Gözden kaçırmayın
Tekirdağ, yeni yılı konserlerle karşılayacakBu sayımızda da Kırklarekli’nin Merkez ilçeye bağlı beldelerinden olan İnece ve Kavaklı’yı tanıtıyoruz. Bu iki belde de şirin bir yerleşim yeridir. İki beldede tarım ve hayvancılık ileri düzeydedir. Kavaklı da özellikle sulu tarımda oldukça yaygındır.
İNECE BELDESİ
Kırklareli’nin Merkeze bağlı İnece beldesinin tarihi hemen hemen Kırklareli il tarihine yakındır ve bu yerleşim yerinde bir çok medeniyetler gelip geçmiştir. İnece, İl merkezine 13 kilometre uzaklıkta, Merkez ilçeye bağlı bir beldedir. 2014 yılı nüfusu 3005’dir. 4 mahallesi vardır. İnece Belediyesi 1954 yılında kurulmuş olup bu gün toplam 10 çalışanı bulunmaktadır. Belediye Başkanı İlyas Yılmam‘dır. İnece’nin geçim kaynağı tarıma dayalıdır. Beldede Ayçiceği,buğday, mısır,karpuz,kavun,arpa,üzüm olmak üzere çeşitli tahıl ürünleriyle birlikte sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır.Ayrıca İnace’de hayvancılıkta önemli yer tutmaktadır.
KAVAKLI BELDESİ
Kırklareli İl Merkezine bağlı beldelerden biride Kavaklı. Kavaklı, İl merkezine 10 kilometre uzaklıkta, 2014 yılı nüfusu 3.853’dır. Kavaklı’nın 4 mahallesi vardır. Kavaklı Belediyesi 1968 yılında kurulmuştur. 22 çalışanı bulunmaktadır. Beldede tarım ve hayvancılık ileri düzeydedir. Kırklareli Üniversitesi’nın belde de bulunan kampusü ile de beldede sosyal yaşam bir ileri düzeyde bulunmaktadır.
KAVAKLI’NIN TARİHÇESİ
Kavaklı Beldesi, Kırklareli kent tarihi kadar eski bir tarihe sahiptir. Buralara ilk yerleşenler, ilk yerleşme alanı olarak seçenler TRAKLAR olduğu sanılmaktadır. Gerçek olan şudur ki, insanların buralara M.Ö. yerleştiğidir. Romalılar’ da buralarını yerleşme alanı olarak seçmişlerdir.Kitle mücadelelerinin başladığı andan itibaren kıtalar arası akınlarda üzerinden geçilen, en fazla istilalara uğrayan bölgeler buraları olmuştur. Tarihi bilgiler buna açıklık verecek niteliktedir.
KAVAKLI UZUN SÜRE ROMALILARIN EGEMENLİĞİNDE KALDI
Kavaklı,uzun süre Büyük Roma İmparatorluğu toprakları içinde yer aldı.Kavaklı ve yöresinin eski halkı Romalılar’ la eski Yunanlılar’ ın melezleri olarak nitelendirilmektedir. M.S. 395? te parçalanan Roma İmparatorluğu’ ndan sonra Merkezi Constantinepoli (Bizanslılar’ ın) toprakları içinde kalmıştır. Osman oğulları’ nın Rumeli’ ye çıkışlarının ardından Rum diyarı olan Trakya da, 1356 yılından sonra Kayı Türk Akıncıları kendilerinden bahsettirmiş, çok az bir zaman sonra Osmanlı Devleti sınırları içine giren kasabamız, Osmanlı akıncılarının akınlara çıkışlarında Avrupa geçiş yolu olmuştur.
1913 YILINDA TÜRK ORDUSU KAVAKLI’YI BULGARLARIN ELİNDEN ALDI
1912 yılına kadar devamlı Türk diyarı olarak kalan Kavaklı, bu tarihte Bulgarların istilasına uğramıştır. 1913 yılında Türk orduları buraları geri almışlar; bu istiladan hemen sonra tekrar istilaya uğrayan Kavaklı ve yöresi bir müddet Yunanlılar’ın elinde kalmıştır. Bu durum Kurtuluş Savaşı’ nın sonuçlanmasına kadar devam etmiştir. Kavaklı’nın gelişmesi ve daha kalabalık bir yerleşme alanı oluşu 1912 tarihinde başlar. Kavaklı’ya ilk gelenler burasının terk edilmiş bir Bulgar köyü olduğunu söylemektedirler. Balkan Harbi sonrasında Bulgaristan’ dan Anavatana göç edenlerin bir kısmı terk edilmiş Bulgar köyünün yapılarına yerleşmiştir. Göçlerin ardı arkası kesilmemiş; Yugoslavya’ dan ve Yunanistan’ ın Selanik kasabası civarında ikamet ederken, Rumların baskılarına dayanamayanlar Anavatana göç etmek zorunda kalmışlardır.
KAVAKLI ADI NEREDEN GELDİĞİ BİLİNMİYOR
Kavaklı adının nereden geldiği konusunda herhangi bir yazılı kaynak veya bir söylentinin bulunmamasına rağmen çok eski yıllarda burada bol miktarda kavak ekilmesininde isminin konmasında etkin olduğu görüşü de var. Ancak yinede tek bilinen ilk gelenlerin de geldikleri zaman ve öncesi aynı ismi taşıdığıdır.Köye ilk gelenler, bir iki kalın gövdeli kavak ağacının varlığından bahsetmekte, fakat bunların isimle herhangi bir bağlantısının olup olmadığı bilinmemektedir.Bugün Kavaklı’ da bulunan Merkez Camii 1918 yılında Bulgarlardan kalan kilisenin yerinde restore edilerek yapılmış olup, çeşitli tamirat ve onarımlarla ayakta durmaktadır.
KAVAKLI’NIN SOSYAL YAPISI
Kavaklı, Kırklareli ilinin Merkez İlçesine bağlı yerleşim birimidir. Kırklareli kentinin güneyinde yer alan Kavaklı’nın kent merkezine uzaklığı 10 kilometredir.Kavaklı, 1968 yılında belediye olup, nüfusu 3853 kişidir.Kavaklı’ya İstanbul-Edirne karayolu ve TEM otoyolundan, Babaeski yerleşim biriminden kuzeye yönelen ve Kırklareli kent merkezine devam eden karayolu ile ulaşılmaktadır.Geniş bir bölgeyi içeren Kavaklı belediye sınırları kuzeydoğuda demiryolu boyunca harita alanı içine girmektedir.Kavaklı’nın Celaliye, Yeniokullar, Çarşı ve Turist Mahalleleri olmak üzere toplam dört mahallesi bulunmaktadır.Yerleşmenin temel ekonomik faaliyet kolunu tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Trakya bölgesinde gelişmekte olan sanayileşme faaliyetleri Kavaklı Beldesinde de etkin bir gelişme göstermektedir. Beldemizde 7 adet fabrika, 3 adet büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftliği ile 1 adet tavuk çiftliğifaaliyet göstermekte olup, beldemiz ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Belde de iki adet ilköğretim okulu eğitim vermektedir. Ayrıca binlerce öğrenciye ev sahipliği yapmakta olan, içerisinde Teknik Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Turizm Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Teknoloji Fakültelerini barındıran Kırklareli Üniversitesi Kavaklı Kampüsü Belede belediyesi sınırları içesinde olup, sosyal, kültürel ve ekonomik alanda Beldenin kalkınmasına katkıda bulunmaktadır. Aynı zamanda Beldede yaklaşık 100 öğrenci kapasiteli bir erkek öğrenci yurdu ile, 800 öğrenci kapasiteli bir kız-erkek öğrenci yurdu mevcuttur. Belde de bir adet sağlık ocağı mevcut olup, faaliyet göstermektedir.Ayrıca Bosna Hersek’ten gelen mültecilere ve depremzedere ev sahipliği yapmış olan ve şuanda bir çok mülteciyi barındıran Gaziosman Paşa Göçmen Misafirhanesi de belde sınırları içerisinde bulunmaktadır.Kavaklı Beldesinin toplam alanı 11.173 dekar olup, bunun 1899 dekarlık kısmı yoğun yerleşim alanından, 9274 dekarlık kısmı sulu tarım arazilerinden oluşmaktadır.kavaklı belde nüfusu 2014 adrese dayalı nüfus sayımına göre 3853’tur.
TARIM VE HAYVANCILIK İLERİ DÜZEYDE
Kavaklı beldesinde tarım, hayvancılıkta, bağçılık, meyvecilik ve sebzecilikte ileri düzeydedir.Beldede genellikle ayçiçeği,buğday,mısır,kanola,arpa,olmak üzere çeşitli meyve üret,imleri ve sebze üretimide yapılmaktadır.küçük ve büyükbaş hayvancılıkta da bölgenin en önemli üretim yerlerinden biridir.belde de hayvancılığın daha da gelişmesi için çalışmalar yapılmaktadır.tamamen doğal ortamda yetiştirilen Kavaklı’nın hayvanları bölgede rağbet görmektedir.
Hazırlayan/Seyit SÜREN
Yorumlar
Yorum Yap