Mali destek programları sonuçları açıklandı

13 Mart 2015 tarihinde sona eren proje başvurularının ardından başlayan değerlendirme süreci 6 Temmuz Pazartesi günü yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı ile sona erdi.

GÜNDEM 8.07.2015 17:14:00 0
Mali destek programları sonuçları açıklandı

Ajans Yönetim Kurulunun onayladığı 54 projeye yaklaşık 15 milyon liralık TL’lik hibe desteği verilmesi kararlaştırıldı.

 

31 Aralık 2014 tarihinde teklif çağrısına çıkılan TRAKYAKA 2015 Yılı Mali Destek Programları sonucunda destek almaya hak kazanan projeler belirlendi. Proje teslimlerinin ardından yapılan eksik evrak kontrolü, bağımsız değerlendirici ve değerlendirme komitesi süreçleri sonunda oluşan proje puan listeleri son olarak Ajans Yönetim Kurulunun bilgisine sunuldu. Yönetim Kurulu toplantısında ele alınan listelerin onaylanması neticesinde toplam 54 proje destek almaya hak kazandı.

 

Ajansa gelen 312 proje arasından başarılı bulunarak destek almaya hak kazanan 54 projenin illere göre dağılımı Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ için sırasıyla 17, 13 ve 24 şeklinde oldu. Sosyo-Ekonomik Kalkınma Programı çerçevesinde desteklenmesi uygun görülen 24 proje için yaklaşık olarak 3,5 milyon lira kaynak ayrıldı. Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programına yapılan başvuruların 13 tanesi destek almaya hak kazanırken bu kapsamda yaklaşık 6,5 milyon TL’lik bir kaynağın kullandırılmasına karar verildi. İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı başlığı altında gelen başvurulardan ise 17 tanesi başarılı bulunurken bu projelere yaklaşık 5 milyon TL kaynak aktarılması ön görüldü.

 

‘EŞ FİNANSMAN İLE BİRLİKTE 25 MİLYON LİRALIKK KAYNAK HAREKETE GEÇİRİLECEK’

 

2015 Yılı Mali Destek Programları sonuçlarına ilişkin bir açıklama yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Ajans internet sitesinden duyurdukları sonuçların proje sahipleri ve Trakya için hayırlı olmasını diledi. Genel Sekreter Şahin, son mali destek programlarının proje sahiplerinin eş finansmanları ile birlikte bölgede yaklaşık 25 Milyon lira tutarında bir kaynağı harekete geçireceğini belirtti. Bu yıl sosyo- ekonomik ve küçük ölçekli altyapı projelerinin yanı sıra toplam bütçenin önemli bir kısmını özel sektör ve özel sektörün altyapı projelerine ayırdıklarını ifade eden Şahin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:  ‘‘2015 Yılı Mali Destek Programlarımız kapsamında ürettikleri projeleri bizimle paylaşan tüm proje sahiplerine teşekkür ediyoruz. Hibe almaya hak kazanan proje sahipleri ile en kısa zamanda sözleşmelerimizi imza altına alarak projelerin uygulama aşamasına geçmesini sağlamayı planlıyoruz. Destek almaya hak kazanamamış olan proje sahiplerinden ise bu yarışmada diğer projelerin gerisinde kalmış oldukları için fikirlerinden vazgeçmemelerini rica ediyoruz. Ajans olarak proje sahiplerine her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu, Bölgemiz için katma değer sağlayacak tüm projelerin eksiklerini tamamlayarak daha sonraki destek programları sırasında Ajansımıza bir kez daha sunulabileceğini hatırlatıyoruz.’’

 

AJANSTA PROJE DEĞERLENDİRME SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

 

Mali destek programlarının son başvuru tarihi itibariyle Trakya Kalkınma Ajansı’na sunulan projeler, Ajans tarafından uygunluk ve idari incelemeye alındıktan sonra bağımsız değerlendiriciler tarafından başvuru rehberlerinde yer alan mali ve teknik değerlendirme tablosu kriterlerine göre değerlendirilerek puanlanıyor. Bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerden seçilen temsilcilerin oluşturduğu değerlendirme komitesi, bağımsız değerlendiricilerin yapmış olduğu değerlendirmeleri inceleyerek her bir proje hakkında görüş bildiriyor ve gerek gördüğü durumlarda projeleri yeniden değerlendiriyor. Ayrıca proje başvurularına Genel Sekreterlik tarafından ön inceleme ziyaretleri gerçekleştirilerek risk durumları tespit ediliyor ve değerlendirme komitesine rapor sunuluyor. Son aşamada ise proje başvurularının değerlendirme sonuçları Ajans Yönetim Kurulu’nun onayına sunuluyor. Bu aşamada projelerin birbirleriyle tamamlayıcılığını ve bölgenin mekansal ve sektörel önceliklerini de dikkate alan Yönetim Kurulu üyeleri, hibe desteği alacak projeleri belirlemiş oluyor. Başarılı projelerin ilanının ardından proje uygulama sürecinin başlaması için proje sahipleriyle irtibata geçilerek sözleşmeler imzalanıyor. Sözleşme imzalayarak projelerini hayata geçirmeye başlayan yararlanıcılar uygulama aşamasını Ajansın İzleme ve Değerlendirme Birimi’nin rehberliğinde yürütüyor. 

Marmara Haber