Büyükşehir hayvancılığa 1 Milyon TL destek verecek

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, hayvancılık sektörüne büyük bir destek sağlamaya hazırlanıyor. Tekirdağ Manda Yetiştiricileri birliği ile ortaklaşa organize edilen proje kapsamında Tekirdağ BüyÃ

GÜNDEM 8.02.2015 17:13:00 0
Büyükşehir hayvancılığa 1 Milyon TL destek verecek

MANDA DAHA KARLI

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi  tarım ve hayvancılık sektörüne el altı. Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi olarak hayvancılığa önemli katkılar sağlayacaklarının sözünü verdiklerini hatırlatarak, “İlimizde inek başı süt verim ve fiyatları ile manda süt verim ve gelirleri mukayeselendirilerek bir değerlendirme yapıldığında manda yetiştiriciliğinin daha karlı olduğu açıkça görülmektedir. Uygulayacağımız proje ile birlikte ilimizde manda yetiştirici sayısını arttırarak, tabanı genişletmek, büyütmektir. Yani manda sayısını, tabanı genişleterek üretici sayısını çoğaltarak arttırmayı hedeflemekteyiz. Projenin başarıya ulaşacağı inancıyla tüm yetiştiricilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

SARAY’DA BAŞLAYACAK

Başkan Albayrak, hayvancılığa verecekleri desteğin nasıl gerçekleştirileceği yönündeki açıklamalarını sürdürerek şunları kaydetti: “Proje, başlangıç yılı olan 2015’te Saray ilçesinin Güngörmez ve Safaalan mahallerinde uygulanacaktır. Projenin uygulanması ile birlikte İlimiz manda yetiştiricileri halen almakta oldukları 400 TL/baş desteği 750 TL/baş olarak alacaklar, ayrıca birde 100 TL/baş doğan yavrular için destek alacaklardır. Süt sığırlarına göre daha az bakım ve ihtimam isteyen, besleme masrafları daha az olan, yılın önemli bir bölümü dışarıda beslenerek geçinen mandanın getirisi oldukça iyidir. Sonuç olarak üretici bazında düşük maliyetle daha yüksek getirisi olan, 22 yaşına kadar ürün alınabilen manda yetiştiriciliği bölgemizde bir gelir kaynağı olacak, ciddi ölçülerde katma değer yaratacak bir üretim faaliyeti olarak görülmektedir.”

İKİNCİ YIL MALKARA’DA  

Projenin ilçelerde yaygınlaştırılacağını belirten Başkan Albayrak, “Projenin ikinci yıl diliminde ise uygulama alanı Saray’ın 3. Bir mahallesi ile Malkara İlçesinden seçilen bir başka mahalle olacaktır. Projenin ilk yıllık uygulama dilimi tutarı 1.000.000 TL’dir. Bu meblağ Tekirdağ Büyükşehir Başkanlığınca karşılanacaktır. Uygulanacak olan bu projenin önemli hedeflerinden birisi belki de en önemlisi, manda yetiştirici sayısını arttırmak, tabanı genişletmek, büyütmektir. Yani manda sayısını; tabanı genişleterek üretici sayısını çoğaltarak arttırmak olacaktır. Bu nedenle proje uygulamasında öncelik mümkün olduğunca yeni başlayanlara tanınacaktır.”diye konuştu.

Başkan Albayrak, projeden yararlanacak çiftçilerle ilgili olarak da, “Proje sahası mahallelerde yaşayan, tercihen ÇKS’ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı, (arazi sahibi) mandalar için gerekli fiziki mekanlara (ahır-samanlık v.s.) sahip, Manda Yetiştiriciler Birliğine üye veya üyeliği taahhüt eden, proje sahibi kuruluşlarca hazırlanan taahhütnameyi imzalayıp kabul eden ve ön görülen katkı payını karşılayan üreticiler proje kapsamına alınacaktır.”açıklamalarında bulundu.

Marmara Haber