Edirne Yemek Kültürleri -2

Edirne tarihi bir kent olması nedeniyle bir çok kültürlere ev sahipliği yapmış ve yüz yıla yakında Osmanlı'nın Başkanın başkentliğini yapan bir kent olması dolayısıyla bu kentte yaşayan Ã

GÜNDEM 13.08.2015 14:11:00 0
Edirne Yemek Kültürleri -2

Edirne Zengin bir mutfağa sahip illerimizdendir.

Rumeli Beğendisi

Edirne’nin Rumeli Beğendisi yemeğide bölgenin ayrı bir damak tadındaki yiyeceğidir.bu yemeğin özelliği patlıcan ve kuş başı et ile yapılmasıdır.

Malzemeleri:2 kilo patlıcan

2 kilo kuşbası et

2 adet orta boy soğan

1’er tatlı kaşığı sirke, şeker

2 çorba kaşığı salca

3-4 diş sarımsak

50 gr tereyağı

4 çorba kaşığı un

4 su bardağı süt

1 çay kasığı tuz

Yapılışı:Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyduktan sonra çatalla ezin. Diğer taraftan sana yağı ve kıyılmış soğanı tencereye alın. Soğan hafif pembeleşene kadar kavurun. Eti ilave edip, 2-3 dakika kavurduktan sonra kısık ateşte, et suyunu salıp çekene kadar pişirin. Üzerine sirke, tozşeker, salça, sarmısak ve tuzu katın. Tüm malzemeyi 1-2 dakika kavurduktan sonra tencereyi ocaktan alın. Unu bir tencerede tereyağı ile birlikte hafifçe kavurun ve üzerine sütü ekleyip, bir yandan da topaklanmaması için sürekli karıştırın. Bu sosu patlıcanın üzerine ilave edin ve yavaşça karıştırıp, servis tabağına alın. Ortasını havuz şeklinde açın ve eti yerleştirin. Sıcak olarak servis yapın.

TARHANA ÇORBASI

Kış aylarının vazgeçilmez içeceği olup, tarhana, sonbaharda kırmızı tarhanalık domates biberi, domates, kırmızı başak biberi, çok bol beyaz soğan, yoğurt ve un ile ekşi hamur mayası katılmak suretiyle mayalanır. Dokuz on gün bekleme süresinde her gün hamur yoğrulmak suretiyle tüm malzemelerin birbirleriyle karışması sağlanır. Daha sonra parça parça kurutulup, çok ince elekten irmik gibi olacak şekilde elenip tekrar kurutularak saklamaya alınır.

Malzemeleri:150 gram köy tarhanası

1 çorba kaşığı tereyağı

1 su bardağı et suyu (veya su)

10 su bardağı et suyu (2 litre)

1/2 tatlı kaşığı tuz

1 çorba kaşığı tereyağı

100 gram beyaz peynir (tuzu alınıp rendelenmiş)

Yapılışı:1) Tarhanayı 1 bardak et suyu veya su ile iyice karıştırıp 20 dakika ıslayınız. Sonra ince bir süzgeçten tamamen süzdürünüz.

2) Bir tencerede 10 su bardağı et suyunu kaynatıp karıştırarak tuzu ve tarhanayı ilâve ediniz ve karıştırarak kaynatınız.

3) 1 çorba kaşığı kızdırılmış tereyağında, tuzu alınıp rendelenmiş 100 gram beyaz peyniri 1 dakika çevirip çorbanın içine ilâve ediniz, iyice karıştırıp servis yapınız.

Edirne Nohutlu Ekmeği

Edirne’nin Nohutlu ekmeği de meşhur yiyecekleri arasında yer almaktadır. Edirne’ye has özellik taşıyan Edirne nohutlu ekmeği diğer yörelerde yapılan nohutlu ekmeklere göre ayrı bir özelliği ve lezzeti var.

Malzemeleri:

1 Yemek Kaşığı Sana Hamurişi

2 Su Bardağı su

1 Çorba Kaşığı tuz

6 Su Bardağı un

45 gr nohut

Yapılışı:Nohudu yıkayıp havanda dövün. Bir kaba alıp sıcak suyla ıslatın ve 1 saat bekletin. 1 bardak unu, tuz ve su ilavesiyle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Nohudu ekleyip karıştırın ve 2-3 misli kabarana kadar bekletin. Ayrı bir yerde boza kıvamında bir hamur hazırlayıp nohutlu hamuru ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde sabaha kadar bekletin (2 saatte bir yoğrulması gerekiyor). Kabaran hamuru kalan un, tuz ve su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında olana kadar yoğurun. Hamuru yağlanmış tepsiye yayın. Üzerini nemli bezle örtüp ılık bir ortamda 1 saat bekletin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

AKITMA

Anadolu'da cızlama Rumeli'de akıtma olarak bilinen bu hamur yiyeceği süt, un ve ekşi maya ile boza kıvamında bir hamur yapılarak mayalanmaya bırakılır. Kabarıp üzerinde gözenekler belirmeye başlayınca karıştırılarak toprak saç üzerine kepçe ile dökülerek altı hafif pembeleşip, üzeri gözenekli olunca alınıp tereyağı ile yağlanır. İstenildiği takdirde üzerine bal sürülerek de yenir.

Malzemeleri:1 yumurta

1 litre süt ,1 su bardağı toz şekeri, 400 gram badem,

1 tatlı kaşığı tuz, Bir su bardağı su

1 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un

Yapılışı: Yumurta, süt, tuz çırpılır. Daha sonra un azar azar ilave edilir ve çırpılır kıvamlı ve akışkan olması gerek. Teflon tavaya 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ konulur, kızınca sıvı hamur kepçe yardımıyla tavaya dökülür. Alt yüzü pişince (üzeri gözenek gözenek olur ve kurur) diğer yüzü çevrilir, iki tarafı da pişen akıtma servis tabağına alınır. Üzerine sıcakken margarin sürülür ve her kata aynı işlem yapılır ve üst üste dizilir.

Hazırlayan/Seyit SÜREN