EDİRNE'NİN KÖPRÜLERİ-2

Saray Köprüsü (Kanuni Köprüsü) Kanuni Sultan Süleyman devrinde inşa edilmiştir. Sarayiçi semtini Edirne'ye bağlayan güzel bir köprüdür. Kanuni Köprüsü 1553-1554 yıllarında yapılmıÅ

KÜLTÜR SANAT 10.07.2015 17:25:00 0
EDİRNE

60 metre uzunluğunda olup, açıklıkları 9.75 metre, köprü yolu genişliği 4,5. metredir. Dört gözlüdür. Düzgün köşe planlı, başlık kısmı piramit şeklindedir. Köprü gözleri orta ayağın sağ ve solunda yer alır. Ayaklarda boşaltma gözleri yoktur. 1902 yılında selde zarar gören köprü o dönemde son olarak ise 1990 yılında onarılmıştır. Sarayiçi denilen bölgeyi ve Tunca Adasını şehre bağlayan bu köprüye halk arasında Saray Köprüsü denir. Bazı kitaplarda Sultan Süleyman Köprüsü olarak anılan yapı Mimar Sinan’ın şaheserleri arasında yer almaktadır.

 

Tunca Köprüsü

 

Tunca nehri üzerindedir. 1608-1613 yılları arasında inşa edilmiştir. Mimarı, Sultan Ahmet Camisi’ni de inşa eden Mehmet Ağa’dır ve o yıllarda Edirne’de yaşayan Mimar Hacı Şaban’ın da yapımına önemli katkılarda bulunduğu söylenir. Edirne’nin güzel köprülerindendir. Asıl adı Defterdar Ekmekçizade Ahmet Paşa köprüsüdür. Halk arasında Tunca Köprüsü olarak anılır. Yapımında "Nehri altın ve gümüşle doldurmacasına para harcandığı" söylenir. Mimari yorumcular on gözü olan köprü için "Eşi Bulunmaz" nitelemesini yaparlar. Üzerindeki parke granit taşlar Sultan Reşat’ın Edirne’yi ziyareti sırasında konulmuş orjinal taşlardır.

 

Yalnız Göz Köprüsü

 

Yalnız Göz köprüsü de Mimar Sinan’ın önemli bir eseridir. Tek kemerli ve tek gözlü oluşundan dolayı bu adla anılmaktadır. Küçük olmasına rağmen şahane bir mimariye sahiptir.

 

Meriç (Abdülmecit - Yeni Köprü) Köprüsü

 

Meriç köprüsü’nün  yapımı 1832 yılında Edirne'yi ziyaret eden Sultan II.Mahmut'un emriyle gündeme gelmiştir. O yıllarda burada ahşap bir köprü bulunmaktaymış. Köprünün yapımı bütçe sıkıntıları nedeniyle ancak 1842 yılında Sultan Abdülmecit döneminde başlatılabilmiş ve beş yılda bitirilmiştir. Bitiminde köprüye konulan kitabe, Yunan İşgali döneminde işgalciler tarafından söktürülmüştür. Edirne’nin en yeni Osmanlı yapısı köprüsüdür. Köprü 12 kemerli olup, güzel bir görünüşü vardır. Günbatımının dünyada en güzel izlenebildiği noktalardan olduğu söylenir.

 

Ergene Köprüsü (Uzunköprü)

 

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde Ergene nehri üzerinde bulunmaktadır. Edirne gezilecek yerler arasında olan köprülerin en önemlisi Uzunköprü’dür. Edirne ilçesine adını veren bu köprü Ergene Nehri üzerindedir. II. Murat döneminde 1427-1443 yılları arasında mimar Muslihittin Bey’e yaptırılmıştır. Köprü 1392 metre uzunluğunda olduğu söylense de 1238 metredir. Bunun nedeni yaklaşık 150 metrelik fazlalığın köprü kanatlarının park çeşmesine kadar uzatılmış olmasından dolayıdır. 6.80 metre genişliğindedir ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşımaktadır. Köprü üzerinde önemli bir kaç kabarma, saksı içinde lale kabartması ve ayaklarıyla bir insan başına ve iki ağaca basan arslan kabartması bulunur. Ayrıca köprünün ana gözünün güneye bakan kısmında fil kabartması bulunur ve orjinaldir. Batıya bakan kısmında bulunan fil kabarması ise köprü 1964 yılında onarılırken buraya ustalar tarafından anlamsız bir şekilde buraya yerleştirilmiştir. Bu kabartmaların dışında bitkisel ve geometrik süslemeler bulunur.Bir nehrin üzerine neden bu kadar uzun bir köprü yapılır diye merak ediyor olabilirsiniz. Bunun nedeni Kış aylarında Ergene nehrinin taşıp bir nehirden çok gölü andırmasıdır.

 

Yeniimaret Köprüsü

 

İkinci Beyazit Camisi ve imareti yapılırken inşa edilmiştir(1487). Kentten İmaret mahallesine olan bağlantıyı sağlamaktadır. 

 

Yıldırım Köprüsü

 

1535 yılına ait onarım kitabesi vardır. Karayolları tarafından 1987-89 yılları arasında onarılarak bugünkü haline getirilmiştir. Gazimihal Köprüsü'nden sonra Yıldırım Mahallesine geçiş sağlar. Yıldırım Cami’nin yanındadır.

 

Karayolları Köprüsü

 

1980 yılında yapılmıştır. Gazimihal Köprüsü paralelindedir. Kent ile Kapıkule sınırı arasında geçiş sağlar.Edirne’nin önemli  ve trafiği yoğun olan köprülerindendir.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN