Milletvekili Yüceer Bakan Güllüce'ye kum ocağını sordu

Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Çorlu'nun Seymen Mahallesi'nde kurulmak istenen kum ocağını TBMM gündemine taşıdı. Bin 800 dönüm ormanlık al

GÜNDEM 3.02.2015 20:00:00 0
Milletvekili Yüceer Bakan Güllüce

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) PM (Parti Meclisi) Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu’ya bağlı Seymen Mahallesi’nde yapılmak istenen Kum Ocağı’nı Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, Seymen sakinlerinin geçimini tarım ve hayvancılık yaparak sağladığını bildirdi.

DOĞA TALANA AÇILIYOR!

Özel bir şirketin Seymen Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ormanlık alanda 2 yıl önce 200 dönümlük yer kiralayıp, kuvarsit kum ocağı açtığını ancak daha sonra faaliyetini durdurduğunu kaydeden Yüceer, aynı şirketin söz konusu 200 dönümlük yeri bin 800 dönüme çıkartarak, tekrar kum ocağını açmak istediğini söyledi. 200 dönümlük alanda açılan 35 metre derinliğindeki çukurun ormanlık alandaki doğa talanının tüm izlerini yansıttığını belirten Yüceer, “Baktıkça insanın içi acıyor. Şimdi 8 kat daha büyük bir kuvarsit kum ocağı açmak istiyorlar. Doğanın ve yaşamın her alanı iktidar ve şirketlerin talanına açılarak, ortak yaşam alanlarımız, ormanlarımız, parklarımız, derelerimiz, sularımız talan ediliyor. Mahalle sakinlerinin nasıl geçineceği, hayvanlarını nerede otlatacağı, nasıl tarım yapacağı, kum ocağının insan sağlığına etkilerinin ne olacağı, doğanın katli umurlarında bir değil. Tek dertleri var. O da rant” dedi.

SEYMENLİLERLE BU DOĞA KATLİAMINA KARŞI MÜCADELE VERECEĞİZ

Bakanlık ve şirketi yetkililerinin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapmak için Seymen Mahallesi’ne gittiğini ancak halktan kimsenin toplantıya katılmadığını hatırlatan Milletvekili Yüceer şunları söyledi: “Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi yapılmak istenen kum ocağının, Çorlu’ya ve bazı mahallelere su vermesi planlanan yeni kurulacak barajı da tehdit ettiğini belirtirken, yer altı sularının zarar göreceği uyarısı yapmıştır. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Seymen sakinleri, seyreltme yöntemiyle odun ihtiyaçlarını karşıladıkları, ekip biçtikleri tarlaların yakınına, hayvanlarını otlattıkları alana kum ocağının yapılmasını, ormanın talan edilmesini istememektedir. Biz de sonuna kadar Seymenliler’le bu doğa katliamının önüne geçmek için mücadele vereceğiz”

BAKAN GÜLLÜCE’YE ŞUNLARI SORDU

CHP’li Yüceer, Bakan Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1-Bakanlığınız, kuvarsit kum ocağının açılacağı noktada herhangi bir fizibilite çalışması yapılmış mıdır? Kum ocağının tarıma ve hayvancılığa, insan sağlığına vereceği zarar araştırılmış mıdır?

2-Kuvarsit kum ocağının kapasitesinin artırılmasının gerekçesi nedir? Kum ocağı bölgeye hangi amaçla açılmak istenmektedir?

3-Söz konusu tesis insan sağlığının yanı sıra çevredeki yeşil dokuyu da tahrip edecektir. ÇED raporunun hazırlanmasında Seymen Mahallesi sakinlerinin itirazları dikkate alınmış mıdır/alınacak mıdır?

4-Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi yapılmak istenen kum ocağının, Çorlu’ya ve bazı mahallelere su vermesi planlanan yeni kurulacak barajı da tehdit ettiğini belirtirken, yer altı sularının zarar göreceği uyarısı yapmıştır. Büyükşehir Belediyesi ile Bakanlığınız arasında görüş alışverişinde bulunulmuş mudur?

DOĞA TALANI HÜKÜMETİNİZİN POLİTİKASI MI?

5-Kuvarsit kum ocağının yeraltı sularına vereceği zarar hakkında herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?

6-Tarım arazilerinin ve ormanların kum ocakları uğruna feda edilmesi hükümetinizin çevre ve şehircilik politikalarına uygun mudur?

7-Tekirdağ sınırları içerisinde kaç adet kum ocağı faaliyet göstermektedir? Son 12 yılda kaç adet kum ocağı açılması için ÇED raporu verilmiştir?

Marmara Haber