SAROS KÖRFEZİ DE KEŞAN SINIRLARI İÇİNDE YER ALIYOR

Saros Körfezi Hakkında Kendi kendini temizleyebilen körfez: Saros Sanayiden uzak kalabilen "şanslı" sahillere sahip olan Saros, Keşan ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

GÜNDEM 9.10.2015 11:13:00 0
SAROS KÖRFEZİ DE  KEŞAN SINIRLARI İÇİNDE YER ALIYOR

Edirne´den yaklaşık 150 km., İstanbul´dan da yaklaşık 260 km. uzaklığıyla yaz aylarının gözde tatil beldelerinden biri olarak her geçen gün daha fazla ilgi çekiyor.Özellikle yakın bölge insanlarının bir çoğu yaz aylarında Saros’u tercih etmeleri ise ilgiyi her geçen gün arttırıyor.

Kendi kendini temizleyebilen körfez: Saros

Sanayiden uzak kalabilen "şanslı" sahillere sahip olan Saros, Edirne´den yaklaşık 150 km., İstanbul´dan yaklaşık 250 km. uzaklığıyla yaz aylarının gözde tatil beldelerinden biri olarak her geçen gün daha fazla ilgi çekiyor. Trakya topraklarının Ege denizindeki kıyısı Saros körfezi, tertemiz kumsallarla kaplı bir kıyı şerididir. Saros körfezi su altı akıntılarının fazla olması, herhangi bir büyük yerleşimin ve sanayileşmenin olmaması sebebi ile Ege denizinde yer alan en temiz bölgelerden biridir. Ve iddia şudur ki; Saroz Körfezi dünya üzerinde kendi kendini temizleyen 3 denizden biridir. Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda yer alan Saros Körfezi'ni, güney ve doğusundan Çanakkale ilinin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri, kuzeyini ise Edirne ilinin Keşan ve Enez ilçeleri çevreler. Körfezin Gelibolu yarımadası tarafında olan güney bölgeleri yerleşime olanak vermez. Çoğunlukla yerleşim doğu ve kuzey bölgelerinde yer almaktadır. Önceki yılarda daha çok Trakya insanın bildiği ve tercih ettiği Saros Körfezine artık İstanbul başta olmak üzere ülkemizn 4 bir yanından insanlara rağbet etmekte. Özellikle Marmara Denizi'nin kirlenmesi sonucunda arayışa başlayanlar, Ege Denizi'nin en kuzeyinde yer alan bakir Saros Körfezi kıyılarına hayran kalıyorlar.

2005 yılı içerisinde bitmesi beklenen Kınalı-Tekirdağ-Keşan duble yol çalışmaları sonucu İstanbul'dan Saros Körfezi'ne ulaşım 2 ,5 saate inmiş olacak. Keşan üzerinden ulaşılan Saros Körfezi yerleşim bölgeleri içinde en çok konaklanan bölgeler ise Enez, Erikli ve Yayla olarak göze çarpmakta. Enez, sadece sahili ile değil, binlerce yıllık yerleşim bölgesi olmasından dolayı antik bölgeleri ve arkeolojik kazı alanları ve ayrıca Manyas Gölünden sonra Türkiye'nin en geniş kuş barınma alanı olan Gala gölü ile ilgi çekmekte. Saros körfezi, bir körfez olmasına rağmen kendi kendini temizlemesi ve etrafında yoğun yerleşimlerin bulunmaması ile çok uzun yıllar belki de hiç bir zaman kirlenmeyecek nadir denizlerden birisi . Yılda üç defa ve aynı zamanda olmak üzere, şubat, nisan ve temmuz aylarının 15. veya 18. günü başlayıp, 25. veya 28. günü sona eren körfezin kendi kendini temizlemesi işleminde tabanda soğuk su ve yüzeyde sıcak suyun yarattığı akıntılar körfezi içine atılan tüm artık ve atık maddelerden kurtarıyor. Saros Körfezi, 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere evsahipliği yapan, su altı zenginlikleri ile dolu ve sualtı etkinlikleri ile ilgilenenler için oldukça önemli bir bölge. Saros körfezi ayrıca; dünyada windsurf sporuna müsait 3 denizden birisi olarak kabul ediliyor.

Coğrafi konum

Trakya topraklarının Ege denizindeki kıyısı Saros körfezi, tertemiz kumsallarla kaplı bir kıyı şerididir. Saros körfezi su altı akıntılarının fazla olması, herhangi bir büyük yerleşimin ve sanayileşmenin olmaması sebebi ile Ege denizinde yer alan en temiz bölgelerden biridir. Ve iddia şudur ki; Saroz Körfezi dünya üzerinde kendi kendini temizleyen 3 denizden biridir.

Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Saros Körfezi´ni, güney ve doğusundan Çanakkale ilinin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri, kuzeyini ise Edirne ilinin Keşan ve Enez ilçeleri çevreler. Körfezin Gelibolu yarımadası tarafında olan güney bölgeleri yerleşime olanak vermez. Çoğunlukla yerleşim doğu ve kuzey bölgelerinde yer almaktadır.
İlk çağlarda Xeros ve Melas olarak bilinen Saros körfezinin tüm kıyıları boyunca herhangi bir büyük yerleşim merkezi ve sanayileşmenin olmaması kadar su akıntılarının fazlaca olmasının Saros Körfezi´nin her zaman temiz kalmasını sağladığı bilinmektedir.

Saros Körfezi´nin kendi kendini temizleyen 3 denizden biri olduğu son yıllarda dillerde dolaşan iddialardan biridir. J.J. Cousteu’ya atfedilen bu iddianın gerçek yönü bilinemese de, gerçek olan, Saros Körfezi´nin Ege’nin temiz bir denize sahip sahillerinden biri olduğudur.
Saroz Körfezi’nin Edirne ili sınırları dahilindeki 75 kilometrelik kuzey kıyılarında sahille iç içe kurulmuş ve sürekli yaşanan bir yerleşim merkezi yoktur. Ancak kıyılara yakın bulanan köylerin adları ile anılan yazlık yerleşimler mevcuttur. Keşan ilçesi sınırları içinde kalan Gökçetepe, Mecidiye, Erikli, Danişment ve Yayla yerleşimleri; Enez ilçesi sınırlarında kalan Karaincirli, Vakıf, Büyükevren, Sultaniçe, Gülçavuş ve Enez ilçesi sahil kısmında yazlık yerleşim bölgeleri mevcuttur.
Yazlık bölgeler
Bu yerleşimler içinde en büyükleri Enez sahili, Erikli sahili ve Yayla sahilidir. Turizm amaçlı yoğun bir tesisleşme olmamakla beraber, Enez sahilinde ve Erikli sahilinde oteller bulunmaktadır. Tüm sahil boyu yerleşimlerinde küçük pansiyonlar ve sezonluk/haftasonu ev kiralamak keyifli bir tatil için diğer olasılıklardır.Çoğunlukla asgari eşyayı içinde bulunduran evlerde, temiz olmak kaydıyla, rahat etmek mümkündür.Saros körfezinde hakim olan rüzgar kuzeydoğudan esen poyrazdır. Kuzey yakasında kalan yerleşimlerin arkasında gelen rüzgar sebebi ile genelde az dalgalı bir ortam bulunur. Sezon sonuna doğru lodos rüzgarı sebebi ile dalgalanma artsa da boyu en fazla 2 metre kadar olmamaktadır.
Balıkçılık ve avlanma
Ege Denizi´nin tuzluluk oranı en yüksek körfezlerinden biri olan Saroz Körfezi´nde, küçük akarsuların taşıdığı besin tuzları sayesinde zengin bir balık çeşitliliği görülmektedir.
Zengin balık çeşitliliği sayesinde amatör olta ve ağ balıkçıları keyifli anlar yaşarlar. Mevsimine göre çipura, lüfer, barbun, mercan, karagöz, levrek, kefal ve ahtapot gibi denizde yaşayan türler Saros körfezinde bol miktarda bulunur.
Bunun yanında Saros sakinleri her akşam üstü kayıkları ile uskumru ve istavrit için çapari oltaları ile avlanmaktan geri durmaz ve çoğunlukla akşamları balık keyfi yaşarlar.

Hazırlayan/Seyit SÜREN