Balkan hoşgörüsünü Meclis'e taşımak istiyorum

TESKİ'nin kuruluşunda Genel Müdürlük görevini üstlenen öğretim üyesi Prof. Dr. Halim Orta, dün düzenlediği bir basın toplantısı resmen Milletvekili Aday Adaylığı'nı açıkladÄ?

GÜNDEM 12.02.2015 19:08:00 0
Balkan hoşgörüsünü Meclis

Geçtiğimiz günlerde Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü’nden istifasını açıklayan Prof. Dr. Halim Orta, dün saat 11.00’da da CHP Tekirdağ İl Başkanlığı’nda yaptığı basın toplantısı ile milletvekili aday adaylığını açıkladı. Prof. Dr. Halim Orta’nın aday adaylığı açıklamasına CHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı Murat Uysal ve çok sayıda CHP’linin yanı sıra yaklaşık 10 ay süreyle birlikte çalıştığı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve CHP İl Başkanı Şeref Çetin de katıldı.

BALKAN GÖÇMENİ BİR AİLENİN ÇOCUĞU

Prof. Dr. Halim Orta aday adaylığı açıklamasına kendisini tanıtarak başladı. Orta, “145 yıldır bu vilayetin toprakları içerisinde yaşayan Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak bugüne kadar bu millet ve bu memleket bana hangi hizmeti verdiyse onu bütün gücümle yerine getirmeye çalıştım. Bu hizmeti verirken de hiçbir biçimde kendi menfaatlerimi, bu milletin ve bu memleketin menfaatlerinin önüne koymadım. Bundan sonra da hangi görevde olursa olsun böyle bir düşünceye hasıl olmam mümkün değildir. Çünkü bugün burada gördüğüm teveccüh bana 50 yıllık yaşamım boyunca doğru yaptığımı bir kez daha gösterdi” açıklamasını yaptı.

SAMİMİ BİR MÜSLÜMAN RADİKAL ATATÜRKÇÜYÜM

Kendisini samimi Müslüman ve radikal bir Atatürkçü olarak tanımlayan Prof. Dr. Halim Orta, “Bunun için CHP’liyim. CHP’li olduğum için Atatürkçü değilim, Atatürkçü olduğum için CHP’liyim. Bizleri bugünlere getiren Atatürk ve silah arkadaşlarını hiç unutmadım ve unutmayacağım” ifadelerini kullandı. Daha sonra sözlerini milletvekili olmak istemesinin nedenini anlatarak sürdüren Orta, “1980 yılından sonra Tekirdağ ve Trakya yöresi en büyük sorun olarak toprak, su, çevre kirliliği sorunları ile karşı karşıya kaldı. Daha birkaç yıl önce Trakya Üniversitesi bünyesinde iki merkez kuruldu. Bunlardan biri Onkoloji yani kanser tedavi merkezi, diğeri de Ruh ve Sinir Hastalıkları Merkezi dir. Bu merkezilerin kurulumuna baktığınızda bile bölgenin temel sorununu çok rahatlıkla görebilirsiniz. Tam bu noktada ben de bilimsel hayatının tamamına yakınını bu bölgedeki toprak, su ve çevre sorunlarına adamış bir bilim insanı olarak, daha sonra Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (TESKİ) Kurucu Genel Müdürü olarak, sonra da Seymen Köyü’nde tarımla uğraşan bir çiftçi olarak sorunların tamamına vakıfım ve bunları çözebilecek güce sahip olduğuma inanıyorum”diye konuştu.

BALKAN HOŞGÖRÜSÜ’NÜ MECLİSE TAŞIMAK İSTİYORUM

Türkiye’nin son dönemlerde uygulanan kamplaşma, bölüştürme, ötekileştirme politikalarının ciddi şekilde zarar vermeye başladığını söyleyen Orta şunları kaydetti: “Tam bu noktada da adına hoşgörü kültürü diyebileceğimiz Balkan kültürünün mutlaka ve mutlaka Türkiye gündemine tekrar tekrar sokulması gerekir. Nedir Balkan kültürü? Benim 82 yaşındaki babam yatsı namazından çıktıktan sonra köy kahvesinde meyhaneden çıkmış 20 yaşındaki gençle oturur yarım saat sohbet eder. İşte Balkan kültürü budur. Balkan kültürü, komşusunun ne giydiğine, ne yediğine, ne içtiğine değil, ona nasıl zarar vermeyeceğine, nasıl yardımcı olacağına yönelik hareket etme kültürüdür. İkinci temel hedef de sizlerin, bizlerin, evladı Fatiha’nın çocuklarının yaşadığı bu coğrafyadaki bu hoşgörüyü sizlerin adına Ankara’ya parlamentoya taşımak için adayım.” 

CAHİT SITKI’DAN ŞİİR OKUDU

Uzun bir aday adaylığı açıklaması yapan Orta, bu süreçte kendisine yakışır bir biçimde etik, şaşaa ve şatafattan uzak, kimsenin kişilik haklarına saldırmayan, belden aşağı hiçbir biçimde konuşmayan, nezaketli ama etkili bir propaganda süreci yürütmeyi planladığını anlattı. Orta şöyle dedi: “Herkese danışarak 40 ölçüp bir biçip yola çıktık. Bu yola çıktıktan sonra sadece Allah’a güveniyoruz. Bugünkü ahval ve şeraatte bütün görevlerimden istifa ederek siyaset yoluna girdim. Bu seçimler Türkiye’nin son seçimleri olabilir. Çok dikkatli davranmamız gerekir. Demokrasi inancım gereği siyasette önce halk vardır. Sonra partiler gelir. Benim gibi adaylar ise en sonuncusudur. O nedenle ben gerekeni yaptım. Takdir de başarı da sizlerin olacaktır.”

Konuşmasında Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket isterim” şiirini de okuyan Halim Orta “Sevdamın Tekirdağ, yolumuz bir olsun. Sonuç ne olursa olsun Tekirdağ için hayırlı olsun” diye sözlerini tamamladı.

Halim Orta, daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Orta bir soruya, “Hesap veremediğimiz veya bilgi veremediğimiz herhangi bir konu olursa veya sizin tespit ettiğiniz olursa, bu memleketin aleyhinde şahsında bulunduğumuz bir hadise olursa, aday olmadan bütün görevlerimizden istifa ederiz. Cevabını veremeyeceğimiz soru ile veya o kamburla bu yola çıkmayız” karşılığını verdi.

Haber / Gökhan TEKER