100 yıl önce 23 Şubat'ta 57. Alay Çanakkale'ye hareket etti

Çanakkale Savaşları'nda etkin bir rolü olan 57. Alayı temsilen Tekirdağ'da yürüyüş düzenlendi. 57. Alay Yürüyüşü'nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak

GÜNDEM 24.02.2015 18:58:00 0
100 yıl önce 23 Şubat

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından organize edilen 57. Alay’ın Tekirdağ’dan yola çıkışının 100. Yılı nedeniyle bu yıl ilki düzenlenen ‘57. Alay Yürüyüşü’ büyük ilgi gördü. Yağmura rağmen caddeleri dolduran Tekirdağlı vatandaşlar 5. Kolordu Bandosu eşliğinde köprübaşından sahil dolgu sahaya kadar yürüdü.

 

100 YIL EVVEL BUGÜN 57. ALAY YOLA ÇIKTI

 

57. Alay Yürüyüşü’ne Tekirdağ Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçaslan, 8. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ile siyasi partilerin il başkanları, partililer ve Tekirdağ’lı vatandaşlar katıldı. Yürüyüşün sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, bir konuşma yaptı. 57. Alayın önemine vurgu yapan ve  bu yürüyüşlerin geleneksel hale getirileceğini belirten Albayrak  “Kurtuluş Savaşımızın kahramanı,  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu,  dünyanın yetiştirdiği en büyük devlet adamlarından Mustafa Kemal tarafından Tekirdağ’da kurulan 19. Fırka ve 57. Alay’ın,  Çanakkale Savaşları’na katılmak için yola çıktığı,  Tekirdağlılar tarafından sevinç ve coşkuyla uğurlandığı gündür 23 Şubat. Tam 100 sene evvel bugün, Tekirdağ İskelesinden Halep Vapuru’yla yola çıkıp Eceabat’a varan ve Çanakkale Kara Savaşları’nda yaptıkları kahramanlıklarla savaşın kaderini değiştiren bu alayımızın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Bugün burada toplanmamızın nedeni de bu kahramanlarımızı bir kez daha yad etmek, 57. Alay’ımıza ve onun kurucusu olan Mustafa Kemal’e bir kez daha minnettarlığımızı ifade etmektir.”diye konuştu.

 

25 NİSAN’DA ÇANAKKALE’DE KARA SAVAŞLARI BAŞLADI

 

57. Alay’ın Mustafa Kemal tarafından Tekirdağ’da kurulmuş olmasının, Tekirdağlılar için büyük bir onur ve gurur kaynağı olduğunun altını çizen Başkan Albayrak, şunları kaydetti: “Bilindiği gibi Çanakkale’de kara savaşları 25 Nisan 2015 tarihinde fiilen başlamış oldu. 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, 628 kişilik 57. Alay ile düşmanı Kanlısırt'ta karşıladı.  Mustafa Kemal, Alay Komutanı Hüseyin Avni Bey, alayın önünde siperlerde çarpışıyordu. Bir siper alınıyor, diğer sipere geçiliyor,   tarihin en muhteşem kahramanlık destanı burada yazılıyordu. 25 Nisan günü Mustafa Kemal 57. Alay'a ünlü mesajını verdi: Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimizi başka birlik ve komutanlar alacak.”

 

Çanakkale Savaşları’ndaki kahramanlıklara vurgu yapan Albayrak, “57. Alay, 10'ar kişilik gruplar halinde düşman siperlerine saldırıyordu. Ve düşman Conkbayırı yamaçlarından hızla Arıburnu'na kaçıyordu. Aynı gün düşman binlerce ölü bırakarak çıkarma yerine kadar geri çekildi.26 Nisan 1915 günü, güneş batarken, 628 kişilik alayın komutanı Yarbay Manastırlı Hüseyin Avni Bey'den, saka neferi Hadimli Ali Efendi'ye kadar tümü şehit olmuştu. Ancak, 19. Tümen savaş alanına yetişmişti. 25 bin kişilik düşman kuvveti yok edilmiş, 27 Nisan sabaha karşı tamamı denize dökülmüştü.”diye konuştu.

 

ATATÜRK 57. ALAY İÇİN BUNLARI DEDİ

 

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 57. Alay ile ilgili olarak söylediklerini hatırlatan Başkan Albayrak, şu sözlerine yer verdi: “Onlar mukaddes vatan toprakları için canlarını seve seve vermişler, Çanakkale Savaşları’nın kaderini değiştirmişlerdir. Burada geçen her saniye, kullanılan her an, ölen her nefer, Türk vatan ve milletinin mukadderatını çizmiştir. Kara savaşlarına katılan ilk birlik olan 57. Alay, vatan sevgisinin ne olduğunu insanlığa göstermiştir. Bu kahraman Alayı hayranlık, minnet ve rahmetle anıyorum.”

 

RAHMET VE SAYGI İLE ANIYORUZ

 

Albayrak sözlerini şöyle tamamladı: “Yokluklar içindeki bir ulusun, çağın en güçlü devlet ve ordularına karşı topyekun mücadele ettiği Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümünde bizler de, 19. Fırka ve 57. Alay’ın kahraman vatan evlatları ve eşsiz komutanları Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk  ile onur duyuyor;  şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz.”

 

57. Alay şiirinin okunmasının ardından 5. Kolordu Bandosu’nun burada bir konser verdi. Bando’nun konseri katılımcıların büyük bir ilgisi ile dinlendi.

 

Marmara Haber