Vize'nin yemek kültürü ve eğitim durumu

Vize ilçesinin mahalli yemekleri Trakya bölgesinin genelindeki gibi hemen hemen aynıdır. Ancak kendine has olarak çok önemli yemekleri yoktur denilebilir.

KÜLTÜR SANAT 3.05.2015 15:41:00 0
Vize

Ancak tüm çevrede ve ülkede yapılan yemek türleri burada hapsi yapılıp yenilmektedir. Özellikle önemli günlerde ve misafirlerin geldiği günlerde yemek çeşitlerine daha çok dikkat ediliyor ve bilhassa etli yemeklerin yana çeşitli börekler yapılıyor. Göçmenlerin yaptıkları böreklerin üzerleri  genellikle yoğurtlu oluyor ve fırınlarda pişiriliyor. Bu börekler yufkalar açılarak ve içlerine ekşimik, peynir yada taze lor  maydanoz konduktan sonra tepsilerde pişirilmektedir. Börekler sofralara getirildiklerinde yanında da hoşaf yada ayran verilmektedir. Vize ilçesinin belirli köy  ve mahallerinde yapılmakta olmakla beraber özellik taşıyan yemekler tatlılar veya çeşitlerden bazılarıda şunlardır.

KEŞKEK

Vize’de de keşkek yapımı genellikle özel günlerde daha ağırlıklı yapılmaktadır. Keşkek yapımı şöyle: Buğdayın iri tanelileri seçilir ve suda kabartıldıktan sonra kurutulur. Sonra da dibek denilen taştan yapılmış (içi boş bir fıçı gibi) taşın içinde tokmaklarla dövülerek buğdayların üzerindeki kabukları çıkartılır. Tekrar savrularak bu kabukları tamamen ayrılır. Buğdaylar iri taneli olarak ve kabarmış şekilde görünüm aldıktan sonra tekrar kurutulur. Sonra da sıcak su içinde aynı pirinç pilavı gibi pişirilir. Sonradan üzerine tavada yakılmış yağ dökülür ve yenilir. Bu yağ eğer iç yağ olursa daha lezzetli olur.

ZERDE

 Zerde’nin özelliği düğün yemeklerinin sonunda verilişindendir. Bu da tatlı çeşidi türlerinden olup yapılışı ise şöyledir. su kaynar iken pirinç atılır ve pişirilir, sonradan içine belirli miktarda kuru üzüm döküldükten sonra kaplara konulur.Hoş ve güzel bir tada sahiptir.

KAYMAKÇINA

Bu da yeni doğum yapan ineklerin ilk bir hafta içindeki sütünden şeker karışımı ile tepsiye konulup fırına verilir. Sonra dilim dilim kesilip ev halkı yediği gibi komşulara da müjde kabilinden dağıtımı yapılır.Bunda ayrı bir tattadır.

PLASKA

 Vize çevresinin özellerinden olan Plaska’da,Mısır unu, prasa ince ince doğranıp su yerine ekşi ayran, tuz ilave edilerek bulamaç halinde yapıldıktan sonra tepsiye konulup fırında pişirilir.Sonra servis yapılır.

 KAÇAMAK

 Trakya bölgesinde olduğu gibi Vize çevresinde de sıkça yapılan bir yiyecek türüdür kaçamak. Kaçamak Mısır unu, su ve tuz karışımıdır. Önce su kaynatılır. Kaynayan suyun üzerine, mısır unu azar azar dökülürken devamlı şekilde kaçamak sopasıyla karıştırılır ve belirli bir kıvama gelip piştiği an ateşten indirilir ve tepsiye dökülür. Üzerine de ekşimik veya peynir serpiştirilir. Buna sulu kaçamak denir. Pekmez, ayran süt ve yoğurt ile yenilir. Bu kaçamağın bir de kuru kaçamak olanı vardır. Kaynar suya azar, azar mısır unu atılır ve karıştırılmaz, pişmeğe başladığı an kabın 4 tarafından ve bir de ortasından kaçamak sopası ile delinip içine tuz atılır. Kaynayan suyu tükendikten sonra ateşten alınıp dışarıda karıştırılır. Tahta kaşık ile parça parça alınarak tepsiye dağıtılır ve üzerine eritilmiş tereyağı döküldükten sonra servis yapılır. Servisi sırasında et, manca, tahin helvası, pekmez, ayran, yoğurt ve süt ile yenilir.

ISIRGAN BÖREĞİ

Kırdan Isırgan otları toplanıp kaynar suda haşlandıktan sonra aynı ıspanak böreği gibi yapılıp pişirilip yenilir. Bununda güzel bir tadı vardır.

HAMUR TATLILARI

 Baklava, saraylı, tulumba, şekerpare, irmik helvası, sütlaç, zerde (düğünlerde yapılır), dini günlerde aşure ve ayrıca bazı köylerde de şeker pancarından pancar pekmezi yapılmaktadır.

RESMİ VE ÖZEL KUTLAMA GÜNLERİ

Vize'nin Kurtuluşu: 1 Kasım 1922 Vize'nin düşman işgalinden kurtuluş günüdür.

Hıdırellez : Her yıl 6 Mayıs günü halk tarafından yapılan piknik ve eğlencelerle ile baharın gelişi coşkuyla kutlanmaktadır.

Soğucaklılar Dayanışma Günü : Her yıl Haziran ayının ilk Pazar günü tüm Soğucak köyü mensuplarının bir araya gelmesiyle kutlanan bir dayanışma ve birliktelik günüdür.

Evrencikliler Dayanışma Günü : Her yıl Mayıs ayının son Pazar günü tüm Evrencik köyü mensuplarının bir araya gelmesiyle kutlanan birliktelik ve dayanışma günüdür.

Balkayalılar Dayanışma Günü: Her yıl Temmuz ayının ilk Pazar günü tüm Balkaya köyü mensuplarının bir araya gelmesiyle kutlanan  dayanışma ve birliktelik günüdür.

EĞİTİM

İlçede eğitim hizmetleri ilk olarak, 1922 yılında açılan Atatürk İlkokulunda 3 yıllık olarak ve yalnızca erkek öğrenciler ile başlamış, 1928 yılından itibaren kız öğrencilerinde katılımı ile karma hale getirilmiştir.Eğitimin yaygınlaşması 1932 yılında Sergen ve Evrencik'te birer okulun açılmasıyla başlamıştır.1960 yılına gelindiğinde Sofular köyünde de ilkokulun açılması ile Vize’de okulsuz köy kalmamıştır.Şu an itibariyle öğrenci sayılarının düşüklüğü nedeni ile toplam 7 köydeki öğrenciler (ilköğretim bazında) taşımalı eğitime devam etmektedir. İlçedeki okuma-yazma oranı ise % 98'dir.Ayrıca ilçemizde Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı merkezde Vize Lisesi ve METEM (Kız Meslek lisesi-Ticaret Meslek lisesi-Endüstri Meslek Lisesi) Kıyıköy'de Kıyıköy Lisesi bulunmaktadır. Kırklareli Üniversitesine bağlı Vize Meslek Yüksek Okulun da eğitim hizmetlerini Pazarlama, Muhasebe,İşletme, Emlak ve Bankacılık olmak üzere beş bölüm halinde sürdürmektedir.

Hazırlayan / Seyit SÜREN