Gözden kaçırmayın

Tekirdağ, yeni yılı konserlerle karşılayacakTekirdağ, yeni yılı konserlerle karşılayacak

Pınarhisar Tozaklı köyü bundan 2000 yıl kadar önce Traklar olarak bilinen kabileler Tozaklı civarında yaşamışlar. Traklar Romalılar ve diğer Hristiyanlara karşı bu bölgeyi canları pahasına korumuşlardır. kendilerine badem biçiminde oval kale yaparak kendi savunma sistemlerini oluşturmuşlar. Trak kaleleri aşırı tahribat nedeni ile günümüze sadece temelleri olarak kalmış bu temel taşları topraklarla dolup yükselti oluşturmaktadır. Bu yükseltiler bize Trakların kalelerinin Tozaklı’nın 1 km aşağısında bulunan beşiktepe ve göçüklük diye adlandırılan yerlerinde konuşlandırılmıştır. diğer bir kalede kömür işletmesinin tahribatıylı ile günümüze ulaşamamıştır. Traklar savunmayı iyi bilen bir kabile olduğundan roma orduları 7 nci yüz yıla kadar kabileler bu Tozaklı dahilinde yaşamışlardır. Savaştan kaçan kabile Yıldız Dağları eteklerine doğru giderek oraya yerleşmiş ve Müslümanlığı seçmiştir. Osmanlı zamanındada kendi yerleşkelerine ancak 1900’ lü yıllarda gelerek yerleşmişlerdir. Bundan sonra anlatılanlara göre Tozaklı köyü bu ismi almadan önce dönemin padişahı tarafından av bölgesi olarak tespit edilmiş bir muhitmiş. Padişahın emriyle bu bölgenin birçok yerine yabani hayvanları için tuzaklar kurulur ve bu tuzaklar belli sürelerde hizmetkarlar tarafından kontrol edilirmiş. Daha sonra bu av muhitine tuzaklı demişler. Halk arasında anılan bu isim zamanla Tozaklı adına dönüşmüş daha sonra Mübadele yılları içerisinde yerleşimi yoğunlaşan bu köy muhit ismine uygun olarakta Tozaklı köyü olarak adlandırıla gelmiş. Köy sakinlerinin büyük bir kısmı 93 harbi diye bilinen Osmanlı Rus savaşından sonra 1877 tarihinde Bulgaristan Tırnova kentinden göç eden muhacirlerdir.
 
 GELENEK VE GÖRENEKLERİ
 
 Tozaklı’da Düğünler  genellikle cuma akşamı başlar. Cuma akşamı eğlence daha küçük boyutludur. Cumartesi akşamı kına yakılır. Gelen misafirler için yemek yapılır. Yemek Tozaklı düğün çorbası meşhur keşkek, kuru fasulye ve meşhur büzme düğün tatlısından oluşur. Bu menü standarttır. Cumartesi akşamları aile yapısı ve maddi duruma göre misafirlere içki verilir. Cumartesi akşamları halay çekilerek testi kırılır. Pazar günü takı günüdür. Öğle saatlerinde damat ve arkadaşları bahçede masa hazırlar. Damat traş edilir. bu arada misafirler damada takı yaparlar. Aynı anda bahçenin diğer tarafında geline kadınlar tarafından takı yapılır. Traşın sona ermesi ile damat ve arkadaşları eve girerler. Gelin kadınlar ile birlikte dışarıda kalır. Damat elbisesini giyer . Arkadaşları ile birlikte kaselere konulan şeker ve çeşitli kuruyemişten oluşan çeşni kalabalığa doğru atarak dışarı çıkarlar. En son damat elindeki şeker ve çerezleri geline atarak gelinin yanına gelir ve tabaktaki şekerler ve çerezler bitince tabağı evin çatısına atar. Geline elini öptürür ve gelini alarak eve girer . Bir iki dakika sonra damat ve gelin dışarı çıkarlar gelin elindeki mendili kalabalığa atar. Mendili kapanın evleneceği inancı yaygındır. Hep birlikte çekilen halay ile düğün son bulur. Trakya’nın genelinde olduğu gibi Tozaklı köyünde de akraba evliliği hoş karşılanmaz ve ayıp sayılır. Hatta komşu evlilikleri bile ayıplanır.
 
ASKERE GİDEN GENÇLERE GECE DÜZENLENİYOR YEMEK VERİLİYOR
 
Tozaklı’da ayrıca askere gidecek gençler asker sayısınca askere gidecekleri son gün baz alınarak aileler tarafından misafir edilir. Asker adaylarına yemek verilir. Daha sonra bütün köylülerin katıldığı davullu zurnalı bir düğün yapılır. Ve son olarak köyden ayrılacakları sabah köy meydanında bütün köylü ile vedalaşır. dualar okunur ve köyün çıkışındaki köprüye kadar hep birlikte yürünür. Orada vatani görevlerini yapacak delikanlılar araçlara binerek köyden ayrılırlar. Köylüler hep birlikte yürüyüş halinde evlerine dönerler. Coğrafi konumu: Tozaklı, Kırklareli iline 35 km, Pınarhisar ilçesine 6 km uzaklıktadır. İstanbul'a yaklaşık 180 kilometre uzaklıktadır. Köyde ulaşım Tozaklı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait son model minibüsle sağlanmaktadır. İklimi ise Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisinde olup yazları sıcak kışları soğuktur.
 
 KURUDERE TARİHİ : Pınarhisar’ın Kurudere köyüde eski bir tarihe sahip bir yerleşim yeridir.Buranın kuruluş tarihi de diğer köyler gibi ayni yıllara dayanmaktadır.Eski adı koru deredir. Pomak köyüdür. İsmi daha sonra Kurudere olarak değiştirilmiştir.
 
KURUDERE HAKKINDA GENEL BİLGİ
 
Kurudere köyünde en çok yapılan yemeklerden biri kuru fasulyedir. Hemen yanı başından Fatmakaya Tepesi ve Kale Tepesi'nden doğan manastır dere geçer. Şu anda Poyralı ile birlikte Pınarhisar'ın en güzel görünüme ait köylerinden birisidir. Orman ve Ova yapısını bir arada yaşatan ender yerleşimlerdendir. Köyde hayvancılık ve tarımcılık başta olmak üzere geçtiğimiz yıl açılan köy kooperatifi ile orman emekçisi sayısı da hızla artmıştır. Çok sayıda piknik alanına sahiptir. Bunlardan en çok bilineni Kocabuzağılık Mevkidir. Burada ayrıca köyün futbol sahası da bulunmaktadır. Yıldız Dağları'nın eteklerinde yer alan bu köy her mevsim gidilip görülmesi gereken güzelliklere sahiptir. Coğrafi Konumu: Kurudereköyü, Kırklareli iline 40 km, Pınarhisar ilçesine 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Ekonomisi: Köyün büyük bölümü büyük ve küçük baş hayvancılık ve tarımla uğraşmaktadır.Yaz aylarında ise kooperatifin düzenlediği makta adında orman kesimlerine kooperatif üyeleri giriyor ve köy 2004 yılndan bu yana günümüze yaklaşık ekonomisi yüzde 95  yükselme  göstermiştir.
 
Erenlerköyü Tarihi :Pınarhisar Erenlerköyü’de bölgenin tarihi yerleşim yerlerinden biri olup kuruluşu çok eskiye dayanmaktadır. Osmanlı döneminde de Padişahların ve Paşaların uğrak yeri olmuştur. Köyün eski adı "Tekke'dir. Bu ismi köydeki Binbir Oklu Ahmet Baba türbesinden almıştır.Ancak sonraki yıllarda Erenler olarak değiştirilmiştir.
 
GENEL BİLGİLER :  Köyde genellikle tarhana çorbası, Kapama en başta olarak tüm yöresel yemeklerimiz yenir. Tarihi Sultanlar Yolu Erenler köyünden geçmektedir. Erenler 2009 yılı itibarıyla Sedat Çakır ve ekibi tarafından yürüyüş güzergahına dahil edilmiştir. Geçmişte de Erenler orduların menzilleri içinde yer aldığından günümüzde de gezginlerin konaklama noktası olarak tercih edilmektedir. Coğrafi Konumu: Erenler,Kırklareli iline 34 km, Pınarhisar ilçesine 4,5 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Bu üç köyde de tarım ve hayvancılık önemli yer tutmakta ve bereketli verimli toprakları sayesinde de bol tarımsal ürün elde edilmektedir.