Malkara'da çocuklar dışarı çıktı!

Malkara Belediyesi, teknolojinin adeta esiri olan çocukların sokağa çıkmasını sağlamak için 'Haydi Çocuklar Sokağa Çıkalım' projesi başlattı

GÜNDEM 29.03.2015 18:33:00 0
Malkara

Malkara Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Haydi Çocuklar Sokağa Çıkalım projesi kapsamında ‘Oyun Çocuk İçin Hayatın Ta Kendisidir’ sloganıyla çocuk parklarına ve ilköğretim okullarının bahçelerine sek sek oyun parkurları yapılmaya başlandı.

 

İlerleyen zamanlarda da Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, tespit edilen çocukların sokakta güvenle oyun oynayabilecekleri yerlere sek sek oyunun çizimlerini silinmez boya ile çizerek sek sek oyun parkurlarını yapmaya devam edeceği bildirildi.

 

AMACIZIM ÇOCUKLARI TEKNOLOJİNİN OLUMSUZLUKLARINDAN KORUMAK

 

Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Malkara Belediyesi olarak amacımız çocukları teknolojinin sunduğu olanakların olumsuz etkilerinden korumak, kültürel değerleri yaşatmak, çocukların bu oyunları oynayarak daha sağlıklı ve mutlu olmalarına yardımcı olmaktır. Bu amacımızla bu projeyi gerçekleştirdik. Günümüzde çocuklar, apartman daireleri içerisinde zaman geçiriyorlar ve okul-ev arasında bir hayat sürüyorlar. Hâlbuki bizim ve büyüklerimizin çocuklukları sokakta geçti. Çocuklar sokakta yaşıtlarıyla oynayıp, arkadaşlık kuracak, paylaşmayı öğrenecekler. Bu projeyle çocukların zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimine de katkı sağlamış olacağız. Eskiden oynanan sek sek gibi çocuk oyunlarımız sayesinde çocuklarımız teknolojinin zararlı yönlerinden uzaklaşır. İnsan odaklı bir belediyecilik anlayışı ile bu oyunlarımızı güncelleyerek çocuklarımıza armağan etmeye devam edeceğiz” dedi.

 

ÇOCUKLAR OYUN OYNAMAK İSTER

 

Malkara Belediyesi Park ve Bahçeler Müdür V. Peyzaj Mimarı Çiler Şenel Bilsel ise, “Çocuk, oyun oynamak zorundadır. Gelişim basamaklarını oyun oynayarak denemek zorundadır. Enerjisini yaşama biçimlerine dönüştürmek zorundadır. Gelir seviyesi düşük vatandaşların yaşadığı bir mahallede park yaparken o mahallede yaşayan çocuklar okuldan çıktılar ve duvarın üstüne eskiden çok iyi bildiğimiz fakat zamanla unuttuğumuz bir üç taş oyunu çizdiler. Yerden buldukları taşları ve toprak parçalarını da oyunda kullandılar. Benim çocuklarımın bu oyunları bilmediğini ve daha pek çok çocuğun bilgisayar ve tabletlerle çok fazla zaman geçirdiklerini çok üzülerek görüyorum ve bu konuda ne yapabileceğimizi uzun zamandır düşünüyordum.” açıklamasında bulundu.

 

DÜNYANIN EN ESKİ OYUNU

 

Sek sek oyunuyla ilgili açıklamalarda bulunan, Bilsel, “Sek sek oyunu Dünyanın en eski oyunlarından biridir.  Sek Sek oyununda dikkat, denge, algı, koordinasyon vardır. Futboldan bile eski olduğu bilinen bu oyun, M.Ö. 2357'de Çin yazıtlarında, Mısır ve Yunan mezar taşlarında sembolize edilmektedir. Sek sek, ruh ve bedenin kusursuz uyumunun pratiğini yaparak, dünyadan cennete, yeryüzünden gökyüzüne ulaşmak amacıyla Eski Çin'de rahiplerin oynadığı bir oyunmuş. Sek sek oyununda rahipleri taş ruhu temsil edermiş. Oyunu bitiren rahip son karedeki taşı alıp başına koyarmış. Başaramayınca ‘Yandın'  kelimesi buna göndermedir. Projemiz,  çocukların sokakta güvenle oynayabildikleri yerleri tespit edip öncelikle her çocuk parkına, sonrada güvenli yerlere bu oyunu çıkmaz boya ile çizmektir.”diye konuştu.

 

Marmara Haber