Gözden kaçırmayın
Tekirdağ, yeni yılı konserlerle karşılayacakTCDD İstanbul -Kapıkule yönünde olup, Alpullu demir yolu istasyonu bulunmaktadır. Belde, temeli 25 Aralık 1925 tarihinde atılmış, 26 Kasım 1926 tarihinde işletmeye açılarak Türkiye'de ilk şeker üretimi yapmış olan Alpullu Şeker Fabrikası ile birlikte gelişmiştir. 1964 yılında belediye statüsüne geçmiştir. Alpullu Şeker Fabrikası'na bağlı lojmanların bulunduğu tesis içinde Atatürk’ün kaldığı Atatürk köşkü ve müzesi bulunmaktadır. Yine bu alan içerisinde tenis kortu, yüzme havuzu ve halı saha bulunmaktadır. Bu nedenlede Alpullu Beldesi tarihi bir özelliği bulunan önemli bir beldemizdir.
ALPULLU TARİH ÖNCESİNE DAYANAN BİR KURULUŞA SAHİPTİR
Alpullu beldesinin geçmişi tarih öncesi devirlere kadar uzanmaktadır. Bölgede ilk uygarlıklarının bu yörede oluştuğuna ilişkin tarihi bilgi ve bulgular elde edilmiştir. Beldenin tarihteki adı Alpiya’dır. Büyük bir ihtimalle "Işıltılı Su Yeri" anlamına gelmektedir. 1926 yılında şeker fabrikası kurulduğunda beldenin adı Şekerköy'dü. Atatürk'ün buraya neden Alpullu denmesini istediği de bilinmiyor. Ancak Alpullu sözcüğü köken itibariyle Hitit kaynaklı olduğu için Atatürk'ün tarih ile bağlantılı olarak burada yapılmış olan Cumhuriyet'in ilk fabrikasını böyle bir tarihi zemine oturtmak istediği düşünülebilir. Alpullu tarihi Türkefere (Türkgeldi) ve Papakiridin (Sarımsaklı) Çiftliklerinin kapsamı içindedir.
SOKULLU MEHMET PAŞANIN YAPTIRDIĞI 123 METRELİK SİNANLI KÖPRÜSÜ’DE ALPULLU SINIRLARI İÇİNDEDEDİR
Sokullu Mehmet Paşa'nın Mimar Sinan’a yaptırdığı 123 metre uzunluğundaki köprü, Mimar Sinan'ın en güzel köprülerden biri olarak kabul edilir. Sinanlı ve Alpullu isimleriyle de anılan köprü, Ergene Nehri'nin ayırdığı Alpullu ve Sinanlı’yı birbirine bağlar. Trakya'daki diğer köprülerin aksine “Sultan Yolu”nun üstüne yapılmamıştır. Sinan bu köprüde, 20 metrelik bir açıklığı tek kemerle geçmeyi başarmıştır. Bu büyük kemerin dışında, seyir terası ve Bursa kemerli tahliye gözleri görülmeye değerdir ve muhteşem bir köprüdür ve günümüzde de hala kullanılmaktadır.1970'li yıllarda tarihî köprünün Sinanlı tarafında bulunan dükkânlar yıkılmış, Alpullu çıkışına bitişik inşa edilmiş belediye mezbaası ise kaldırılarak köprüden yaklaşık 50 metre uzağa yeniden inşa edilmiştir. Günümüzde köprüyle ilgili en büyük sorun, köprünün Alpullu tarafında bulunan çöplüktür. Bu çöplük tarihi köprünün yakınlarında olması tepkilere yol açmakta olup bu çöplüğün bir an önce bu bölgeden kaldırılması istenmektedir. Köprü, 1983-1987 yılları arasında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Araç trafiğine kapalı olan köprü Alpullu'ya alışverişe gelen Sinanlılar tarafından hâlâ kullanılıyor.
EKONOMİSİ TARIMA VE HAYVANCILIĞA DAYALI
Alpullu’nun ekonomisi genellikle tarım ve hayvancılığa dayalı olup, beldede genellikle Şeker Pancarı, ayçiçeği, buğday, mısır, kanola ekimi çok yaygındır. Büyük ve küçükbaş hayvancılık da ileri bir düzeydedir. Süt ve süt mamülleri üretimi bakımından ve peynircilikte beldede önemli bir yer tutmaktadır. Beldede ayrıca meyvecilik ve sebzecilikte son yıllarda gelişmiş durumdadır. Alpullu bereketli toprakları sayesinde tarım ürünlerinde rekoltenin yüksek olduğu bir yerdir.
SOSYAL YÖNDEN DE GELİŞMİŞ BİR BELDEDİR ALPULLU
Alpullu Trakya’nın diğer beldelerine bakıldığında sosyal yönden de gelişmiş bir belde olarak göze çarpmaktadır. Beldede ailelerin gideceği mekanların ve parkların oluşu belde esnafına da canlılık kazandırmaktadır. Özellikle yaz aylarında burada yaşayan vatandaşların ailece gideceği nezih parklar bulunmaktadır. Çocukların rahatça oynayacağı çocuk parklarında da çocuklar çocukluklarını güzelce yaşamaktadır. Son yıllarda seçilen belediye başkanları Alpullu’yu bir önceki yıldan daha iyi yaşanır bir hale getirmek için yaptıkları çalışmalarda halk tarafından memnunlukla karşılanıyor. Alpullu bir belde görüntüsünden çok bir ilçe görünümünde canlı bir yaşama sahiptir.
Yorumlar
Yorum Yap