha çok artmakta ve özellikle yaz aylarında, bu dönemeçlerde çok sayıda kaza meydana gelmektedir. Başka alternatif yol olmayışı Saros Körfezi’nin bu bölümündeki turizm hareketlerinin gelişmesini de etkilemektedir. Söz konusu yolun Çanakkale Yolu’ndaki köprüden Çamlıca’ya direk olarak yaklaşık 1 km’lik bir bağlantı yoluyla verilmesi hem kazaları ortadan kaldıracak, hem de Saros Körfezi’nin bu bölümünde de turizmin gelişmesini desteklemiş olacaktır. Aynı zamanda ihtiyaç olan bu yeni yol ile beldenin kırsal turizm destinasyonu olarak gelişimini desteklemiş olacaktır. Göç: Beldeden verilen göçün en kritik yanı beyin göçüdür. Eğitimini tamamlayan gençler, iş hayatına atılma anlamında belde dışına gitmek zorundalar ve okuyarak beldeden çıkmış olan eğitimli insan grubu ise şehir yaşam kalitesine alışmış olduğundan emekli olduğunda sürekli ikamet için beldeye dönmemektedir.

 Beldede sebze ve meyvecilik çok hızlı gelişmekte ancak, ürünlerin muhafaza edilmesi için soğuk hava deposu olmayıp bu alt yapı tesislerinin de bireysel işletmeler tarafından kurulamayacak boyutta büyük bütçeli yatırımlar olması sebebiyle, üreticiler ürünlerini değer kazanmadan ve işlemeden satmak zorunda kalmaktadır. Beldede çevre köylere de hitap edecek kapasitede soğuk hava deposu ve sebze meyve işleme tesislerine gerek vardır. • Belde Keşan ve Saros bölgesinde yoğun Taş Ev varlığıyla öne çıkmakta ancak gelişigüzel tadilat, tamir ve yıkımlarla, bu kültürel değerler yok olma riskiyle karşı karşıyadır. Bunun önlenmesi ve turizm potansiyeli olarak değerlendirilmesi için beldenin tespit edilen uygun bölümlerinde kentsel dönüşüme gerek vardır. • Belde kanalizasyon şebekesi atıksuyu Çamlıca Deresi’ne deşarj edilmektedir. Sözkonusu atıksu arıtılmadan Çamlıca Deresi’ne oradan da Ergene Nehri’ne ulaşmaktadır. Bu hat çok önemli sulak alan ekosistemlerine sahip olup, kirlilik, üst köyler (Şükrüköy, Seydiköy) tarafından bırakılan kanalizasyon atıklarının da eklenmesiyle tehlikeli bir boyuta ulaşmıştır. 2008 yılında BELDES Programından atıksu depolama çukuru yapılmış ancak maliyeti yüksek olan bu proje henüz bitirilip hayata geçirilememiştir. Beldede yaşanan bu çevre sorunlarının çözülebilmesi için bu bölgenin Ergene Havzası Eylem Planı’na mutlaka alınması, gerek çevre kirliliğiyle mücadele gerekse nesli tükenmekte ulan türler ve ekosistemler için tek çözüm yoludur.

Değerlendirme (Gelişimi, Kalkınması, Geleceği) : Çamlıca Beldesi, %75 oranında sulanabilir arazi varlığıyla, Korudağ vadilerindeki mikro-klima iklimsel özelliğe sahip alüvyonlu topraklarıyla, zengin ürün çeşitliliği ve markalaşma bilincinin oluşmasıyla, Saroz Körfezi’ndeki mücavir  alanlarıyla, kültürel ve tarihsel zenginlikleri (Bocuk Gecesi, Çamlıca Kalesi, Etnografya Müzesi, Kültür ve Sanat Evi ve aktiviteleri, Taş Sineması, Taş Evleri) ve Korudağ ormanları biyo-çeşitliliğiyle, yakın gelecekte tarım ve turizm alanında, eko-turizm tabanlı, önemli bir gelişme göstereceği öngörülmektedir. Beldede özellikle kırsal-turizm üzerine gelişme beklenmekte ve bu göstergeler doğrultusunda da potansiyellerin değerlendirilmesine yönelik planlama ve projelendirme çalışmaları yapılmaktadır. Eko-turizm ile çevreci ve sürdürülebilir bir gelişim politikası ilke alınmıştır.(devamı yarın).

Hazırlayan/Seyit SÜREN