Gözden kaçırmayın

Tekirdağ, yeni yılı konserlerle karşılayacakTekirdağ, yeni yılı konserlerle karşılayacak

Pancarköy, tarihi çok eski olup ne zaman kurulduğuna dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte kuruluşu Roma İmparatorluğuna dayandığı söylenmektedir. Ancak daha sonra istrilalar nedeniyle burada yaşayanlar başka yerlere göç etmek zorunda kalmışlar. Pancarköy 1912 yılında Yunanistan'dan göç eden 80 kişi ile yeniden kurulmuş,1932 yılında Alpullu’dan ayrılarak bol pancar ekiminden esinlenerek Pancarköy adını almıştır. Nüfusu 1320, hane sayısı 410’dur. Doğusunda Düğüncülü Köyü, batısında Nadırlı Köyü ile Babaeski İlçesi Kuzeyinde Sofuhalil Köyü ile Müsellim Köyü vardır. Alpullu'ya 3 km den daha yakındır.Türkiye'nin ilk şeker fabrikası olan Alpullu Şeker Fabrikası'nın köyün kalkınmasında önemli rolü olmuştur.
 GELENEK,GÖRENEK VE MUTFAĞI
Köyün gelenek, görenek hakkında bilgi yoktur.Ancak Bölgedeki yerleşim bölgelerinin gelenek ve göreneklerinin aynisi olduğu görülmektedir. Yemekleri Çorbalar Terbiye yapılmamış işkembe çorbası, Umaç, Höşmel, Bakla çorbası, Süt çorbası, Tarhana çorbası ise başlıca çorba çeşitlerini oluşturmaktadır. Zengin bir mutfağa sahip olan Pancarköy’de Sebze yemekleri Borani (Yoğurtlu labada), Toyga (Unla pişirilmiş labada), Manca, Soğan aşı (Piyazlık soğanlar salça ve su eklenip pişiyor, indirmeye yakın yumurta kırılıp karıştırılıyor), Tarla yemeği (Küp doğranmış patlıcan, iri doğranmış biberle az yağda pişiyor. Domates doğranıp tuz ekleniyor ve kendi suyunda pişiyor.) Et yemekleri Yahni (Düğün yemeği), Papaz yahnisi (Düğün yemeği. Bulgaristan'ın Kırcaali bölgesinden gelenler yapıyor.), Tas kebabı, Kuzu kapama (Hıdırellez kuzusu), Ciğer tava, Ciğer yahni, Kale. Tavuk etine lahana turşusu ve pirinç ilave ediliyor.), Tavuk bulamacı (Kavrulmuş una haşlanmış tavuk etleri ekleniyor.), Tavuk kapama (Pirincin üzerine haşlanmış tavuk eti ve tavuk suyu eklenip fırında pişiyor.), Hindi kapama.Otlarla yapılan yemekler Kupriva (Pomak köylerinde ısırgan otuyla yapılan yemek.)
Pilav-makarnalar Manca (Etli bulgur pilavı.), Çimdik (Erikler Köyü'nde üçgen hamurlar haşlanıp süzülüyor sarımsaklı yoğurtla yeniyor.), Erişte, Yoğurtlu kulak (Karahalil Köyü).
HAMUR İŞLERİNİN ÇOK YAPILDIĞI BİR YER
Pancarköy bölgede hamur işlerinin çokça yapıldığı bir yer olarakta göze çarpmakta olduğu görülmektedir. Ekmek ve hamur işleri Nohutlu ekmek, Katmer, Akıtma, Cizleme, Somun, Tuzsuz ekmek, Pırasa ve ısırgan böreği, Muhacir böreği, Kıvrım, Kabaklı kıvrım, Tatar böreği, Ispanak böreği, Kabak böreği (Tikvenik), Kandilli mantı (Babaeskinin Karahalil beldesinde yapılıyor,ancak burada daha sık yapıldığı görülüyor.), Kalın kıyı (Karahalil), Kaçamak.
 TATLI ÇEŞİTLERİ İLE DE ZENGİN BİR KÖY
Tatlılar Höşmerim (Lüleburgaz, Uzunköprü’de de bolça yapılmaktadır), Hurma tatlısı (Karahalil’de sık yapılan bir tatlı çeşididir.), Bulama, üzüm, pancar, dut ve karpuz pekmezi, erik, kayısı ve ayva pestili, Yazlık helva, Tahin helva, Yumurta tatlısı.ise Pancarköy’ün önemli tatlı çeşidi ürünlerindendir.
EKONOMİSİ TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALI
Pancarköy’ün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Önemli ve verimli bir tarım alanıdır.Verimli topraklarında,Pancar,Ayçiceği,Buğday,mısır,karpuz,kavun,üzüm üretimi yapılmaktadır. Ayni zamanda köyde sebzecilik ve meyvecilikte yapılmaktadır. Köy sosyal yaşam olarakta gelişmiş bir yerleşim yeri olarak göze çarpıyor. Pancarköy’de hayvancılıkta önemli yer tutmaktadır. Büyük ve küçükbaş hayvancılık oldukça gelişmiş ve ileri düzeyde yapılmakata da olup, süt ve sütlü mamüllerde üretilmektedir.
ALTYAPI OLARAK DA GELİŞMEKTE
Pancarköyde bir ilköğretim  okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Ancak kanalizasyon şebekesi yok ve bu sorununda kısa sürede çözümlenmesi için çalışmaların yapıldığı belirtildi. Pancarköy’de haberleşme için vatandaşların çoğunda cep telefonu bulunmakta ancak köyde  PTT şubesi ve PTT  acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi bulunmuyor. Pancarköylüler köylerine acilen bir Aile Sağlık Merkezi’nin açılmasını istediklerini belirttiler. Pancarköyün  çevre ilçe ve beldelerle ulaşımını sağlayan yol asfalt yoldur. Pancarköy’de elektrik sabit telefon ve ADSL internet hattı bulunmaktadır. Pancarköylüler köyün  acil ihtiyaçlarının kısa zamanda giderilmesini beklediklerini belirttiler.
PANCARKÖY KÖFTESİYLEDE ÜNLÜ BİR KÖYDÜR
Kırklareli,Lüleburgaz, Babaeski ilçe ve beldeleri gibi mutfağı ile de zengin bir yerdir Pancarköy.özellikle Pancarköy köftesi de tüm Kırklareli il genelinde ve Trakya genelinde olduğu gibi buranında köftesi lezizdir.Tamamen doğal yetiştirilen büyükbaş hayvan etlerinden yapılan köfte özellikle düğünlerinde baş ara yiyecekleri arasında yerini almaktadır.