Tarih ve Kültür kenti 'EDİRNE'

Türkiye'nin Yunanistan ile Bulgaristan'a sınırı olan Edirne, 92 yıl Osmanlı İmparatorluğunu başkentlik, 18'nci yüzyılda ise Avrupa'nın en büyük 7 şehrinden biri olmuştur.

GÜNDEM 9.06.2015 18:30:00 0
Tarih ve Kültür kenti

Camileri, dini kompleksleri, köprüleri, eski pazar yerleri ve kervansarayları ile Edirne adeta bir açık hava müzesi olduğu gibi insanları büyüleyen çok güzel tarihi bir kenttir. 24’ncü dönem Edirne Milletvekili olan ve 30 Mart seçimlerinin ardından Edirne Belediye Başkanı seçilen Recep Gürkan’ın girişimleriyle tarih kenti olarak bilinen Edirne’de kültürel etkinliklerde de adından sıkça bahsedilir oldu.

 

CAMİ VE MEDRESELERİ BİRER ŞAHANE ESERDİR

 

Camiler ve Medreseler, Dünya mimarlık eserleri arasında muazzam bir yere sahip olan ve Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" olarak tanımladığı Selimiye Camii Edirne'deki ilk duraklarınız arasında olmalı. Şehrin merkezinde yer alan Selimiye Camii'nin yanı sıra Muradiye Camii, Üç Şerefeli Camii, Eski Camii (Cami-i Atik), II. Beyazid Camii ve Külliyesi, Saatli Medrese ve Peykler Medresesi de Edirne'de gezebileceğiniz dini yapılardan.

 

TARİHİ KÖPRÜLERİ HALA GÜNÜMÜZDE HİZMET VERMEKTEDİR

 

Edirne tarihi köprüleri ile ünlü bir şehir. Özellikle Osmanlı döneminde yapılan ve eşsiz mimariye sahip olan Edirne köprülerini görmeden şehirden ayrılmayın. Meriç Nehri üzerindeki Mimar Sinan köprülerinin yanı sıra Fatih Köprüsü, Beyazıt Köprüsü, Emekçizade Ahmet Paşa Köprüsü (Tunca Köprüsü), Meriç Köprüsü Edirne'de görmenizi önerdiğimiz köprüler arasında.Edirne Valiliği’nin girişimiyle Tunca Köprüsü, geçtiğimiz hafta ışıklandırılarak daha güzel bir görüntüyle dönüştü.

 

KERVANSARAYLARIN BİRÇOĞU HALA GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR

 

Osmanlı döneminde çok önemli bir şehir olan Edirne'de pek çok tarihi yapı bulunuyor, gezebileceğiniz. Edirne Adalet Kasrı, Rüstem Paşa Kervansarayı, Hafızağa Konağı bu tarihi yapılar arasında görülmeye değer olanlardan. Edirne'de hem geleneksel el sanatlarını görebileceğiniz, hem de otantik bir ortamda keyifle alışveriş yapabileceğiniz Ali Paşa Çarşısı ve Arasta Çarşısı gezinizin en keyifli ve eğlenceli duraklarından olacak.

 

TARİHİ MÜZELER MUTLAKA GÖRÜLMELİ

 

Türkiye'nin ilk müzesi Edirne Müzesi ve sonrasında kurulan Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şehirde mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi, Lozan Anıtı ve Müzesi, Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği ve Edirne Sağlık Müzesi de Edirne'de gezmeye değer müze ve mekanlar. Son olarak ise Edirne Belediye Başkanlığı’nın girişimleriyle kurulan ve Çanakkale’den sonra Türkiye’nin en büyük ikinci şehitliği olan Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’ni ziyaret edebilirsiniz. 

 

YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİNİN MERKEZİDİR EDİRNE

 

Edirne, yağlı güreşinde merkezidir. Kırkpınar Yağlı Güreşleri her yıl geleneksel olarak Edirne’nin Sarayiçi  alanındaki Er Meydanında yüzlere güreşçinin katılımıyla yapılmaktadır. Bu Güreşler aynı zamanda Edirne iline yaz turizmini büyük ölçüde canlandırmaktadır. Bu yıl Edirne’de 654’cüsü düzenlenecek olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri 20-26 Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır.

 

GÖLLERİ TABİAT HARİKASI

 

Edirne yalnızca tarihi yapıları ile değil doğal güzellikleri ile de görülmeye değer bir şehir. Gala Gölü Tabiatı Koruma alanı Edirne'nin eşsiz doğal güzelliklerinden biri. Enez ilçesine yaklaşık 10 km mesafede bulunan Gala Gölü doğa ile baş başa vakit geçirmek için ideal mekanlardan biridir.

 

ÇARŞAF GİBİ DENİZ

 

Edirne temiz sahil şeridi ve keyifli plajlarıyla da yaz aylarında tatilcilerin akınına uğruyor. Özellikle Saros körfezindeki plajlar en çok ilgi gören yerlerden. Keşan'da Sazlıdere, Gökçetepe, Mecidiye, Erikli, Danişment ve Yayla, Enez'de Karaincirli, Vakıf, Gülçavuş, Sultaniçe ve Enez plajları gezebileceğiniz yerlerden.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN