Başbuğ'lu açılış

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Edirne Kitap Fuarı'nın açılışına katılan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'a vatandaşlar

GÜNDEM 9.10.2015 18:18:00 0
Başbuğ

Daha önce birçok kez Edirne’ye geldiğini ve Edirne’de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Başbuğ, “Edirne, sadece coğrafi olarak değil insanıyla, insan yapısıyla da Türkiye’nin batıya açılan kapısı. Yakın bölgede görev yaptım, Gelibolu’da. Edirne’ye sık sık geldik. Türkiye’nin bütün insanları gibi, Edirneliler sıcaktır, sevecendir. Bugün burada sizlerle olmaktan büyük mutluluk duydum. Kitap Fuarı’nın Edirne’de gençlerin kitaba olan ilgisini arttıracağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.

KİTAP FUARI AÇILDI 

3'ncü Edirne Kitap Fuarı, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda düzenlenen törene. Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılışta konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Fuarımıza her yıl ilgi daha da artarak büyüyor. Edirne’nin ve Edirnelilerin okumaya, kitaba ne kadar çok ilgi gösterdiğinin en somut kanıtı, bugün açılışta olan sizlersiniz. ‘Bizim toplumumuz okumaz’, ‘bizim halkımız okumaz’ sözlerinin de ne kadar gerçekle bağdaşmadığının en somut örneği yine sizlersiniz” dedi.

AZİZ NESİN'E İTHAF EDİLDİ

Bu yıl kitap fuarını ülkemizin aydınlanma savaşında, aydınlanma devriminde çok önemli mücadeleler veren dünyaca ünlü, ülkemizin yetiştirdiği en büyük yazar ve aydınlardan biri olan Aziz Nesin’in 100. doğum yılına ithaf ettiklerini belirten Gürkan, “Aziz Nesin söyledikleriyle, yaptıklarıyla, yazdıklarıyla, yaşam tarzıyla bu ülkenin yetiştirdiği örnek insanlardan, örnek aydınlardan biri oldu. Hala yazdıklarıyla ve söylemleriyle örnek olmaya devam ediyor. Aziz Nesin’in 1959-1964 yılları arasında gazetecilik yaparken, Edirne ile ilgili yazdığı yazıları derledik. Nesin Vakfı’ndan gerekli izin ve telif haklarını aldık. ‘Aziz Nesin’in Edirne Yazıları’nı Edirne Belediye Başkanlığı olarak, bir kitap haline getirdik. Bugün bende o kitabı Aziz Nesin’e hitaben isteyen hemşerilerimize imzalamaktan büyük bir onur ve gurur duyacağım.” diye konuştu.
EDİRNELİLER SİZİ HEP SEVDİ
26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Edirne 3. Kitap Fuarı’nın onur konuğu olduğunu ifade eden Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz Silivri zindanlarından tutsak edilirken, emin olunuz ki bütün Edirne ve bütün Edirneliler sizin acınızı yüreğinde hissetti. Siz belki mahpus tutuluyordunuz ama Edirnelilerin evinde ve gönlünde özgürce yaşıyordunuz. Edirneli sizi hep sevdi hep yad etti. Hemşehrilerimle birlikte birçok kez sizin duruşmalarınıza katıldık. Bu döngünün, haksızlığın, yanlışlığın, adaletsizliğin bir gün son bulacağını biliyorduk. 'Adaletsizliği engelleyecek gücümüzün olmadığı zamanlar olabilir, ama itiraz etmeyi beceremediğimiz hiçbir zaman olamamalıdır.’ sözünün sizde vücut bulduğunu gördük. Zaman zaman adaletsizliği engelleyemiyoruz. Ama bilinsin ki, çağdaş Edirneliler her zaman bu adaletsizliklere itiraz etmeyi becermişlerdir. Bundan sonra da mutlaka ve mutlaka becereceklerdir.

BAŞBUĞ, “EDİRNE’DE OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUZ”

Daha önce birçok kez Edirne’ye geldiğini ve Edirne’de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Başbuğ, “Edirne, sadece coğrafi olarak değil insanıyla, insan yapısıyla da Türkiye’nin batıya açılan kapısı. Yakın bölgede görev yaptım. Gelibolu’da. Edirne’ye sık sık geldik. Türkiye’nin bütün insanları gibi, Edirneliler sıcaktır, sevecendir. Bugün burada sizlerle olmaktan büyük mutluluk duydum. Kitap Fuarı’nın Edirne’de gençlerin kitaba olan ilgisini arttıracağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.
Törende ayrıca ‘Aziz Nesin 1915-2015 Fotoğraflarla 100 yıllık Özyaşam Öyküsü Sergisi’nin açılışı da gerçekleştirildi. Serginin açılışının ardından Edirne 3. Kitap Fuarı anısına Edirne Belediyesi tarafından bastırılan ‘Aziz Nesin’in Edirne Yazıları’ adlı kitap açılışta okuyuculara ücretsiz dağıtılırken, kitabı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan imzaladı.
Öte yandan Kültür Paylaşım Platformu İşbirliği ile düzenlenen Okuma Sağanakları Fotoğraf Sergisi ile Emine Kaynak Mazlum’un ‘Edirne’den Esintiler’ adlı serginin açılışı da gerçekleştirildi. 3'üncü Edirne Kitap Fuarı 18 Ekim’e kadar açık olacak.