VİZE'NİN DOĞAL GÜZELLİKLERİ

Vize ilçesi tarihi zenginliğinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de ünlü bir kenttir. Vize hem ilçe merkezi olarak hem belde ve köyleriyle de tam bir doğasıyla hem havası ve suyu ile muhteşem doğa harikası b

KÜLTÜR SANAT 27.04.2015 16:24:00 0
VİZE

Vize'nin neresine giderseniz gidin doğası insanı büyülemektedir.Bu sayımızda da Vize ilçesinin doğal güzelliklerinden söz edeceğiz.

 

VİZE’NİN TARİHİ DOKUSU FİLME ALINDI

 

 Vize Belediyesi ile Bulgaristan Haskovo Belediyesinin  bir süre önce ortaklaşa gerçekleştirdiği Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı kapsamında yürütülen “Sınır Ötesi Uyum ve Refah İçin Kültürel Miras Varlığı” projesi için özel bir film çekimi yapıldığı da belirtildi. Edinilen bilgiye göre Vize ve Haskovo Belediyelerinin ortaklaşa yürüttükleri proje çerçevesinde Vize ve bölgesinde orgologlardan  ve tarihçilerden oluşan uzman danışmanlar ile birlikte film ve  fotoğraf çekimi yapıldı. Bu filmde Vize Anadolu Lisesi öğrencileri de görev aldı. Filme Vize’nin Traklar dönemindeki en önemli kalıntılarından biri olan Oppidum kutsal kale bölgesi başta olmak üzere  Ayasofya, Şerbetdar Hasan Bey Camii, Karakoçak Tepe, Asmakayalar, Amfi Tiyatro, Kale mahallesi ve surlar, Ferhat Bey Hamamı ve Ferhat Bey çeşmesi, kale çeşmesi, Kıyıköy’de Aya nikola manastırı, kale  ile duspina mağarası ile daha bir çok mekanın çekimi yapıldı.        

 

 KIYIKÖY

 

 Vize sadece Tarihi  zenginlikleriyle değil aynı zamanda doğal güzellikleri ile de çok zengin bir ilçe. Vize’ye bağlı Kıyıköy beldesi tam bir turizm cenneti.Ayanikola Manastırı ve Kalesinin yanında alabildiğine uzun ve temiz kumsalları beldenin iki yakasını saran Trakya'da olta ile balık avlayabileceğiniz kadar temiz kalmış ender tatlı sularda Kazandere ve Pabuçdere'de deniz bisikleti veya kayık ile tur atmak ayrı bir zevk tabiki. Hele içerisinde Amozonları andıran orman dokusu ve yaban hayvanlarının yaşamını canlı görmek ise  gerçekten burayı ziyaret edenlerde ayrı bir duygu oluşturuyor.

 

PANAYIR İSKELESİ PLAJI

 

 Vize'ye 47 kilometre mesafede Kışlacık Köyü sınırları içerisinde yer alan Panayır İskelesi Plajları 200 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğinde yer kaplamaktadır. Denizi berrak sahili ince kumlu ve yer yer kayalık bir yapıya sahip. Plajın her yanı ormanlarla kaplı tabiat harikası bir yer.Burası insanı adeta mest ediyor.

 

 VİZE’DEKİ KARSTİK OLUŞUMLAR

 

Vize ilçesi tarihi mekanları ve kumsallarının yanında zengin olduğu diğer bir unsurda karstik oluşumlar. Trakya'da bulunan büyük ölçekli 25 karstik mağaranın 19'u Vize sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bunlardan en dikkat çekenleri ise Baklaya Köyünde bulunan Yenesu Mağarası, Domuzdere Mağarası, Kurudere Mağarası Kızılağaç Köyünde bulunan Kızılağaç Mağarası, Kıyıköy'de bulunan Kıyıköy ve Kaptanın Mağaraları ile Kışlacık Köyündeki Kovan taşı Mağaralarıdır. En önemli mağara olan Muhteşem bir doğa harikası  olan Yenesu Mağarası Balkaya Köyünde bulunmakta ve turizme açılma adına çalışmaların hızla sürdüğü tek mağara konumunda. Bu doğa harikası mağara 1.620 m. uzunluğunda olup Trakya’nın 3. büyük mağarasıdır. Yenesu'nun iç görünümleri son derece güzel, damla taşlar sarkıt, dikit, sütun duvar damla taşları, damla taş havuzları ve makarnalar ile kaplıdır. Ayrıca Balkaya ve Aksicim köyleri çevresi piknik ve yürüyüş için ve de mağara ve mağara manastırlar açısından mükemmel değerlere sahip yerlerdir. Köyde son derece güzel 2 motel (Dağ Motel, Istıranca At ve Balık Çiftliği) ve birçok balık çiftliği bulunmaktadır.Bu balık fiçtliklerinde alabalık yetiştirilmektedir.

 

KONAKLAMA

 

Vize İlçe merkezinde 3 otel bulunmaktadır. Bunlardan Trak Otel olup son derece modern görünümüyle sadece Vize'nin değil yöredeki en modern otel konumundadır. Şehir Merkezinde ayrıca Varol otel ve Taşkan Otel Vize'yi ziyaret eden herkese açık. Ayrıca Balkaya köyünde orman içinde bulunan Dağ Motel ve Istıranca At ve Balık Çiftliği de stresten uzak dinlenebilecek ender işletmelerden bazılarıdır. Kıyıköy de bulunan Genç Otel ve birçok pansiyon bu bölgeye hizmet vermektedir.

 

 SEYAHAT

 

Vize'ye İstanbul'dan her yarım saatte bir kalkan şehirler arası otobüsler verdır.Ayrıca seyahat firmaları  Lüleburgaz, Pınarhisar ve Kırklareli'ne ise günün her saati  saat başı otobüs kaldırmaktadır.Ayrıca günde iki sefer olmak üzere  İzmir,Ankara,  ve Bursa’ya direk gitme imkanı da mevcuttur.Öteyandan Edirne’ye de her gün bir sefer kalkan otobüs vardır.

 

  LOKANTALAR

 

Vize’de doğal ortamla baş başa eski su değirmeni altında Kahvaltı yapmak ve alabalık yemek için için Pazarlı köyü Doğa Restauranta, Semiz ve leziz et yemek için orman içinde bulunan Sergen Beldesindeki Şanlı ve Yayla Et Lokantalarına Deniz Ürünleri ve Balık Yemek için Kıyıköy beldesinde bulunan Son Tango Restaurant, Deniz Feneri Restaurant, Tevifiğin Yeri, Yakomoz  gibi bir çok  restaurantta mevcuttur. Ayrıca İlçe merkezinde Çamlık Restaurantta tarihle baş başa et ürünlerinin tadına bakabilir doğa güzelliğinin keyfini yaşayabilirsiniz.