Gözden kaçırmayın

Alevli Günler Çerkezköy’de sahnelendiAlevli Günler Çerkezköy’de sahnelendi

Babaeski’de 4870 ve 1901 yıllarında Belediye Meclisi üyelikleri incelendiğinde burada Müslümanlarla birlikte gayrimüslimlerin de görev almış olduklarını görmekteyiz. Salnamelerde Babaeski'de, azınlıklara ait okulların var olduğu yazılmış ise de okulların bulundukları yerler ve isimleri bildirilmemiş.
 BELEDİYE MECLİSİ
REİS : İzzet Ağa 
AZALAR: Omer Efendi 
Yanudi Efendi 
Hristaki Ağa 
Paskal Efendi
Katip: Mehmet Nuri Efendi 
Tabip Ibrahim
TAHSİLAT KOMİSYONU
REİS : Mal Müdürü Efendi 
AZALAR : Müfettiş Ferhat Efendi ,Ser tahsiİdar Efendi
İSLAM CEMAATİ MECLİSİ
REİS : Hasan Efendi
AZALAR : Raif Efendi
Ibrahim Efendi 
Ömer Çavuş
Salih Ağa
RUM CEMAATI MECLİSİ
REİS : Yanaku Efendi 
 AZALAR : Tanuş Efendi Civani istafanaki Efendi 
Dirnetri Efeııdi
Hacı Nikoli Efendi 
Dadaki Efendi
MEMUREİN MÜTEFERİKA (ÇEŞİTLİ MEMURLUKLAR)
Mal Müdürü Muavini : Flasan Efendi
Telgraf ve Posta Memuru : Azmi Efendi 
Telgraf Muhahere Memuru : Veli Efendi 
Sandık Emini : Mahmud Efendi
 Itam Müdürü : Fevzi Efendi
Nüfus Memuru : Necip Efendi 
Nüfus Katibi : Hüseyin Efendi Tapu Katibi : Hüsnü Efendi 
Jandarma Yüzbaşısı : Hüsnü Efendi 
Jandarma Mülazım-ı Evyeli : Şükrü Efendi 
Jandarma Sanisi : lbrahim Ağa 
Polis Komiseri : Ali Efendi 
Duyunu Umumiye Memuru : Hanıi Efendi
Reji Memuru : Nikoloki Efendi
KAZA MEKTEPLERİ
Röştiye Mektebi Muallimi : Hlalil Efendi 
Müallim : Hafız Şevki Efendi 
Rüştiye Mektebi Rika Muallimi : Murtaza efendi 
lııas (Kız) Mektebi Muallimi : Hasan Efendi 
l-hrnidiye Mektebi Muallimi : ?smail Efendi 
Minnetter Köyü Mektebi Muallimi : Mehmet Efendi 
Karacaoğlan Köyü Muallimi : Hüseyin Efendi 
Katraca Köyü Muallimi : Hüseyin Efendi
MANDIRA NAHİYESİ
NAHİYE Müdürü : Mahmud Ağa 
Muavini : Tanasaki Ağa 
Azası : Abdurrahman Ağa
Ali Ağa 
Yorgi Ağa 
Tarıasaki Ağa
KARAHALİL NAHİYESİ
NAHİYE Müdürü: Yayi Çorbacı 
Muavini : Emin Ağa 
Azası : Ibrahim Ağa 
Abdi Ağa 
Nikola Ağa 
Apustul Ağa
KAZA İDARE MECLİSİNDE MÜSLÜMANLARLA GARİMÜSLİMLER BERABER GÖREV YAPMIŞ
 Salnameler, Babaeskinin sosyal, ekonomik ve demografik yapısı bakımından bize bilgi veren önemli kaynaklardır. Burada örnek verdiğimiz 1870 ve 1901 salnamelerinde de görüldüğü gibi, Osmanlılar döneminde Babaeski'nin nüfusunu Müslüman ve gayrimüslimlerin oluşturduğu görülmektedir.Kaza idare Meclisi ve Belediye Meclisi üyelikleri incelendiğinde burada Müslümanlarla birlikte gayrimüslimlerin de görev almış olduklarını görmekteyiz. Hatta 1901 yılında Kaza Idare Meclisinde bir Metropolit temsilcisinin de bulunduğunu görürüz.
BABAESKİ’DE ZİRAAT,TİCARET VE SANAYİ ODALARININ KURULUŞU 1870’Lİ YILLARA DAYANIYOR
Babaeski'de Ziraat, Ticaret ve Sanayi Odalarının kuruluşunun 1870'li yıllara dayandığını ve günümüzdeki Ziraat Odası ve Sanayi ve Ticaret odalarının temelini teşkil eden komisyonların burada da kurulmuş olduklarını salnamelerden öğrenmekteyiz. Bu komisyonlar daha sonraki tarihlerde "Ziraat Odası, Ticaret Odası" adını alarak ayrı ayrı"odalara" dönüşmüşler; daha sonra bu odalar, tek bir isim altında birleşerek "Ziraat ve Ticaret ve Sanayi Odası" adını almışlardır. Babaeski'de önce 1870 yılında Ziraat Komisyonu kurulmuştur. 1876 yılına gelindiğinde ise, ayrı bir komisyon olarak, Ticaret Komisyonu oluşturulmuş, ı884 yılında bu komisyonlar Ziraat Odası ve Ticaret Odası adını almışlar, 1890 yılında ise Ticaret ve Ziraat Odaları birleşerek Ticaret ve Ziraat ve Sanayi Odası adını alarak tek bir oda etrafında toplanmışlardır. "Reisi: Kostantin Efendi, Azalar :Çavuşoğlu Ömer Ağa,Abdullah Efendi, Hristaki Efendi, Hacı Yorgi Kostantin Ağa,"dır.
1881 yılından itibaren Edirne ve bağlı sancak ve kazalarda Ziraat Bankası şubeleri açmaya başlanmış; Babaeski'de de Ziraat Bankası'nın bir şubesi açılmıştır. 1884 yılında Babaeski Emlak Senniye dairesi hizmete girmiştir.
BABAESKİ BULGARİSTAN,ROMANYA VE ARNAVUTLUK’TANDA GÖÇ ALMIŞTIR
 Edirne'nin diğer sancak ve kazalarında kurulduğu gibi, Babaeski'de de bir Muhacirin Komisyonu (Göçmen komisyonu) kurulmuştur. Göçmen komisyonunun kurulmuş olması bize, Babaeski'nin de göç almaya başlamış olduğunun bir göstergesidir. Babaeski göç almaya sonraki yıllarda da devam etmiş. Cumhuriyetin Ilk yıllarında da Babaeski'ye Bulgaristan, Romanya ve Arnavutluktan Türkler gelerek yerleşmişlerdir. En son da Bulgaristan'dan çıkartılan soydaşarımız gelmişlerdir.Ilçede, ilk okulların yanı sıra orta okulunda bulunması, köylerde de okulların açılarak burada öğretmenlerin görevlendirilmesi Babaeski de eğitime önem verildiğinin bir göstergesi olduğu gibi, kız okullarının açılmış olması, o dönemde kız çocuklarının eğitimine verilen önemin bir işaretidir. Salnamelerde Babaeski'de, azınlıklara ait okulların var olduğu yazılmış ise de okulların bulundukları yerler ve isimleri bildirilmemiştir.Ilçede 1882 yılında Telgraf ve Posta idaresinin bulunduğunu ayrıca Islam Cemiyeti ile Hıristiyan Cemiyetlerinin kurulmuş olduğunu da görürüz.
Hazırlayan/Seyit SÜREN