İnsanlık dramı

Türkiye'nin çeşitli illerinden karayoluyla Almanya'ya gitmek için yola çıkan ve Edirne'de TEM otoyolunda polis ve jandarma tarafından durdurulan mülteciler, geceyi gişeler mevkiindeki ağaçlık alanda geçirdi.

GÜNDEM 16.09.2015 15:14:00 0
İnsanlık dramı

Edirne Belediyesi ve çok sayıda vatandaş Suriyeli mültecilere gıda ve su yardımında bulundu.Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise Suriyeli mültecilerin şehirde kalmalarına izin verilmeyeceğini belirterek, 3 gün süre tanıdıklarını, geri dönmemeleri halinde zor kullanacaklarını söyledi.Ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve sığındıkları kamplardan daha iyi yaşam şartları için Avrupa hayali kuran aralarında bebek,çocuk ve yaşlılarından bulunduğu yaklaşık bin 700 kişinin bu hayali Edirne'de sona erdi.Deniz yoluyla Avrupa ülkelerine kaçak geçiş sırasında çok sayıda mültecinin hayatını kaybetmesi nedeniyle karayoluna yönelen ve İstanbul Otogarından bilet bulamadıkları için yaklaşık 200 kilometre yürüyerek Yunanistan ve Bulgaristan sınırındaki Edirne'ye dayanan mültecilerin önünü dün TEM otoyolu Edirne gişelerinde polis ve jandarma ekipleri kesti. Bunun üzerine geri dönmemek için direnen mülteciler ise ağaçlık alanı kampa çevirdi ve burada çadırda kurarak beklemeye başladı. Suriyeliler için Edirne İl Jandarma Komutanlığı, Edirne Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Edirne Belediyesi 3'er saat arayla kumanya ve su dağıtımı yapıyor. Ayrıca ekipler, küçük çocuklar için de süt dağıtımı yaptı.

İZİN YOK
Mültecilerin kalmalarına kesinlikle izin verilmeyeceğini belirten Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "Geçen Perşembe gününden bu yana 8 bini aşkın mültecinin Edirne’ye akın etti. Bunlardan biz 7 bin kadarını ikna ederek geri gönderdik. Ancak son gelen bin 700 kişilik grup gitmemekte ısrar ediyor. Her ne kadar gitmeleri için uğraşılsa da bir netice alamadık. Kendi idealleri Yunanistan'a ulaşmak ve oradan İsviçre’ye, Almanya’ya varmak. 'Biz bunda kararlıyız. Hiçbir şekilde kararımızı bozmayacağız' dediler. Ben de 'bir iki gün misafirimiz olun, ondan sonra gitmek zorunda kalacaksınız' diye kendilerine ifade ettim. Konuyu Başbakanlığa da ilettim. Mültecileri ikna yoluyla memleketlerine veya kamplara göndermeyi düşünüyoruz. Bunun için uğraşı sarf edeceğiz. Kesinlikle bunlar burada kalmayacaklar. Bunun üzerine basa basa söylüyorum. Kesinlikle bunlar Yunan ve Bulgar sınırına ulaştırılmayacaktır. 15 kilometrelik hat onlara yasak bölgedir" dedi.