EDİRNE'NİN CAMİLERİ Selimiye Cami – 4

Hünkar Mahfeli Hünkar mahfeli Selimiye Caminin sol ön köşesindedir ve buna Sultan Mahfeli diyenler de vardır. Dört sütuna oturtulmuş olup sütunlar dört kemerle bağlanmıştır. Burada bulunan çinilerin önem

KÜLTÜR SANAT 25.06.2015 17:36:00 0
 EDİRNE

1913 yılındaki Bulgar kuşatmasında Selimiye camine isabet eden top izlerinden biri hala görülebilir durumdadır. Sultan Mahfeli yönünde ve kubbecikte bulunan bu iz, 1930 yılında Atatürk’ün Edirne’ye yaptığı ziyarette Onun emriyle ve bir “ibret” olarak yerinde bırakılmıştır.

 

MERMER USTALIĞININ EN ŞIK ÖRNEĞİ MİNBER

 

Hatibin çıkıp hutbe okuduğu yer durumundaki Selimiye Minberi’nin sağ ve sol yanındaki bölümler mermerden olup geometrik örgü ile süslenmişlerdir. Çini kaplı bir külahı vardır. Örnekleri arasında en zarif mermer işçiliğini temsil eder.

 

MİHRAP

 

Camilerde yönelilen taraftaki (yani kıble) duvarda bulunan ve imamlık edene ayrılmış olan oyuk, (girintili yer anlamına gelen mihrap), Selimiye’de tamamen mermerden yapılmıştır. Kabartma çiniler ile süslenmiş Amen ve Resulü ile Fatiha suresi işlenmiştir. Çini kaplama camide görsel bir odak yaratmıştır. Mihrap duvarındaki girinti, boyutları ve yarım kubbe örtüsüyle Selimiye Mekanına etkili bir kimlik kazandırır ve muhteşem bir görüntüsü vardır.

 

KANDİLLER VE PENCERELER

 

Caminin minarelerinden sonra yapılan bezemesinde, en önemli ve ilgi çeken öğelerin pencereler ve örtüden inen kandiller olduğu kabul edilir.Bazı pencerelerin üstünde eski yazımızla yani Arapça yazısıyla, ‘Allah göklerin ve yerin Nurudur’ yazar.

 

SELİMİYE ÇİNİLERİNİN TÜRK ÇİNİ SANATINDAKİ YERİ

 

Selimiye Çinileri İznik’in en parlak döneminin üretimi olup, 1572 Tarihli bir fermanla buradan sipariş edilmiştir. Camiyi yaptıran Padişah İkinci Selim, pencerelere kadar çini olmasını, pencerelerin üstüne Fatiha Suresi’nin çini ile yazılmasını emretmiştir. Mihrap çıkıntısındaki çini düzeninde buna uyulurken, Hünkar mahfelinin çini düzeninde uygulanmadığı görülür. Türk Çini Sanatının en parlak yıllarındaki bu uygulamada görülen ölçülü kullanıma rağmen, çini panoların kalitesi ve desen ile uygulanan bezeme programı, günümüzün yegane örnekleri durumundadır. Bu durum, Selimiye’yi mimari başarısı yanında çini sanatı açısından da, çok önemli bir yere getirmiştir. Selimiye Camisi çinileri başka yapılarda rastlanmayan özgün ve Osmanlı Mimarisi ile Türk Çini Sanatı içinde çok özel bir yere sahiptir.

 

SELİMİYE 24 SAAT ZİYARETE AÇIK

 

Edirne’nin incisi Selimiye Camii, 24 saat boyunca ziyaretçilere açık tutulmaya başlandı. Özel güvenlik görevlisi sayısının artırılmasından sonra cami tam gün ziyarete açık hale getirildi. 540 yıllık tarihi geçmişi bulunan cami, sahip olduğu estetik mimari yapısıyla yıl boyunca ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikte Ramazan ayında, önemli gün ve gecelerde dolup taşan camiyi görmek isteyen insanlar, kilometrelerce öteden özel turlar düzenliyor. Yaz döneminde ise Türkiye’ye akın eden gurbetçiler, Selimiye’yi ziyaret ettikten sonra yollarına devam ediyor.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN