Kadınların yüzde 16'sı ailenin reisi!

TUİK'in yaptığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'na göre Türkiye'de kadınların yüzde 16'sı aile reisliğini üstleniyor.

GÜNDEM 10.02.2015 18:05:00 0
Kadınların yüzde 16

TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu), yaptığı araştırma sonucuna göre kadınların yüzde 16’sının hanenin geçiminden sorumlu olduğunu açıkladı. Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2013 yılı sonuçlarına göre; Türkiye’de kurumsal olmayan nüfusun yaklaşık yüzde 50’sini kadınlar oluşturdu. Hanelerde, hanenin yönetiminden ve geçiminden sorumlu fertler olarak nitelendirilen hanehalkı sorumlularının yüzde 84’ünü erkekler, yüzde 16’sını ise kadınlar oluşturdu.

HER 10 KADINDAN 6’SI SAĞLIKLI

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’de kadınların yarısından fazlasının sağlık durumunu iyi olarak değerlendirdiği görüldü. Kadınların yüzde 9’u sağlık durumunu çok iyi olarak değerlendirirken, yüzde 12’si kötü, yüzde 2’si ise çok kötü olarak değerlendirdi.

Yaş grupları itibarıyla incelendiğinde, sağlık durumunu iyi olarak değerlendiren kadınların yüzde 70’i ile çok iyi olarak değerlendiren kadınların yüzde 90’ı 40 yaşın altındakilerden oluştu. Sağlık durumunu kötü olarak değerlendirenlerin yüzde 48’ini 40-65 yaş arası kadınlar oluştururken, çok kötü olarak değerlendirenlerin yüzde 53’ünü 65 yaş ve üstü kadınlar oluşturdu.

KADINLARIN GELİR ARTIŞINDAKİ ÖNEMLİ FAKTÖR

Yükseköğretim mezunu olmak kadınların gelir artışında önemli bir faktör

Çalışan kadınların eğitim durumuna göre aylık geliri  incelendiğinde, eğitim düzeyinin kadınların refahı açısından önemli bir unsur olduğu görülmektedir. Araştırmaya göre kadınların eğitim düzeyi arttıkça gelirlerinde de önemli bir artış söz konusu oluyor. Araştırma sonuçlarına göre, yükseköğretim mezunu olan kadınların aylık ortalama geliri lise altı eğitimlilerin (ilkokul, ilköğretim, ortaokul ve dengi) aylık ortalama gelirinin 3,5 katı kadar.

Marmara Haber