Ramazan'da nasıl beslenmeliyiz?

Bugün ilk sahura kalktık ve akşam ezanının ardından iftar sofrasına oturarak orucumuzu açacağız. Peki sahur ve iftarda sağlıklı beslenmek için neler yapmalıyız.

GÜNDEM 17.06.2015 17:32:00 0
Ramazan

Ramazan ayında beslenme konusuna İrmet Hospital’in Diyetisyenlerinden Burcu Özkan Akca, önerilerde bulundu. Özellikle kızartma ve hamur işi yiyeceklerden kaçınılması gerektiğine değinen Burcu Özkan Akca,  “Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak, 15- 20 dakika sonra ana yemeğe geçiş yapmak gerekir. Ana yemek tercihlerimiz yağlı, kızartma veya hamur işi gıdalar yerine ızgara, haşlama veya fırın yemeklerini tercih edebilirsiniz.”dedi.

SAHUR ÖĞÜNÜNÜ  SAKIN ATLAMAYIN

İrmet Hospital Diyetisyeni Burcu Özkan Akca, şöyle devam etti, “Sahur öğününü kesinlikle atlamayın. Sahur öğününü atlamak hem metabolizmanızı daha da yavaşlatacak hem de açlık süresini uzatacağından baş ağrısı ve kan şekeri düşüklüğü gibi sıkıntıların yaşanmasına sebep olacaktır. Ramazan ayında bol lifli ve posalı yiyeceklerin tercih edilmesinde fayda vardır. Uzun süre açlık, kabızlık sorununun artmasına da sebep olabilmektedir. Ekmek ürünlerinin kepekli veya tam taneli olanlarından yana tercih yapmak, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı veya kurubaklagillerin tercih edilmesi, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmesi bu dönemde yaşanabilecek kabızlık sorununu önleyecektir.”diye konuştu.

SIVI İHTİYACI MUTLAKA KARŞILANMALI, BOL SU İÇİLMELİ

Diyetisyen Burcu Özkan Akca, Ramazan ayında mutlaka bol su içilerek sıvı ihtiyacının karşılanması gerektiğini de belirtti. Akca, “Günlük su ihtiyacımız 1,5-2 litre iken, sıcak aylarda bu gereksinim 2-2,5 litreye çıkmaktadır. Ramazan ayında da sıvı ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekir. Ramazan ayında tüketilen besinlerin pişirilme yöntemlerine de çok dikkat etmekte fayda var. Çok yağlı ve kızartma usulü pişirilmiş yiyecekler yerine ızgara, fırında, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmiş yiyecekleri tercih etmek sizi mide krampları, reflü, mide yanması ve hazımsızlıktan koruyacaktır. İftarda yaşanılan açlık ile mideyi çok hızlı doldurmamak gerekir. Ani mide gerginliği tansiyonunuzun yükselmesine ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. Bu nedenle yemekler mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmelidir.”dedi.

TUZLU GIDALAR YEMEYİN

Diyetisyen  Burcu Özkan Akca, Ramazan da tuzlu gıdalar yendiğinde susuzluğu arttırdığını da  ve tuzlu gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirterek, “Özellikle sahurda çok tuzlu yiyecekleri tüketmemeye özen gösterilmelidir. Tüketilecek tuzlu gıdalar susuzluğu oldukça arttırmaktadır. Çok yağlı yiyecekler, ağır hamurlu şerbetli tatlılar, metabolizmayı yavaşlayacağından kilo almaya da sebep olacaktır. Bu besinler aynı zamanda sindirim sistemi rahatsızlıklarını da bu süreçte beraberinde getirecektir. Orucu şeker içeriği yüksek olan kuru hurma, kuru kayısı gibi kuru meyvelerle açabilirsiniz. İftarda tüketeceğiniz çorba hem bir miktar sıvı ihtiyacını karşılamakta hem de mide doygunluğunu arttırmaktadır.”diye konuştu.

RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN MUTLAKA SAHURA KALKIN

Diyetisyen  Burcu Özkan Akca, Ramazan ayında formda kalmak ve sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkınması gerektiğinin altını tekrar çizerek, “İftardan 15-20 dakika sonra ana yemeğinize geçiniz. İftar sofranızda farklı besinlere yer vermeye çalışın. Haftada 1-2 defa kırmızı et, 1-2 gün balık, 1-2 gün kuru baklagiller, haftada 1-2 gün sebze yemeği beslenmenizde sağlıklı bir dengeyi kurmanızı sağlayacaktır. İftardan 1,5-2 saat sonra yapacağınız hafif tempolu bir yürüyüş besinlerin sindirimine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda yavaşlayan metabolizmanızı hızlandıracaktır. Tatlı tüketiminizi haftada 2-3 defa ile sınırlayın. Ramazan ayı boyunca kilo almamak, formda kalmak ve sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkın, iftardan sonra mutlaka hareketliliğinizi arttırın, azar azar ve sık sık beslenmeye çalışın, besinlerinizi sağlıklı yöntemlerle pişirin ve bol sıvı alın.”dedi. Haber/Seyit SÜREN