CHP'li Öztrak, "Kaynağı belirsiz para rekoru kırıldı"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Merkez Bankası'nın açıkladığı 2015 Mayıs ayı ödemeler dengesi rakamlarını değerlendirdi

GÜNDEM 10.07.2015 17:34:00 0
CHP

Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yılın ilk 5 ayında Türkiye’ye kaynağı belirli para girişinde önemli bir azalış görülürken, kaynağı belirsiz para girişinde 8,9 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığı ifade etti.

 

EKONOMİ YAVAŞLARKEN CARİ AÇIK ARTIYOR

 

Merkez Bankası’nın açıkladığı 2015 Mayıs ayı ödemeler dengesi rakamlarını değerlendiren Öztrak, “Cari açık 2015’in Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,4 artarak yaklaşık 4 milyar dolara ulaştı. Ekonomideki yavaşlamaya rağmen, cari açıktaki artış dikkatle izlenmelidir.Ülkeye kaynağı belirli para girişinde hızlı bir yavaşlama vardır. 2014 yılının Mayıs ayında, finans hesabından Türkiye’ye 4,4 milyar dolarlık para girişi olurken, 2015’in aynı döneminde bu rakam 154 milyon dolara düşmüştür. Yılın ilk 5 ayında ise bilinen kanallardan ülkeye gelen paranın, 2014 yılının aynı dönemine göre, yüzde 53,7 azalarak, 5,9 milyar dolara gerilediği anlaşılmaktadır.”dedi.

 

Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buna karşın, ilk 5 ayda ülkeye kaynağı belirsiz para girişi olağanüstü boyutlara ulaşmıştır. Mayıs’ta net hata ve noksan kaleminden ülkeye para girişi 1,8 milyar dolar olurken, yılın ilk 5 ayında Türkiye’ye gelen para 8,9 milyar dolara ulaşmıştır. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk 5 aylık dönemler itibariyle en yüksek kaynağı belirsiz para girişidir. Kaynağı belirsiz para girişi rekorlar kırmasına rağmen ülkenin döviz rezervleri erimektedir. Yılın ilk 5 ayında rezervler 3,8 milyar dolar azalırken, bunun 2 milyar doları Mayıs ayında gerçekleşmiştir. Mayıs ayı ödemeler dengesi rakamları, Türkiye’nin mevcut cari açığı finanse etmekte zorlandığını ortaya koymaktadır. Eriyen yetersiz rezervlerimiz bu kırılganlığı daha da ağırlaştırmaktadır. Bu gelişmelere bağlı olarak Türkiye “dünyanın en kırılgan 3 ekonomisinden biri” olarak değerlendirilmektedir.”

Marmara Haber