EDİRENE'NİN İLÇELERİ

KEŞAN Keşan'ın meşhur yiyecekleri Tavada yaprak ciğeri; Keşan'a özgü meşhur tavada yaprak ciğeri çok lezzetli ve muhteşem bir tada sahip yiyecektir. Keşan ziyaretlerinizde tavada yaprak ciğerini mu

GÜNDEM 21.10.2015 14:14:00 0
EDİRENE

Ciğer tavası: Edirne’nin en meşhur yemeklerinden olan ciğer tavası Keşan’da birçok yerde çok lezzetli olarak yapılmaktadır. Mutlaka denenmemiş gereken tartlar arasındadır tavsiye ederiz.

 

KEŞAN’IN KENDİNE AS TESCİLLİ YİYECEKLERİ SATIR ET VE PEYNİR HELVASI
 Keşan‘a geldiğinizde yiyebileceğiniz Keşan’ın  en önemli kendine as tescilli markası haline gelmiş olan iki adet yiyecek vardır. Biri satır et diğeri de peynir helvası. Bu iki lezzetin tadına bakmadan gider iseniz oldukça yazık olacaktır. Satır et bin dokuz yüz doksanlı yılların başında ilk olarak Keşan’da denenmiş bölge halkı ve misafir olarak gelen yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görmekte ve çok beğenilmektedir. Satır eti diğer etlerden ayıran en büyük özellik lezettinin diğer etlere ya da et yemeklerine göre farklılık göstermesidir. Bu et yonca arpa kekik buğday ve mısırı doğal ortamda tüketen ve ağırlıkları en fazla kırk kilo gram olan süt kuzulardan üretilmektedir.Oldukça büyük porsiyonlar halinde sunumu yapılan bu eti yer iken kendinizden geçeceksinizdir. Baharat ile etin uyumu ancak bu kadar güzel anlatılabilir durumdadır. servis edilir.

Servis yapılırken yanına İpsala’nın meşhur pirincinden yapılan pilav garnitür olarak sunulur.Yanında ise mevsimine göre de koyun yoğurdu ile zeytinyağlı çoban salata tavsiye edilir. Satır et sonrasında da yine Keşan’ın meşhur dondurmalı peynir helvası yemek sonu tatlısı olarak unutulmaz bir lezzet sunar. Keşan da satır et, Keşan Sanayi ve Ticaret Odası´nın girişimleriyle bir marka olmuş ve ‘’Keşan Satır Et’’ adıyla da Türk Patent Enstitüsünden onay almıştır. Satır et hazırlanışındaki nüanslarla da farklılığını ortaya koyar. Kullanılacak etin seçimi, hangi oranlarda kullanılacağı, etin nasıl doğranacağı, nasıl pişirileceği gibi ayrıntılar satır eti diğerleri arasında özel bir yere koyar. Keşan Ticaret Odası'nın verdiği bilgiler ışığında;

Satır et 90’lı yıllarda Keşan da yaratılmıştır. Satır eti diğer etlerden ayıran en büyük özellik lezzetidir. Kullanılan et, Güney Trakya Bölgesi’nin doğal ortamlarında yetişen yonca, kekik, buğday, arpa ve mısır gibi doğal ürünlerle beslenen ve ağırlığı 40 kg civarında olan kıvırcık cinsi süt kuzularından sağlanır.

Satır et yapılmak için kesilen kuzunun eti, buzdolabında artı 4 derecede iki gün bekletilir. Daha sonra özel bir satır ile tahta kütük üzerinde mercimek büyüklüğünde oluncaya kadar kıyılır. Hazırlanan 1 kg ete sadece 5 gram tuz atılır. Başka bir katkı maddesi karıştırılmaz. Çift taraflı tel ızgaraya pişmemiş hali ile 180 gram olarak konulan satır et, meşe kömüründe pişirilerek servis edilebilir.

Malzemeler :1 Kg kuzu eti ( Trakya kıvırcık kuzusu ) Not : Eğer bu et bulunamazsa ;700 gr dana eti ( But kısmından ) ve 300 gr kuzu eti ( Döş kısmından-yağlı ) birlikte kullanılır.Kekik, tuz.Domates, biber, soğan, maydanoz ( Arzuya göre ).Tel ızgara.

 Hazırlanışı :Buzdolabında 2 gün dinlendirilmiş et ağaç bir kesme tahtası üzerinde satır ile mercimek büyüklüğünde parçalara ayrılıncaya değin kıyılır.Kıyma işlemi sırasında satır yardımıyla et sürekli harmanlanarak her tarafının eşit kıyılması sağlanır.Kekik ve tuzu katılan satır et kıyması güzelce harmanlanır.Tel bir ızgara üzerine porsiyon nisbetinde alınan etler 1 cm kalınlığında olacak şekilde ızgaraya sıkıca tutturulur.Meşe odunu kömüründe arkalı önlü pişirilen satır et ya bütün olarak yahut iri kare dilimlere ayrılarak pilav ile servise alınır.Koyun yoğundu, köpüklü yayık ayranı veya sosu bolca verilmiş çocan salata ile ikram edilir. Ardından peynir helvası verilmesi artık yerleşmiş sunum özelliklerinden bir diğeridir.

Bu tarif satır etin en yalın halidir. Bazı restoranlar müşterilerden gelen taleplere hitap etmek açısından domates,biber,kuru soğan rendesi ve maydanoz ile de satır eti harmanlayıp pişirme yoluna gitmektedirler.

KEŞAN PEYNİR HELVASI TRAKYA’DA HER YERDE BULMAK MÜMKÜN

 Ayrıca yemeğin üstüne Keşan yöresine ait olan bir diğer lezzet peynir helvasını da yemeyi unutmayın. Keşan Peynir Helvası günümüzde Trakya’nın dört bir köşesinde marketlerde de satılmaktadır.

Peynir helvası ister fırında ister dondurmalı isterseniz de sade olarak servis edilmektedir. Peynir helvası mevsimine göre koyun sütü ya da inek sütünden yapılan peynirler ile kavrulan bir helva çeşididir.Ayrıca peynir helvası sadece Keşan’ın restaurantlarında değil aynı zamanda Keşan’ın özel ve büyük olan pastanelerinde otellerinde ve kafelerinde de ikram edilmektedir. Ayrıca bu özel tat sadece Keşan’da değil Keşan’ın civar ilçelerinde ve Edirne ilinde ve tüm Trakya bölgesinde satışa sunulmaktadır.Ayrıca Keşan’ın kendine as yöresel daha bir çok yemek çeşitleri bulunmaktadır. Her birinin damak tadı ve lezzeti çok farklı ve çok lezizdir.Yöresel yemeklerinin çoğu yüzyıllardır süre gelen özel yemeklerdir.

Hazırlayan/Seyit SÜREN