TRAKYAKA'dan roman çalıştayı

Trakya Kalkınma Ajansı'nın düzenlediği "Roman Çalıştayı" Edirne'de Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu'nda gerçekleştirildi. Çalıştaya Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne B

GÜNDEM 22.02.2015 19:00:00 0
TRAKYAKA

TÜRKİYE’DE YAPILAN İL BAZINDA İLK ÇALIŞMA

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, bu tarz etkinliklerin Türkiye çapında yapıldığını ve sonrasında bir eylem planının oluşturulduğunu söyledi. Şahin, Roman vatandaşlarımızın ekonomik ve sosyal hayata katkıları ve neler yapılabileceği konusunda bir fikir oluşturmak için bir araya geldiklerini ve çalıştayın il bazında Türkiye’de yapılan ilk çalışma olduğuna dikkat çekti.

ÜNİVERSİTE OLARAK KATKIDA BULUNUYORUZ

Trakya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Pişkin çalıştayla ilgili olarak, geçtiğimiz hafta yapılan uluslar arası ‘Roman Çalıştay’ını hatırlatarak, önemli bir etkinliğin gerçekleştirildiğini, Trakya Üniversitesi’nin de Roman Kültürü’ne yönelik çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Prof. Dr. Süleyman Pişkin ayrıca, Roman Kültürüyle ilgili Roman Dili ve Kültürü Araştırma Enstitüsü’nün ilk kez Trakya Üniversitesi bünyesinde kurulduğunu ve bu enstitünün Roman Kültürü’ne yönelik yüksek lisans ve doktora programları yürüterek bu alandaki akademik boşluğu gidermeyi hedeflediklerini belirtti.

VALİLİK OLARAK ÇALIŞTAY’IN ARKASINDAYIZ

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türk Kültür’ünde ayrımcılığı reddettiğini, Roman vatandaşlarımızın da toplumumuzun bir parçası olduğunu ve onların dil ve kültürlerinin sosyal ve ekonomik açıdan ele alınması gerektiğini belirtti. Programda son konuşmayı Edirne Valisi Dursun Ali Şahin yaptı. Şahin de, Romanların sosyal hayata kazandırılmasıyla ilgili valilik olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. Vali Dursun Ali Şahin, Roman Çalıştayı’nın başarılı geçmesini diledi ve gereken tüm desteği vereceklerini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, “Bölgedeki Romanların Sosyo-Ekonomik Hayata Katılımının Artırılmasına Yönelik Alınması Gereken Tedbirler” Paneli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen “Roman Vatandaşlara Yönelik Sosyal Politikaların” sunulması ve Roman Dernek temsilcilerinin konuşmalarıyla sona erdi.

Marmara Haber