Türkiye ithal pirinç cenneti

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Türkiye'nin ithal pirinç cenneti olduğu öne sürdü.

GÜNDEM 2.10.2015 16:39:00 0
Türkiye ithal pirinç cenneti

Gaytancıoğlu, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak ile birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin bazı gıda ürünlerinde "kendine yetecek üretim kapasitesi" olduğu halde, yurtdışından ithal ettiğini öne süren Gaytancıoğlu, Türkiye'nin "ithal pirinç cenneti" olduğunu savundu. Gaytancıoğlu, vatandaşların, "İthal pirinçler ucuz ama benim damak zevkime uygun değil, pahalı olan yerli pirinç damak zevkime uygun" dediğini söyledi. Gaytancıoğlu, "Çünkü dünyanın gelişmiş ülkeleri daha tutarlı tarım politikaları uyguluyor, çiftçilerine daha fazla destek veriyorlar, maliyetleri düşük olduğu için bunu dünya pazarlarına rahatlıkla satıyorlar" dedi. 

3 MİLYON TON KAPASİTESİ VAR
Gaytancıoğlu, Türkiye'nin yılda 3 milyon ton çeltik üretecek kapasitesi varken 700-800 bin ton ürettiğini kaydetti. Nitelikli bir tarım politikası olmadığı, barajların yeterince kullanılmadığı için üretimin kapasitenin altında olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu, "Çeltik maliyeti yaklaşık 2 lira, ancak TMO halen fiyat açıklamadı. Çeltik hasadı başladı, üreticiler ilk hasatlarının tonunu bin 700 liraya sattı, şu anda ise bin 500 liraya kadar geriledi. Yani üretici mağdur" diye konuştu. 
"Ucuz, kalitesiz ithal pirinçlerin yerli pirinçlerle karıştırılarak maliyetleri düşürülüp satıldığını" belirten Gaytancıoğlu, bunun yerli pirince ihanet olduğunu söyledi. Gaytancıoğlu, üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için TMO'nun piyasaya müdahale etmesi gerektiğine işaret etti. 
Gaytancıoğlu, pirince geçen yıl 230 milyon dolar döviz ödendiğini kaydederek, "Bunu niye kendi üreticimize aktarmıyoruz, neden bunun planlamasını yapamıyoruz? Çünkü 13 yıldan beri AKP tarıma yeterli desteği ayırmadı" dedi.