Çeltik hasadı başladı

Türkiye'nin çeltik (pirinç) ihtiyacının yüzde 55'ini karşılayan Edirne'de çeltik hasadı başladı. Tarım ekonomisti olan CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, hasadı kurutan çiftçileri z

GÜNDEM 21.09.2015 14:38:00 0
Çeltik hasadı başladı

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, çeltiğin ekiminden hasadına kadar üreticimizle sürekli bilgi alışverişi içerisinde olduğunu belirterek, "Ağustos ayında çeltik tarlalarında yaptığımız incelemeler sonucunda verimin yüksek olacağını söylemiştim. Ancak verimin yüksek olması da çiftçinin yüzünü güldürmeye yetmez demiştim. Çiftçinin mağdur olmaması için ofisin buğdayda uyguladığı alım politikasını çeltikte de uygulaması şart. Yoksa 2009 yılından bu yana devam eden sıkıntı bu yıl da yaşanacak. 2009 yılından bu yana çiftçi çeltiği çok ucuz bir fiyata satıyor. Eline geçen para azalınca da çeltik ekmekten vazgeçiyor. Çeltik Üretiminde 200 bin dekarlık bir azalma var. Buda ithalata neden oluyor. Biz çeltiği ithal ederek yabancı ülkelerin çiftçisini zengin etmek istemiyoruz. Biz Edirne Çiftçisinin, Türk çiftçisinin zengin olmasını istiyoruz." dedi.

KARLI DEĞİL
Çeltiğin eskisi kadar karlı bir ürün olmadığını vurgulayan Gaytancıoğlu "Eskiden bölgenin değişik yerlerinden arazi kiralayan çeltik üreticileri, artık arazi kiralamıyor. Burada olması gereken tek şey, Toprak Mahsulleri Ofisinin çeltikte ciddi bir alım mekanizması oluşturması ve üreticiye iyi bir fiyat vermesidir. Bunu ofis bir an önce yapmalıdır, çünkü küçük üretici borçları nedeniyle çeltiği elinde tutamıyor." dedi.
Ağustos ayı içerisinde TMO yetkilileri ile görüştüğünü belirten Gaytancıoğlu, devletin çeltik üreticisine sahip çıkmasının şart olduğunu, çeltik fiyatının en az 2 lira olması gerektiğini, bu düzeyde bir fiyatın bile maliyetleri ancak karşılayabileceğini söyledi.