Tel örgüleri kaldırın talebine 'Ret'

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bachvarova, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i makamında ziyaret etti. Vali Şahin, Sınırdaki tel çitin kaldırılması konusunda ısrarcı oldukl

GÜNDEM 18.10.2015 20:09:00 0
Tel örgüleri kaldırın talebine

Başbakan Yardımcısı Bachvarova, kararın Bulgaristan parlamentosu tarafından alındığını hatırlatarak, "Buradaki güvenlik çiti kalkmayacak. Çünkü bu Bulgaristan Parlamentosu'nun aldığı bir karar. Fakat şunu da eklemek istiyorum ki, bu çit göçmenlere karşı alınmış bir önlemdir. Türkiye ile dostluk bağını etkileyecek bir durumu yoktur. İkili ilişkileri etkileyecek bağlamda yapılmış bir olay değildir" diye cevap verdi.

Bulgar Başbakan Yardımcısı,  "Çitleri kaldırmayacağız"

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bachvarova, Edirne ValisiDursun Ali Şahin'i makamında ziyaret etti. Bahçede karşılanan Bakan Bachvarova ile Vali Şahin ile Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan makamda bir süre görüşerek sohbet etti.
Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bulgar Bakan Bachvarova, Vali Şahin ile sınır güvenliği ve ekonomik işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Bachvarova, "Sınır güvenliği ve ekonomik alandaki işbirliklerinden dolayı valimize teşekkür ediyorum öncelikle. İki ülke ilişkileri anlamında Avrupa Birliği'nde (AB) örnek oluşturan iki ülkeyiz. Bu konuda da şu ana kadar yaptığımız en iyi ortaklığımız sınır güvenliği konusunda mültecilerin korunması ve kapılardaki güvenlik sorunları konusunda yaptığımız çalışmalardı. Şu ana kadar valimizin sınır güvenliği açısından yapacağı çalışmaların bizim tarafımızdan olumlu bulunacağını ve devam ettireceğimizi söylüyorum" dedi.


'TEL ÖRGÜDÜNÜN KALDIRILMASINDA ISRAR ETTİK'
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise Bulgar Bakan Bachvarova ile üç konu üzerinde görüştüklerini ifade ederek şunları söyledi:"Bugün Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda İçişleri Bakanı hanımefendiyle 3 konu üzerinde görüştük. Birincisi sel felaketlerinde bize yardımcı olmaları konusunu kendilerine ilettik. İkinci husus ise tel çitin kaldırılması gerektiğini ve bu konuda ısrarcı olduğumuzu söyledik. Bunun zaten başlangıçta geçici olarak yapıldığını ama devamlı şekle dönüştüğünü belirttik. Kendisi de bize, önceki hükümetleri zamanından intikal eden bir proje olduğunu ve bu projenin sonunu getirmemiz gerektiğini ifade etti. Üçüncü konu da mülteci olaylarında Edirne'de gayret gösterenlere değerli Başbakanları ve Bakanlar Kurulu'nun teşekkürlerini iletti."
GÜVENLİK ÇİTİ KALKMAYACAK
Gazetecilerin kara sınırına yapılan tel örgünün kaldırıp kaldırılmayacağını sorması üzerine konuşan Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bachvarova, kararın Bulgaristan parlamentosu tarafından alındığını hatırlatarak, "Buradaki güvenlik çiti kalkmayacak. Çünkü bu Bulgaristan Parlamentosu'nun aldığı bir karar. Fakat şunu da eklemek istiyorum ki, bu çit göçmenlere karşı alınmış bir önlemdir. Türkiye ile dostluk bağını etkileyecek bir durumu yoktur. İkili ilişkileri etkileyecek bağlamda yapılmış bir olay değildir" şeklinde cevap verdi.
BULGARİSTAN'DA ÖLDÜRÜLEN AFGAN KAÇAK
Türkiye üzerinden Bulgaristan'a yasa dışı yollardan geçen Afgan kaçağın Bulgar güvenlik güçleri tarafından öldürülmesine ilişkin soru üzerine Bachvarova, "Öncelikle bu elim kaza için üzüldüğümü ifade etmek istiyorum. Fakat buradaki durumun sınır bölgesini ihlalden sonra oluştuğunu da belirtmek istiyorum. Yani illegal bir geçiş sonrası yapılan bir kaza sonucu ölen bir mültecidir. Hangi anlamda bakarsanız bakın elim bir kaza bu. Buradaki durum şu, bir sınır devriyesi işini yapmaya çalışmıştır, bir yandan da mülteci sınırı geçip grup halinde geçmeye çalışmış. Burada öyle bir durumla karşı karşıyayız ki, hem insani bir durum hem de illegal bir durum var ortada" dedi.
MÜLTECİLERE YÖNELİK VUR EMRİ VAR MI?
Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bachvarova gazetecilerin mültecilerin yasa dışı geçişlerinde güvenlik güçlerinin vur yetkisi olup, olmadığını sorması üzerine de "Tekrar altını çizmek istiyorum. Burada illegal bir geçişten bahsediyoruz. Tabi ki burada insani bir durum var. Bizim bundan sonra yapmamız gereken bu insani duruma karşı bu tür kazaların yaşanmadan ne tür önlemler alınabileceğini hesaplamak. Ama bahsettiğiniz soruda da böyle illegal geçişlerde de bazı haklar mevcut" ifadelerini kullandı.