EDİRNE'NİN İLÇELERİ

KEŞAN Köyleri-Karacaali-Küçükdoğanca ve Pınar köy Karacaali, Edirne ilinin Keşan ilçesine bağlı Pomaklarında yaşadığı bir köydür.Karacaali köyü, Lozan Antlaşması'nın maddeleri

GÜNDEM 23.10.2015 13:08:00 0
EDİRNE

Bulgaristan’dan gelen köylüler, oradaki mallarını ve arazilerini satarak paralarını alıp da gelmişlerdir. Yunanistan’dan gelen köylüler, mallarını bırakarak, sadece yanına aldıkları eşyalarla gelmişlerdir. Köy eski bir Rum köyüdür. Süleyman Paşa, Trakya’ya geçtikten sonra, çeşitli yerler askerlere emanet edilmiş veya onlara verilmiştir. Süleyman Paşa’nın yeğeni Turan beyin paşalarından Yiğit Paşa, seyisine “Bak ali; karşıda ormanlık bir köy var. Orada karaca da var.” diyerek, seyisi Ali beye köyü vermiştir. O günden sonra köyün adı Karacaali olmuştur. 2007 Ocak ayında köy toplam 130 hane ve 500 nüfusa sahiptir.Edirne iline 117 km, Keşan ilçesine 17 km uzaklıktadır.

KÜÇÜKDOĞANCA KÖYÜ

Küçükdoğanca, Edirne ilinin Keşan ilçesine bağlı çoğunluğu Pomaklar dan oluşan bir köydür. Köy 1923 sonunda yerleşen 3 hane Arnavut göçmen ailesi ve 1924 yılında mübadele ile Yunanistan’ın Drama kasabasına bağlı Lakaytsa, Maluhaşta, Pilou köylerinden gelen Pomaklar, Gümülcine köylerinden gelen Türk göçmenlerden oluşturulmuştur. 1930′ların sonlarında Bulgaristan ve Romanya’dan gelen göçmenlerin katılımıyla da günümüzdeki toplumsal yapı oluşmuştur.

Köy nüfusunun çoğunluğu Pomaklardan oluşmakla birlikte muhacirler nüfusun yaklaşık 1/3′nü oluşturmaktadır. Ayrıca  günümüzde 2 hane Arnavut, 1 hane Kütahya göçmeni aile bulunmaktadır. Balkanların çeşitli bölge ve yörelerinden gelmelerine, farklı ırk ve soy’a ait insanlar olmalarına rağmen hepsinin temelde ortak kültürü olan Balkan Kültürü ile kendilerine özgü kültürel birikimlerin harmanladığı bir kültür oluşarak köyün köyün kültürel alt yapısını oluşturmuştur. Tabii ki dini inanç olarak hepsinin hanefi mezhebinden olmaları da bu kaynaşma sürecinin kolaylıkla aşılmasını sağlamıştır. Köy ilkokul açıldıktan sonra ve okuryazar sayısının aratmasıyla birlikte, özellikle 60′lı yıllardan itibaren kendi içinde bir aydınlanma yaşamış ve çevresindeki bir köye göre kültürel ve sosyal olarak daha erken gelişmiştir. Köyde popüler yemekler misir unundan yapılan Kaçamak ve Bulamaç, Lahana ve pırasadan yapılan sebze börekleri, Manca ve Patatesli taze Börülce yemekleridir. Tatlılardan susam ve cevizin bol kullanıldığı fırınlanmış ev baklavası ve saray sarması çok lezzetlidir.Köyün İlk okulu 1944 yılında Muhtar Abdurrahim Yılmaz (Arnavut) tarafından yapılmıştır. Köyün Camisi 1958 yılında Muhtar ASLAN (Arnavut) tarafından yapılmış, Minaresi ise daha sonra Muhtar Süleyman KINNAP (Pomak) tarafından yapılmıştır. Günümüzde öğretim taşımalı sistemle yapılmaktadır.

 ÇOK GÖÇ VERMESİ NEDENİYLE  KÖYDE YAŞLI NÜFUS ÇOĞUNLUKTADIR

Edirne iline 120 km, Keşan ilçesine 11 km uzaklıktadır. Köy Tekirdağ il sınırındaki bir köy olup Malkara ilçesine bağlı Yılanlı Köyü (Kuzey Doğu), Yaylagöne Köyü (Doğu) ve Danişment Köyü(Güney Doğu) ile sınırdır. Ayrıca Keşan ilçesine bağlı Karasatı Köyü (Kuzey), Çobançeşme köyü (Batı)ve Güney Batısında Yeni Muhaccir Köyü ile sınırdır 1831 (İlk nüfus sayımı):  1200 (800 Rum 400 Türk)Köy 1990′lara kadar ekonomik, sosyal, kültürel ve nüfuz yoğunluğu olarak altın çağını yaşamıştır. Ancak yalnızca tarıma dayalı bir ekonomisi olan köyün tarımsal ürünlerin satış fiyatlarındaki düşüş sonrası mevcut nüfuzu geçindirmeyince özellikle genç nüfusda büyük göçler yaşanmıştır. Bu göçler başta istanbul, Çorlu, Çerkezköy, Bursa gibi sanayi şehirleri ile ticaret merkezi sayılabilecek Keşan’a olmuştur. Göç nedeniyle köyün nufusu ve özellikle genç nüfus ciddi olarak azalmış ve gönümüzde çoğunluğu yaşlı olan bir nüfus yapısı oluşmuştur.

PINAR KÖYÜ

Pırnar, Edirne ilinin Keşan ilçesine bağlı bir Pomak  köyüdür. Köyün eski adı Varnitsa ’dır. Kurtuluş Savaşı sonrasında Yunanistan’la imzalanan karşılıklı mübadele anlaşmaları köyün kaderini değiştirir. Köyde yaşayan Yunanlılar, Yunanistan’la mübadele edilir. Yunanistan’ın Drama kasabasının iki ayrı köyü olan Babalçin( Bobolets, Bublich(Боболец, Бублич yeni ismi ile Pyrgoi (Πύργοι) )ve Konçin pomakları mübadele sırasında birleşirler ve Varnitsa‘ya taşınırlar.

KöYüN DÖRT TARAFI ORMANLIK VE PINARLARLA ÇEVRİLİDİR

Pomak halkından oluşan bu ahali, köyün ismini Pırnar olarak değiştirir. Çünkü dört tarafı orman olan köyün etrafı  pırnalıklar ile çevirilidir. Köye taşındıklarında pırnallar; küçük, kırmızı, nara benzeyen tomurcuklarını yeni vermiştir. Bu manzaranın güzelliği ve Yunanisatan’dan sığırları ve sürüleri ile gelen yorgun köy büyüklerine Pırnalların hayvanlar için sağlayacağı barınma kolaylığı, köyün Pırnar Köy olarak adlandırılmasına sebebiyet vermiştir. Köy Pomak gelenek ve göreneklerini halen uygulamaktadır. Köy tamamen Pomak halkından oluşmaktadır ve Pomakçayı günlük yaşamlarında halen kullanmaktadırlar. Edirne’ye 129 km, Keşan’ 19 km uzaklıktadır.

KÖYDEN KEŞAN’A GÖÇ ÇOK

Köy halkının yarısı daha büyük olduğu için Keşan’a taşınmıştır. Ancak köy ile bağlantıları tamamen devam etmektedir. Üniversite meznunu gençler köye geri dönmemekte Özel sektörde veya devletin çeşitli birilerinde memur olarak çalışmaktadır. Üniversite okuyamayanlar arasında son yıllarda Çorlu’ya göç oranı oldukça fazladır.

CEVRE KÖYLERE GELİN GİDEN KIZLARDA ÇOK

Doğal olarak köy çevre köylere entegre olmuştur. Bahçeköy e gelin olarak gidip orda kendi ailesini kuran en az 20 Pomak kadını vardır. Çamlıca, Gökçetepe, Sazlidereye evlenme yoluyla yerleşip ailesini kuran ise 23 Pomak kadın vardır.C ıvar köylerden de köydeki gençlerle evlenip yerleşenlerde vardır,  Ancak bu oran köyden giden kızlara oranla daha azdır.Karacaali,Küçükdoğanca ve pınar köy’ün ekonomik durumu tamamen tarım,hayvancılık ve sebzeçiliktir.Verimli topraklara sahip olan bu köylerde tarım ürünü olarak, ayçiçeği, buğday,arpa,mısır ve kanola yetiştirilmektedir. Son yıllarda organic tavukçuluk ve yumurtacılıkta ilerlemiştir.

Hazırlayan/Seyit SÜREN