Trakyalı işçiler 1 Mayıs'ı Çerkezköy'de kutladı

Trakyalı işçiler Çerkezköy'de Türk-İş'in düzenlediği müzikli eğlenceli programla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı

GÜNDEM 1.05.2015 18:50:00 0
Trakyalı işçiler 1 Mayıs

Türk-İş 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Trakya’da Çerkezköy’de kutladı. Türk-İş’e bağlı Türk İş’e bağlı Türk Metal Sendikası Çerkezköy ve Çorlu Şubesi, Türk Haber İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası Şubesi, Türk Harb İş Çorlu Şubesi ve Teksif Sendikası’nın katılımıyla işçiler 1 Mayıs’ı coşku içerisinde kutladı.

 

İŞÇİLER 1 MAYIS’I ÇERKEZKÖY’DE KUTLADI

 

Çerkezköy Cumhuriyet Meydanı’nda binlerce Türk-İş’e bağlı sendika üyesinin katıldığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları saat 14.00’de başladı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Türk İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak bir konuşma gerçekleştirdi. Emek, barış, özgürlük, adalet, eşitlik, demokrasi ve dayanışma için 1 Mayıs’ta alanlarda olduklarını belirten Koçak “Bugün bölgemizde 1 Mayıs nasıl kutlanır örnek olacağız. Aramıza fesat sokmak isteyenler, ülkeyi karıştıran ideolojik örgütler ve sendikalar şu dakikalarda polisimizi taşlıyorlar, kamu binalarına girip ülkemize zarar veriyorlar. Bunlardan ne işçi olur nede sendika olur. Asıl sendika buradadır. Eşimiz ve çocuklarımız ile müzik eşliğinde 1 Mayıs’ı kutlayacağız. 1 Mayıs’ın da amacı da budur.”diye konuştu.

 

DÜNYAYA VE ÜLKEMİZE EŞİTLİĞİ, BARIŞI, KARDEŞLİĞİ VE ÖZGÜRLÜĞÜ ÇAĞIRIYORUZ

 

Tüm dünyada emekçiler, hak ve özgürlükleri için hep birlikte sesini yükselttiğini söyleyen Koçak şöyle devam etti: “Ülkesi, ulusu, ırkı, siyasal görüşü, dini, mezhebi, dili, cinsiyeti, yaşı, mesleği ne olursa olsun, yurdumuzda ve dünyanın dört bir yanında emekçiler bir araya gelip taleplerini haykırıyorlar. Dünyaya ve ülkemize eşitliği, barışı, kardeşliği ve özgürlüğü çağırıyoruz. Emeğin çıkarının savaşta değil, barışta olduğunu biliyor, savaştan yana hiçbir politikaya onay vermeyeceğimizi haykırıyoruz. Biz daha çok demokrasiyi herkes için hemen istiyoruz. İnsana yakışır şartlarda yaşamak istiyoruz.”

 

KÖLELİK KOŞULLARINDA ÇALIŞMAYI KABUL ETMİYORUZ 

 

İşçilerin kölelik koşullarında çalışmasına itiraz ettiklerini vurgulayan Koçak, “Tüm dünyada emekçiler, daha dün kölelik koşullarında çalışmaya karşı çıkarken, sekiz saatlik çalışma uğruna canlarını verirken, bugün hala birçok ülkede, benzeri çalışma koşullarının var olmasını kabul etmiyoruz. Ülkemizde işsizliğe, yoksulluğa, güvencesiz çalışmaya, baskılara karşı çıkıyoruz. Sağlık ve eğitim, sosyal güvenlik hizmetlerinin paralı hale getirilmesine karşı çıkıyoruz. Sosyal devlet uygulamalarının budanmasına, sosyal yardımlarla sınırlı tutulmasına karşı çıkıyoruz.”dedi.

 

KIDEM TAZMİNATINA GÖZ DİKİLDİ

 

Emek karşıtı yaklaşımlarla kıdem tazminatına göz dikildiğini kaydeden Koçak, şunları dedi: “Asgari ücret düşük tutuluyor. Esnek ve kuralsız çalışma biçimleri egemen kılınmak isteniyor. Taşeron işçiliğini yaygınlaştırma, işçiyi özel istihdam bürosu aracılığı ile kiralama planları yapılıyor. Örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen cinayetler durmak bilmiyor. Sorumlulara hesap sorulmuyor. Özelleştirme adı altında talan sürdürülüyor. Sefalet sürdürülmek, çocuklarımızın geleceği ise karartılmak isteniyor. Şimdiye kadar uygulanan ekonomik ve sosyal politikalarla, işçiler, kamu emekçileri, emeklileri, emekliler, köylüler, esnaf yani iktisaden güçsüz geniş halk kesimleri bedel ödemek durumunda bırakılıyor. Artık bu gidişe ‘dur’ diyoruz.” 

 

7 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE GELECEĞİMİZİ BELİRLEYECEĞİZ

 

Sosyal adalet, eşitlik ve refah istediklerini vurgulayan Koçak, “Tüm çalışanlar için insan onuruna yaraşır yaşama koşulları ve sendikal haklar istiyoruz. Özgürlükçü, adaletli, barış içinde bir dünya ve ülke istiyoruz. Alanlardan yankılanan bu sesimiz iyi anlaşılmalıdır. Emekçilerin hak ve özgürlük taleplerine kulak verilmelidir. Emek karşıtı politikaların ekonomik refah ve toplumsal barış getirmeyeceği bilinmelidir. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde içinde bulunduğumuz şartları dikkate alarak geleceğimizi ve nasıl bir ülke yaşamak istediğimizi belirleyeceğiz.”dedi.

 

ÇOĞULCU BİR DEMOKRASİ İÇİN GEREKLİ ADIMLAR İVEDİLEKLE ATILMALI

 

Toplumsal barış ve huzur için demokratikleşmenin önemine vurgu yapan Koçak “Özgürlükçü ve çoğulcu bir demokrasi için gerekli adımlar ivedilikle atılmalıdır. Anayasa, katılımcı demokrasinin tüm kurum ve kurullarının sağlıklı işleyeceği bir yapıya kavuşturulmalıdır. Emekçilerin çıkarları savaşta değil barıştadır. Barışın her alanda egemen olması için çaba gösterilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tüm kurumları, hukuk devleti anlayışı ile hareket etmelidir. Basın, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki kısıtlamalar kaldırılmalıdır. ‘İnsana yakışır iş’ herkisin hakkıdır. İstihdamın korunması ve geliştirilmesi, işsizliğin önlenmesi temel yaklaşım olmalıdır. Kadına karşı şiddet son bulmalı, kadınların ekonomik ve sosyal hayatın her alanına katılımının yolları açılmalıdır.” dedi.

 

TAŞERONLAŞMANIN ENGELLENMESİ GEREKİYOR

 

Konuşmasında taşeronlaşmaya da değinen Koçak “Asıl işin taşeronlara yaptırılması uygulamasından ve bu uygulamanın yasalaştırılması girişimlerinden vazgeçilmelidir. Taşeron çalıştırmayla ilgili yargı kararları uygulanmalıdır. Yıllardır geçici işçi statüsünde istihdam edilenler sürekli işçi kadrosuna alınmalıdır. İş cinayeti haline gelen iş kazaları önlenmeli, iş sağılığı ve güvenliği önlemleri artırılmalı, gerekli denetim yapılmalıdır. Haksız işten çıkarmalar önlenmeli, iş güvencesi, işe iadeyi sağlayacak biçimde yeniden ve öncelikle düzenlenmelidir. Kayıt dışı ekonomi, kayıt altına alınmalıdır. Kıdem tazminatı işçiler bakımından vazgeçilmez ve tartışılmaz bir haktır. Buna el uzatılması, ortadan kaldırılması ya da daraltılması yönündeki talepler gündeme dahi getirilmemelidir” diye konuştu.

 

ASGARİ ÜCRET İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR BİÇİMDE OLMALI

 

Asgari ücretin insan onuruna yakışır bir biçimde belirlenmesini isteyen Koçak, sözlerini şöyle tamamladı: “Kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri, işçilerin beklentisi doğrultusunda bir an önce bağıtlanmalıdır. Esnek ve kuralsız çalışma biçimlerini yaygınlaştırma girişimlerine son verilmelidir. Ücretli çalışanlar üzerindeki ağır vergi yükü düşürülmeli, vergi adaletsizliği giderilmelidir. Doğal yaşam korunmalı, ekolojik çevre tahribatına son verilmelidir. Ücretli çalışanlar üzerindeki ağır vergi yükü düşürülmeli, vergi adaletsizliği giderilmelidir. Doğal yaşam korunmalı, ekolojik çevre tahribatına son verilmelidir. İnsan odaklı ekonomik ve sosyal politikalar uygulanmalıdır.” 

 

GENİŞ GÜVENLİK ÖNEMLİ ALTINDA KUTLAMALAR YAPILDI

 

Çerkezköy’deki 1 Mayıs kutlamalarına Türk İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Teksif Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan, Teksif Sendikası Çorlu Şube Başkanı Gültekin Bozan, Türk Harp İş Sendikası Çorlu Şube Başkanı Mustafa Şener, Türkiye Haber İş Sendikası Avrupa Şubesi Mali Sekreteri Aslı Arıcı, KOOP İş Sendikası Tekirdağ Şube Başkanı Ziya Üzmez ile sendikalara bağlı üyeler katıldı.

 

Öte yandan Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri mitingin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Sendika üyeleri sahneye çıkan Düzkontrak grubu, Gökhan Meneşe, Hüseyin Akdemir, Mesut Yaylaçeşme’nin söylediği birbirinden güzel şarkılarla 1 Mayıs’ı gönüllerince eğlenerek kutladı.

 

Gökhan TEKER