Vize'nin Doğanca, Çavuşköy, Evrencik, Akpınar ve Develi köyü

Bugün Vize ilçesinin Doğanca Çavuşköy, Evrencik, Akpınar ve Develi köylerini tanıtıyoruz. Bazı köylerin tarihleri bilinmemekle birlikte edindiğimiz bilgiler ve topladığımız dökümanlar ışı?

GÜNDEM 13.05.2015 17:25:00 0
Vize

Vizenin Doğanca köyü’nün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında  gerekli her hangi bir bilgi yok. Ancak Bulgaristan'dan (Becenova) gelen birkaç aile köyün yerini beğenerek 1896 yılında yerleştikleri söyleniyor.Adına da Doğanca demişler. Birinci Balkan Savaşı sırasında köyün aynı adla anıldığı, Mahmut Muhtar Paşa'nın Balkan Harbi kitabından anlaşılmaktadır. Komutan çadırının da bir süre Doğanca'da kurulu olduğu belirtilmektedir. Civar köylerin düşman eline geçtiği ve yakıldığı açıklanmaktadır.1935 yılında Bulgaristan'ın Eskicuma, Osmanpazar, Şumnu gibi yerleşim yerlerinden göç etmek zorunda bırakılan ailelerin buraya yerleştirilmesiyle ikinci bir mahalle oluşturulmuştur.194,1951,1978 yıllarında da Bulgaristan'dan göç ettirilen ailelerin yerleşmesiyle köyün kuruluşu tamamlanmıştır. Bulgaristan Üzerinden Selanikten Göçlerde Olmuştur.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi fazla bilgi bulunmamakla birlikte genellikle Trakya yöresine ait yemekler ön plana çıktığı görülmektedir. Doğanca köyü Kırklareli iline 61 km, Vize ilçesine 15 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 

 Çavuş köy

 

Çavuşköy çok önceleri köyde yaşıyan bir çavuş olmuştur ve halk bu yere zamanla yerleşmiştir. Çeribaş köyün eski ismidir ve anlamı çavuştur. Son yıllarda muhtarlıkların köy isimlerini değiştirmesi sonucu eski dildeki anlamını kaybetmeden şimdiki ismi olan Çavuşköy ismini almıştır. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri  de diğer köylerdeki gibi Trakya ya has yemeklerdir..Kırklareli iline 61 km, Vize ilçesine 8 km uzaklıktadır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy ile Sergen   sınırları içine 2006-2008 yılları arasında yapılan Traçim Çimento fabrikası  bulunmaktadır 

 

Evrencik

Evrencik 1924 Mübadelesi öncesinde bir Rum köyü  idi. 1924 yılından itibaren Rumların Yunanistan'a dönmesi ile Türk köyü haline gelmiş, Balkanlar'ın çeşitli yörelerinden gelen Türklerin iskanı ile bugüne ulaşmaştır. Mübadele döneminde Selanik ilinin Drama ilçesine bağlı ILICA-HALIKÖY ve HIDIRKÖY den gelenler  ise çogunlukta bulunmaktadır.

 

Yunanistan, Bulgaristan,Yugoslavya ve Arnavutluk'tan göçen insanların oluşturup birlikte yaşadıkları,balkan kültürlerinin buluştuğu  bir köydür.

 

 Evrencik  bir orman köyü olarak geçim şartlarının zorluğu nedeniyle terkedilmişliğin ve viraneliğin pençesinde idi.Ama son yıllarda İstanbul- Çerkezköy - Kapaklı gibi yerlerde çalışıp belli bir ekonomik güce ulaşan, emekliliğe hak kazanan Evrencik'li doğal kaynakları ve güzelliği için köyüne ilgi göstermeye başlamıştır. Evrencikliler köylerini  yeniden imar ve inşası için çabasını arttırmıştır. Özellikle çalışıp emekli oldukları yerlerde kışı geçiren köylüler yaz aylarını köyde gecirebilecekleri bahçeli müstakil evler yapmaya ağırlık vermiştir.

 

Evrencik, İncekoru, Kocakoru, Eskibağlar Kazandere, Papuçdere gibi tamamen doğallığını koruyan grup gezileri ve gece kamplarının yapılabilecek en güzel yerlere sahiptir.  İstanbul’daki Belgrat Ormanları niteliğinde ancak onlardan çok daha sakin doğal bir ortam sunmaktadır. Özellikle yöredeki meralarda yetiştirilen hayvanlardan elde edilen etin lezzeti ise bir başka. Evrenciklilerin geçim kaynağı olan mangal kömüründe piknik alanlarında pişirip yemek tarif edilecek bir lezzet değil, mutlaka yaşanması gerekiyor.

 

Eğitime çok önem veren köyde iki adet okul bulunmaktadır.Eğitim ordusuna verdiği öğretmen sayısı ile Trakya’nın en çok öğretmen yetiştiren köylerinden biridir.

 

Bir orman köyü olan ama irili ufaklı tarım alanlarına sahiptir.

 

İstanbul'a 145 km mesafe de olan Evrencik’e hafta sonlarını özellikle doğayla içiçe geçirmek isteyenler için ideal bir yerdir. Yollarının iyi olması ve köyün doğal yapısının bozulmadan korunması tercih sebebi olarak kabul edilebilir.Ormanların ve bitki örtüsünün çeşitliliği, baharla birlikte canlanan doğadan toplanabilecek çeşitli şifalı otların bolluğu da bir başka tercih sebebi olarak sayılabilir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Kırklareli iline 63 km, Vize ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 

 Ekonomi

 

Evrencik’in ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde kurulan Çimento fabrikası Türkiye’nin en büyük çimento fabrikasıdır.Fabrikanın köye 3 km mesafede kurulması köy halkına yeni istihdam alanı sağlamıştır.Köyden özellikle Çerkezköy ve İstanbul’a göç eden kişileri köye çekmeye ve köyde yaşayanları istihdam etmeye oldukça faydası olmuştur.

 

 Akpınar köyü 

 

Akpınark adının nereden geldiği vede geçmişi hakkında bilgi yok.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri de Kırklareli ve Trakya yöresine aittir. Kırklareli iline 63 kilometre, Vize ilçesine 9 kilometre uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Akpınar Tarım, hayvancılık ve orman ürünlerine dayalı bir ekonomiye dayalıdır.

 

Develi köyü

 

 Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Kırklareli iline 60 km, Vize ilçesine 4 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Kırklareli iline 60 km, Vize ilçesine 4 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi genellikle tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 

Düzova köyü

 

Eski bir Rum köyü olan düzova’nın adı çok eski yıllarda  mengeret idi. Bu köy’de yunan ve Bulgar işgaline uğrayan köylerden biri olup, Mübadele ile Yunanistan ve Bulgaristan dan gelen aileler bugün ki köyü oluşturmuştur,Köyün gelenek, görenek ve yemekleri mısır unu ile yapılan meşnik ve kaçamak.Kırklareli iline 66 km, Vize ilçesine 7 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi baş göstermektedir.Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN