Kadın çiftçilere uygulamalı girişimcilik eğitimi

"Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında "Kırsalda Kadın Girişimciliğin Güçlendirilmesi" amacıyla Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık MüdürlüğÃ?

GÜNDEM 14.04.2015 17:10:00 0
Kadın çiftçilere uygulamalı girişimcilik eğitimi

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA), Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, KOSGEB ve İŞKUR işbirliğiyle kadın çiftçilere yönelik Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri verilecek.

 

ÇİFTÇİ KADINLARA EĞİTİM

 

TRAKYAKA, Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, KOSGEB ve İŞKUR işbirliğiyle Kırklareli’de düzenlenecek eğitimlerin açılışına Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr.Hakan Keçeci, KOSGEB Kırklareli İl Müdürü Tarık Altuntaş, il protokolü ve basın mensupları katıldı.

 

Açılışta konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri “Bölgemizde girişimcilik kültürünün gelişmesi bizim için oldukça önemli. Bu kapsamda kurulduğumuz günden bu yana farklı kurumlarla yaptığımız işbirlikleriyle özellikle dezavantajlı grupların girişimcilik eğitimlerinden yararlanması için gerekli çalışmaları yaptık, yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.”dedi.

 

ÜÇ GİRİŞİMCİ EĞİTİMİ BAŞLADI

 

Kadın çiftçilere yönelik Kırklareli’nde 3 ayrı girişimcilik eğitimi başlattıklarını hatırlatan Genel Sekreter Mahmut Şahin, şöyle devam etti: “Bugün burada bulunmamızın nedeni Kırklareli il Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz işbirliği çerçevesinde kadın çiftçilerimize yönelik 2 adet Kırklareli Merkez, 1 adet de Ertuğrul köyünde başlatacağımız girişimcilik eğitimleri. Eğitimlerimizle, kadınlar hem kendi işletmelerinin sahibi olabilecek ve hem de uzun vadede ülkemizin ekonomisine önemli katkıda bulunacaklar. Bu bağlamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesini’ gönülden destekliyor ve devamının gelmesini de umut ediyoruz.”

 

KIRKLARELİ’NDE 314 KİŞİYE GİRİŞİMCİ EĞİTİMİ VERİLDİ

 

2011 yılından bu yana Kırklareli özelinde Ajans tarafından verilen girişimcilik eğitimlerine ilişkin verileri paylaşan Genel Sekreter Şahin, şunları kaydetti:  “Kırklareli İlinde 2011-2014 yılları içerisinde toplam 314 kişiye Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verdik. 26 kadın girişimcimiz bu eğitimler sonrası kendi işletmelerini kurdu. Bunlardan örnek verecek olursak en yakın dönemde, 2014 yılının son aylarında Julide Başkur isimli girişimcimiz Kırklareli’nin Yayla Mahallesinde kendi restoranını, Lüleburgaz İlçesinde Handan Bayram isimli girişimcimiz kendi kafeteryasını, diğer bir kadın girişimcimiz ise perde satış yeri açtı.” 

 

TARIMDA KADIN GİRİŞİMCİLİK PROJESİ HAYIRLI OLSUN

 

Trakya Kalkınma Ajansı’nın Bölgeden gelen talepler doğrultusunda paydaş kurumlarla işbirliği yaparak girişimcilik eğitimleri vermeye devam edeceğini, eğitimler kapsamında kadın girişimcilerin, engelli vatandaşların, kırsalda yaşayan vatandaşların refah düzeyinin ve gelir seviyelerin arttırılması konusunda yürüttüğü çalışmalara devam edeceğini belirten Şahin, ‘Tarımda Kadın Girişimciliği Projesi’nin hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

 

KADIN ÇİFTÇİLER TARIMSAL YAYIM PROJESİ NEDİR?

 

Tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkartmak ve üretici kadınlara kendi işinin patronu olma imkânı sunmak amacıyla Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında “Kırsalda Kadın Girişimciliğin Güçlendirilmesi” programını hayata geçiriyor. Program Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından seçilen 8 pilot bölgede uygulanıyor.

 

86 KADIN ÇİFTÇİ EĞİTİM GÖRÜYOR

 

Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün, TRAKYAKA, KOSGEB ve İŞKUR işbirliği ile yürüttüğü proje kapsamında 13– 22 Nisan 2015 tarihleri arasında Kırklareli merkezde 56 kadın çiftçiye, 20 – 30 Nisan 2015 tarihleri arasında ise Ertuğrul Köyü’nde 30 kadına Girişimcilik Eğitimi verilecek.

 

8 PİLOT İLDE ÖNDE GELEN PROJELER YARIŞMAYA ALINACAK

 

Eğitimler sonrasında kadın çiftçilerin tarımsal ürünlerin üretimi, kırsal turizm, yöresel ürünlerin üretimi ve pazarlanması gibi konularda kendi projelerini hazırlayıp, Proje Pazarı’na sunmaları bekleniyor. 18-29 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapılacak olan Proje Pazarı sonuçları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na iletilecek ve 8 pilot ilde önde gelen projeler kendi içinde yeni bir yarışmaya alınacak. Bu şekilde birinci olan proje önerisi, kadın çiftçilerin girişimcilik konusunda desteklenmesi için Bakanlığa bir model ve örnek temsil edecek.

 

Marmara Haber