İftarda buluştular

Türk Musevi Cemaati'nin verdiği iftar yemeği farklı din mensuplarını Edirne'de bir araya getirdi.

GÜNDEM 23.06.2015 17:26:00 0
İftarda buluştular

Türk Musevi Cemaati, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 4 yılda 5 milyon lira harcanarak yeniden restore edilen Avrupa’nın en büyük 3’ncü sinagogunun açılması nedeniyle Edirne protokol üyelerinin de aralarında bulunduğu 360 kişiye iftar yemeği verdi. Sinagog bahçesinde verilmesi planlanan iftar yağmur yağışı nedeniyle tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’na alındı. İftar öncesinde Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, ev sahipliği yapan Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Türkiye Hahambaşı Rav İsak Haleva ve cemaat üyeleri sinagogta bir araya geldi. Osmanlı dönemi Yahudi kifayetleri sergisini açan protokol üyeleri, sergiyi gezdi.

Sergi açılının ardından protokol üyeleri ve davetliler iftar yemeği için tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansaray’ına geçti. İftar yemeğine Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, Bulgaristan ve Yunanistan’ın seçilmiş müftüleri Ahmet Mete, İbrahim Şerif ile Kıyık semtindeki Sveti George Bulgar kilisesi rahibi Alexandır Çıkırık da katıldı.

DOSTLUK VE KARDEŞLİK VURGUSU

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, "Edirneli hemşerilerim" diyerek başladığı konuşmasında kardeşlik ve dostluk vurgusu yaparak şunları söyledi:

“Hepinize hoş geldiniz derken kendime de hem ‘hoş geldim’ hem de ‘iyi ki geldim’ hem de ‘hoş buldum’ demenin onurunu duyuyorum. Edirnemiz hiç şüphe yoktur ki Osmanlı'nın başkenti olduğu dönemlerde çok kültürlüğünün en güzel örneklerinden biriydi. Barış içinde yaşamanın geçmişte olduğu gibi günümüzde de müstesna zeminlerinden birini oluşturmuştur. Bunun en güzel kanıtı bu güzel ilimizdeki çeşitli inanç ve kültürlerle ilgili anıtsal değerdeki varlıklarımız. En güzel güncel kanıtı da bu ramazan akşamında ekmeğimizi ve tuzumuzu paylaşmadaki beraberliğimizdir” dedi.

KARDEŞLİĞİN TEMELİNE ÇİÇEK

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ise Edirne Büyük Sinagog'unun restorasyonuyla bir kardeşliğin temeline çiçek koyulduğunu söyledi. Türkiye topraklarında kardeşçe yaşamaya devam edileceğini belirten Ertem, “Açılış sonrası sinagogu 25 bin kişinin ziyaret edildiğini ifade ettiler. Ben 1 dini merasim yapıldığını sanıyordum ama 15 olmuş. Bu kardeşliği, kucaklamayı tesis etmek çok zor değil. Bir yapı tesis ediyorsunuz. Bu kardeşliğin temeline bir çiçek koyuyorsunuz. İnanıyorum ki bu çiçekler büyüyecekler. Bu topraklar hepimizin, biz burada büyüdük, kardeş olduk, burada yaşayacağız başka toprağımız yok” diye konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Musevilerin Edirne'den göçlerinde bir yanın boş kaldığını, yeniden birlikte olmalarıyla sol yanlarının, kalplerinin daha da güçlendiğini söyledi.

VALİ ŞAHİN: SORUN KESİNLİKLE YAŞANMAMIŞTIR

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Türkiye Musevileri vazgeçilmez dost olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Türkiye Musevileriyle bugüne kadar ne Osmanlı döneminde ne de Türkiye Cumhuriyeti döneminde öyle büyük sorun kesinlikle yaşanmamıştır. Bizim dostluğumuz, demir kırılır, gül çiçekler solar ama bizim dostluğumuz ne kırılır, ne de solar. Edirne’de ebediyen devam eden bir dostluktur.

DUALAR OKUNDU

İftar yemeğinin ardından Selimiye Camii imam hatibi Taner Alat ile Türkiye Hahambaşı Onursal Müşaviri Albert Eder tarafından dualar okundu. 

Marmara Haber