Gözden kaçırmayın

Tekirdağ, yeni yılı konserlerle karşılayacakTekirdağ, yeni yılı konserlerle karşılayacak

Kırklareli çeşitli yemek çeşitlerinin yanı sıra köftesiyle de meşhur bir ilimizdir.Kırklareli’ne gidipte köftesinden yemeyen yok gibidir. Özel ve çok nefis bir damak tadına haiz olan köftesi Trakya’nın doğal ortamında yetişen dana etinden yapılmaktadır. Özellikle ızgarada pişen köftenin de dadına doyum olmuyor.
KIRKLARELİ KÖFTESİ
Malzeme:
Erkek dana kaburgasından (Dananın merada gezer olması, doğada besleneni makbuldür)
1 Kg kıyma
? ekmek
1 baş ufak soğan
Az bir miktar tuz
Az bir miktar kuzu boşluğu
Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak kıyma makinesinden geçirildikten sonra dolapta 1 gün bekletilir. Bu sürenin sonunda 1 tanesi ortalama 18-20 gr olacak şekilde ana kıymadan elle koparılır ve tam yuvarlak olmayacak biçimde, hafif basık ve uzunca olarak şekillendirilir. Şekillendirilmiş köfteler buzdolabında bekletilir. Müşteri siparişi üzerine dolaptan çıkarılan köfteler odun kömürü ateşinde ızgara üzerinde pişirilir. Yağlanmış ızgarada pişirilen köfteler, pişirilme sırasında kurutulmadan, yumuşak olarak ve kıymanın yağı ile suyu köftenin içinde kalacak şekilde pişirilir.
Servis; Porsiyon ve gram olarak sipariş edilir. Porsiyon (ortalama 140 gr. kıyma) 8 adet köfteden oluşur. Müşteri önüne tabakta gelen köfte ile birlikte, ızgarada köftenin yanında sendirilmiş yeşilbiber, ayrı bir tabakta domates/biber sosu ve tercihe göre koyun yoğurdu ile yenir.
PAPAZ YAHNİSİ
Papaz yahnisi Kırklareli mutfağının en karakteristik yemeklerinden birisidir. Halk arasında "soğan yahnisi" denilse de, yöre mutfağında "soğan yemeği" denilen bir başka yemekle karıştırmamak için "papaz yahnisi" adı tercih edilmektedir.İsmini almasıyla ilgili hoş bir rivayet vardır: Mübadele öncesi dönemde Rum,Bulgar ve Yahudi azınlıklar yörede Türk nüfusla bir arada yaşamaktaydı. Hastalığında komşusunun ikram ettiği arpacık soğan ve et ile hazırlanmış bu yemeği çok beğenen azınlıklardan bir din görevlisinin daha sonra komşusundan bir daha yapmasını istediğiyle ilgili bir rivayet,  yemeğin adının da kaynağı gösterilir. Ortak bir kültürün yemeği olan papaz yahnisi Türklerin mutfağında sirke ile, yörede yaşamış olan azınlıkların mutfağında ise şarap ile tatlandırılmaktaydı.
KUZU KAPAMA 
 Kapama, çok bilindik bir Balkan yemeğidir. Kırklareli mutfağının önemli yemeklerindendir. Aynı zamanda bir pilav türü olmasına karşılık, ana yemek gibi sunulmaktadır. Eski dönemlerde, kapamanın fırınlanırken konduğu sinilerin üzerine, onu kapatacak genişlikte özel bir kapak yerleştirilir, bu kapağın üzerine deodun koru konularak pişirilirdi. Alttan ve üstten ayrı ayrı pişen bu yemeğin adı olan "kapama"  buradan gelmektedir. En büyük özelliği pişirme esnasında pilavının içine, arzu edilirse de üzerine karabiber konularak yenmesidir. Bizim tavuk etiyle vereceğimiz bu tarife karşılık, kuzu etiyle veya dana etiyle de yapılabilmektedir. Tercih edilen etin kemikli bir yerinden olması arzu edilir.
KUZU VE OĞLAK ÇEVİRME
Kırklareli’nin özellikle Kuzu ve Oğlak Çevirmesi’de meşhur et yiyeceklerindendir. Özellikle ilk bahar yaz ve son bahar aylarında Kuzu ve oğlak çevirme yapanların sayısı oldukça fazladır. Ancak bazı belde ve köylerde ise her zaman kuzu çevirme yapan yerler var.Kuzu ve Oğlak Çevirmesiyle de Kırklarelinin en önce gelen yeri de Sütlüce köyüdür.Mayıs ay geldiğinde  ve beraberinde hıdırellez geldiğinde bölge halkının akla ilk olarak geldiği yer sütlüce köyüdür. Sütlüce köyü  genellikle kuzu ve oğlak çevirmesiyle ünlü bir yerdir. Sütlüce kuzu  ve oğlak çevirme Trakya'nın en güzel köylerinden biri olarak çevirmesi ile anılan muhteşem bir yerdir. Lezzetine doyum olmayan kuzu ve oğlak çevirmesi ile sizlerde hıdırellez zamanı buraya yolunuz düşerse burada mutlaka süt kuzusu ve süt oğlakları ile yapılan bu çok nefis ve bir o kadar da lezzeti ve yemeye doyamayacağınız ve de hiçbir yerde bulamayacağınız çevirmeden mutlak tatmanızı öneriyoruz.
Hazırlayan /Seyit SÜREN