Ambardere baraj projesi ihale edildi

Çerkezköy Belediyesi, dere taşkınlarının önüne geçmek için Ambardere mevkiinde baraj yapımı için start verdi. Başkan Vahap Akay, baraj projesinin ihalesinin yapıldığını bildirdi

GÜNDEM 6.02.2015 18:20:00 0
Ambardere baraj projesi ihale edildi

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, dere taşkınlarının önüne geçecek Ambardere Barajı için ihale yapıldığını bildirdi. Son günlerde artan yağışlarla birlikte 8-10 dereden gelen aşırı su nedeniyle Çerkezköy içinden geçen Pınarça ve Çorlu Dereleri’nde su seviyesinin yükseldiğini  ancak önceden yapılan dere ıslah çalışmaları sayesinde 15-20 santim ile taşkının önüne geçildiğini anlatan Başkan Akay, su taşkınlarında DSİ tarafından yapılan BSH Köprüsü, Polijüt Köprüsü ve Veliköy Sanayi Köprüsü’nde sıkıntı yaşandığın belirtti.

3 KÖPRÜDE BÜYÜK SIKINTI VAR

Başkan Vahap Akay, Çorlu Deresi üzerinde DSİ tarafından yapılan 3 köprüde aşırı yağmurlarda büyük bir sıkıntı yaşandığını ve bu köprülerin kotlarının yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda DSİ yetkilileriyle görüşüldüğünü belirten Başkan Akay, “Son dere ıslah çalışmalarımız son yağışlarda meyvesini gösterdi. Bu bir kalıcı çözüm mü? Hayır değildir. Biz bunu geçici olarak yaptık. Kısa süre içinde de kalıcı çözüm yapacağız. Artık ilçemizde su taşkınlarının yaşanmasını istemiyoruz. İnsanlarımızın zarar görmesini istemiyoruz. Son yağışlardan sonra  Büyükşehir Belediye Başkanımız,TESKİ Genel Müdürümüz başta olmak üzere Afet İşleri, İmar ve Fen İşleri Daire Başkanlarımızla birlikte konuyu tekrar masaya yatırdık. Bizim sıkıntı çektiğimiz 3 yer var. Bu sıkıntılar DSİ tarafından yapılan köprülerde yaşanıyor. BSH,Polijüt ve Veliköy’deki köprüdür bu köprülerin kotları yükseltilmeli. Şu anda bu köprüler dere yatağı seviyesinde en az 2 metre yüksek olması gerekiyor.Problemler burada bunları çözümlememiz lazım. Tespit ettiğimiz 37 noktada da menfez ve yağmur suyu çalışması yapacağız. Bu çalışmaların öncelikle yapılması gerekiyor. Bu çalışmaları TESKİ ile birlikte belediyemiz tarafından yapılacak.”dedi.

AMBARDERE DE TAŞKINDAN VE ÇAMURDAN KURTARILACAK

Başkan Vahap Akay, Ambardere’ninde su taşkınlarından ve çamurdan bir an önce kurtulacağını söyledi. Başkan Akay, “Ambardere mevkiimizde sıkıntılı bir bölge. Burada da menfez ve yağmursuyu çalışmalarını önümüzdeki günlerde başlatacağız. Ambardere’nin sıkıntısı büyük. Burada yaşayan insanlarımızı bu sıkıntıdan bir an önce kurtarmalıyız. Ayrıca İmam Hatip Lisesi yolunu da çamurdan kurtaracağız. Ne gerekiyorsa alt yapısı olmak üzere hepsi yapılacak.”diye konuştu.

ÇAYIRDERE YÖNÜNDEN GELEN 10-11 DERENİN SULARI DERE YATAĞIMIZDAKİ SU SEVİYESİNİ YÜKSELTTİ

Son yağışlarda da özellikle Çayırdere bölgesinden 10-11 derenin birleşmesi neticesinde ilçemizden geçen Çorlu deresine gelen sular derenin su seviyesini yükseltti. Normalde su seviyesi düşmeye başladığı sırada gece saat 23.00 ve 02.00 sıralarında buradan gelen aşırı su derenin su seviyesinin yükselmesine neden oldu ve 15-20 santimle de taşkın önlendi. Eğer biraz daha gelmiş olsa idi deremiz taşacaktı.”diye konuştu.

AMBARDERE BARAJ PROJE ÇALIŞMALARINDA SONA GELİNDİ

Başkan Akay, su taşkınlarının çözümü konusunda Ambardere mevkiinde yapılmasını planladıkları baraj çalışması içinde proje çalışmalarında sona gelindiğini ve bu konuda baraj yerinin tespitinde  önümüzdeki günlerde yapılacağını ve barajın maliyetinin de yaklaşık olarak kamulaştırmalarla birlikte 50 Milyon TL olduğunu belirtti. Başkan Akay, şunları kaydetti:  “Ambardere baraj çalışmalarına 8 Temmuz itibariyle başladık ve şu an bu çalışmamızın proje aşamasında sona geldik. Proje ihale edildi. Baraj için yer tespiti çalışmalarımızı da önümüzdeki günlerde TESKİ ve Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yapacağız. Yer tespitinden sonra kamulaştırma çalışmaları yapılacak ve bu işlem den sonrada baraj çalışması başlayacak. Barajın da kısa sürede tamamlanmasını sağlayacağız. Artık Çerkezköyümüz’de yağmurlar yağdığında halkımızın su taşkını korkusu yaşamasını istemiyoruz ve bu nedenle bu konunun kesin çözümü için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz.”

Haber/Seyit SÜREN-Ahmet KARDEŞ